StoryEditorOCM
TribinaODOGOVOR NAČELNIKA ANTE MARTINCA SUKOŠANSKOJ AKCIJI MLADIH

Gospođice Žitko, sve što ste rekli - krivo ste rekli!

Piše Ante Martinac, načelnik općine Sukošan
9. veljače 2017. - 15:33
ZD101205NOVPROSVJED04

Na portalu Zadarski.hr, objavljen je tekst pod naslovom: „Zemljište prodaju ispod tržišne cijene, a neki se knjiže prije nego je natječaj raspisan“, potpisan od strane gđice. Petre Žitko u ime Akcije mladih.

U tekstu je izrečeno niz laži i kleveta na moj račun, kao i na račun donačelnika i predsjednika Općinskog vijeća.

Imam puno pametnijih poslova nego odgovarati na ovakve laži, ali ipak moram.

Na početku teksta navodi da je činjenica da je u infrastrukturu u naselju Debeljak u posljednje četiri godine uloženo nula kuna.

U Debeljaku je pokrenuto niz projekata i utrošena sredstva koje ću uskoro drugom prilikom istaknuti, tako da tih njenih nula kuna je općina Sukošan uložila u druge općine i gradove.

Dalje navodi da ćemo pred izbore podignuti kredit od 2 milijuna kuna, to jest založiti općinsku zemlju da bi time asfaltirali 1 km ceste, postaviti javnu rasvjetu i nogostup.

Kreditna sredstva planirana Proračunom predviđena su za financiranje projekata dječjih vrtića i infrastrukture, a povrat sredstava u iznosu od 90% bit će izvršen putem EU fondova, pa se nikakva općinska zemlja ne zalaže.

Nadalje se navodi da pred izbore većinom vijećnika HDZ-a biramo još jednoga člana uprave komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan (direktora), a to znači još jedno službeno auto, još jedna tajnica, plaća, službena kartica te godišnji trošak od pola milijuna kuna.

Navod nije istinit jer je na općinskom vijeću jasno rečeno da ne samo do izbora već i na duže vrijeme neće biti drugog člana uprave, pa niti novog zapošljavanja što je vidljivo i iz zapisnika sa sjednice općinskog vijeća. Dana je mogućnost da u dogledno vrijeme, ako dođe do povećanja poslova i novih djelatnosti čime bi se i povećali prihodi poduzeća, dođe do potrebe zapošljavanja, al u ovom trenutku ne.

Navodi da se Marini Dalmaciji oprašta 2,4 milijuna kuna komunalnoga doprinosa i da su Vijećnici jednoglasnom odlukom prihvatili ovu apsurdnu stavku u zamjenu za zapošljavanje 10 mještana općine Sukošan. Zaposleno ih je 9 i to na određeno vrijeme iako su se ugovorom obvezali da će zaposliti 10 mještana na NEODREĐENO vrijeme što dovodi do zaključka da oporba u Vijeću ne postoji ili surađuju s vladajućima.

Možda je na neki način oprošteno i više od njenih 2,4 milijuna kuna, a ne navodi da je općina uprihodila 2.413.710,18 kuna komunalnog doprinosa od marine. Marina Dalmacija je najveći gospodarski subjekt u općini koji je bio i ostat će dugoročni partner. Marina Dalmacija koristi svoju kompletnu komunalnu infrastrukturu, pa naša općina nema nikakve obveze je održavati niti ulagati u nju. Da, Marina Dalmacija se obvezala zapošljavati što i čini, a to će činiti i ubuduće. Po njenom razmišljanju bi sve investitore trebalo tako oderati da ništa ne ulažu i da se time ne otvaraju niti nova radna mjesta. U većini zemalja EU takvi investitori bi dobili sve besplatno.

Navodi da smo od prodaje općinskog zemljišta zaradili 11,5 milijuna kuna. Tko to mi, ja , donačelnik i predsjednik općinskog vijeća?

Gospođice, nismo mi zaradili nego je uprihodila naša i vaša općina.

Ističe da je apsurdno da zemljište za koje su naši branitelji ginuli, krvarili i dali živote oni prodaju po početnoj cijeni od 52 kn/m2 umjesto po 50 eura/m2, a maksimalni iznos po kojem je zemljište prodano je 20 eura/m2.

Gospođice, vi čete meni Dragovoljcu domovinskog rata meni čitati lekciju o poginulim braniteljima, meni što posjećujem stalno grobove poginulih suboraca i izgovaram molitvu na grobovima? Da li to netko možda Vama brani?

