StoryEditorOCM
TribinaREAGIRANJE ZDRAVKA LIVAKOVIĆA

Novinar Nevešćanin i njegov sugovornik Novoselović dogovorno su sastavili tekst kojem je jedini cilj meni nanijeti štetu!

Piše Zadarski.hr
24. veljače 2017. - 12:29
livakovic-181209

PODNOSITELJ ZAHTJEVA: ZDRAVKO LIVAKOVIĆ iz Zadra, Nadbiskupa Vicka Zmajevića 12, OIB:86143713675, zastupan po punomoćniku Nediljku Ivančeviću, odvjetniku u odvjetničkom društvu Ivančević & partneri j.t.d. Split

ZAHTJEV za objavu ispravka i isprike

Obraćam Vam se u ime i po nalogu moje stranke gosp. Zdravka Livakovića iz Zadra sa zahtjevom da urednik portala Zadarski.hr u smislu odredbe čl. 22. Zakona o medijima u prvo slijedeće izdanje uvrsti ispravke netočnih podataka i ispriku zbog štete koju ste gosp. Livakoviću pričinili objavom netočnih i klevetničkih podataka na portalu Zadarski.hr od 23. veljače 2017.

Naime, na navedenom internetskom portalu objavili ste tekst pod naslovom „Novoselović teškim optužbama napao gradonačelnika“, s podnaslovom „Kalmeta je odgovoran što je novac zadrana završio u džepovima Rena Sinovčića, a Livaković igrače NK Zadar plaća na crno“.

U navedenom tekstu autora Ivice Nevešćanina zlonamjerno, iznosite klevetničke navode kojima je jedini cilj nanijeti štetu Zdravku Livakoviću. Naime, novinar Vašeg portala namjerno insinuirajući postavlja pitanje svome sugovorniku Antunu Novoseloviću: „je li mu možda poznato da je Zdravko Livaković postao "vanjski suradnik" NK Zadar“. Na takvo pitanje Novoselović odgovara: „Imam saznanja da je Livaković u to uključen na način da na crno plaća neke igrače Zadra. Za to, kažem, nemam čvrstih dokaza, ali sam od određenih ljudi dobio informacije da su neki igrači dobili novac direktno od Zdravka Livakovića”.

Već iz same jezične i logičke konstrukcije pitanja koje je postavio Vaš novinar i odgovora koje je dao njegov sugovornik Novoselović jasno proizlazi da su i Vaš novinar i njegov sugovornik dogovorno sastavili ovakav tekst kojem je jedini cilj nanijeti štetu Zdravku Livakoviću. Naime, sam pojam „vanjski suradnik“ kako Vaš novinar titulira Zdravka Livakovića u kontekstu NK Zadar ima pejorativni karakter kojem je cilj na prividno duhovit način ismijati Zdravka Livakovića. Međutim, vrhunac zlonamjernosti se očitava u tome što gosp. Novoselović navodi da on za to nema nikakvih dokaza ali je on „kao čuo“ da Zdravko Livaković na crno plaća neke igrače. Na ovaj način i Vaš novinar i njegov sugovornik gosp. Novoselović Zdravku Livakoviću imputiraju nešto što je apsolutno netočno, a što je po svojoj prirodi kriminalna aktivnost. Štoviše, gosp. Novoselović se „kao ograđuje“ od te svoje izjave jer zna da nije točna navodeći kako on nema dokaza za to, ali nadalje inzistirajući da se to ipak jest zbilo.

Bez sumnje se radi o klevetničkim izjavama koje štete časti i ugledu Zdravka Livakovića, jer Zdravko Livaković nikada nikome nije vršio bilo kakve isplate na crno, pa ni igračima NK Zadar.

Ovdje treba upozoriti na odredbe čl. 16. st. 1. Zakona o medijima koji jasno propisuje kako su mediji dužni obratiti pozornost na zaštitu časti i ugleda pojedinaca. Ovo zasigurno znači kako mediji ne smiju objavljivati tekstove u kojima netko na neprimjeren način napada čast i ugled druge osobe. Dakle, Zadarski.hr nije niti smio objaviti klevetničke navode koje je iznio gosp. Novoselović, pa čak da se radilo i o autoriziranom intervjuu. Naime, odredbom čl. 21. st. 7. Zakona o medijima propisano je kako u slučaju objave klevetničkih navoda koji potječu čak i iz autoriziranog intervjua za takvu objavu odgovaraju i urednik i nakladnik.

Posebno treba napomenuti kako će gosp. Livaković s ciljem zaštite svojih prava i interesa podnijeti privatnu tužbu protiv gospode Novoselovića i Nevešćanina zbog kaznenog djela klevete iz čl. 149. st. 2. Kaznenog zakona počinjenog na njegovu štetu. Međutim, ova okolnost nikako ne isključuje odgovornost nakladnika za objavljenu klevetu.

Radi svega navedenog molim da se u prvom sljedećem izdanju portala Zadarski.hr objavi ovaj zahtjev za objavu ispravka, jer su u njemu sadržana detaljna obrazloženja što je to netočno naveo Vaš novinar.

Također molim da nakladnik na jednako vrijednom mjestu i s jednako vrijednom grafičkom opremom uputi ispriku gosp. Zdravku Livakoviću.

Cjelokupni ovaj tekst je dostavljen i predsjedniku uprave nakladnika radi postupanja u smislu odredbe čl. 40. Zakona o medijima.

 

U Splitu, 23. veljače 2017.

PUNOMOĆNIK

26. travanj 2024 09:44