Zašto niste onda lijepo rekli i istinu koliko je branitelja i mladih obitelji dobilo po povlaštenoj cijeni terene, da smo dodijelili terene i obiteljima poginulih branitelja?

Ističe da se zemljište prodavalo ispod vrijednosti, i da se pogodovalo pojedincima u javnim natječajima. Očito je gospođica sudski vještak pa može to i kazati. Sva zemljišta su prodavana temeljem procjene sudskog vještaka. A još veći je apsurd njen navod da su se neki vlasnici zemljišta uknjižili i prije objave natječaja o prodaji. Čudi me što nije navela tko se to uknjižio prije natječaja.

Poznato joj je čak i da smo prodavali zemljište kriminalcima. Eto, ako ona već to nije prijavila nadležnim institucijama, onda ih ja ovom prilikom pozivam da se pozabave tim njenim kriminalcima i da ispitaju tko se to uknjižio prije javnog natječaja.

Ističe da mi HDZ-ovi moćnici općine Sukošan idemo toliko daleko, da ako nam se ne pridružite ili ako niste naš simpatizer, jednim potezom olovke vaše građevinsko zemljište postaje poljoprivredno. Očigledno: tko je blizak nama, sebi može priuštiti budućnost, a ostali mladi mogu napustiti voljenu zemlju u potrazi za boljom budućnosti.

Istina je sasvim suprotna, jer svim donesenim planovima se širi mogućnost gradnje, a ne oduzima. Baš čudno da nije navela kome smo to mi jednim potezom iz građevinskog prebacili u poljoprivredno. I za ovaj navod pozivam nadležne institucije da provjere te njene navode.

Ako gospođica ne zna proceduru donošenja Prostornih planova, onda je upućujem da prouči Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji.

Ističe da se u nekoliko izvještaja o zahtjevu za pristup informacijama otkrilo niz nepravilnosti gdje se nabavljaju mnogi radni strojevi, vrše servisi i usluge koje su preplaćene i koje koštaju više od stvarne cijene.

Kako toliko može lagati kada takvu informaciju nije niti upitala Općinu Sukošan, očito je pogriješila adresu. Ma koji radni strojevi, servisi i usluge?

Ističe da mještani nemaju asfalt, vodu, struju te žive na rubu siromaštva.

Jeste zaboravili da je ova legalno izabrana općinska vlast asfaltirala preko 20 km cesta u općini, da sva naselja imaju pitku vodu i struju?

Ističe i da pojedinci grade vile s bazenima u punoj infrastrukturi uz blagoslov općinara?

Hvala Bogu da ti njeni pojedinci grade i da je sve veći interes za ulaganja u našu Općinu! Očito joj smeta što će u skoroj budućnosti i Debeljak biti jedna od turističkih destinacija, na čemu i radimo.

Da društvenog i zabavnog života uopće nema ili je sveden na minimum. Budimo iskreni toga kod nas baš i ne fali, tjedne ribarske feštice, trka tovara, brudetijada, sveti Kasijan….,da je nekada općina Sukošan bila primjer drugim općinama po pitanju društvenih događanja (koncerti, manifestacije, fešte, sportske igre...).

Da, to je dijelom i jedina istina, al za prijeratno vrijeme, jer sam i sam tada bio jedan od organizatora takvih koncerata, al ne zaboravite na komercijalnoj razini. Stoga ako imate ideje i novčanih sredstava, Općina Sukošan će vam omogućiti besplatno korištenje općinskih sadržaja, pa vi lijepo naplaćujte ulaznice i zaradite koliko god želite.

Da smo svojom bahatošću i nekomunikacijom sa svojim mještanima i nefunkcioniranjem mjesnih odbora doveli do toga da općina Sukošan nazaduje, a pogotovo naselja Debeljak, Gorica i Glavica.

Ona bi očito najradije sve uništila što smo mi radili i što ćemo uvijek raditi, dvoranu, vodovodne mreže, ceste, kanalizaciju…..sve u interesu svih žitelja općine.

I tako dalje……na kraju poručuje: MI VAS SE NE BOJIMO!

Ma tko se koga ima bojati?

Za razliku od nje, mi smo uvijek surađivali i surađivati ćemo sa svima u interesu žitelja općine, što smo dokazali i suradnjom sa državnom vlašću kada HDZ i nije bio na vlasti.

Općinski načelnik:

Ante Martinac

20. travanj 2024 02:41