StoryEditorOCM
TribinaPROLJETNO ČIŠĆENJE

Sedam genijalnih trikova koji će najtvrdokornije mrlje i najgore smradove istjerati iz vašeg doma

Piše T.Š.Bendić
15. ožujka 2017. - 22:24
cleaning00

Evo kako ćete napokon dobiti 'rat' protiv 'šporkice' u vašem domu a ovoga puta donosimo vam 7 praktičnih savjeta za čišći dom.

1. Vosak od svijeća

Upaljene svijeće daju romantičan ugođaj, ali u slučaju kapanja voska na ostale predmete mogu napraviti štetu. Ako se to dogodi, vosak se ne smije brisati odmah, jer lako mogu nastati trajne mrlje. Treba pričekati da se ohladi, pa ga sastrugati nenazubljenom stranom noža kako bi se skinule hrpice. Ostatak treba eliminirati tako da se na mrlju stavi tanak papir, a onda se pažljivo prođe peglom. Postupak se ponavlja dok se sav vosak ne skine.

2. Žvakaće gume

One su iznimno tvrdokorne, a još kada se zalijepe za neki posebno dragi komad garderobe! Žvakaću se ne smije čupati kako se ne bi oštetila tkanina, već se prođe kockicom leda. Led će otvrdnuti žvakaću koja će nakon nekog vremena otpasti s odjeće. I ovdje vrijedi postupak kao kod voska, ako ostane u tankom sloju, gumu treba pokriti tankim papirom pa proći mlakom peglom, po potrebi i nekoliko puta.

3. Kućni ljubimci

Oni su posebna briga, posebice psi koji često i zbog inata ili bijesa znaju nuždu napraviti na tepisima. Voda nije dovoljna, prostor gdje je nužda napravljena preko noći treba dobro posuti sodom bikarbonom, i ponavljati tako sve dok i najmanji trag neugodnog mirisa ne nestane. S obzirom na to da psi imaju običaj nuždu obaviti na mjestu gdje su to već prije napravili, a znak im je i miris, ovo bi svakako trebalo što hitnije i pedantnije napraviti, kao prevenciju da se ne bi ponovilo.

4. Srebro

Pepeo od cigarete odličan je čistač za tragove boje od kose, koji počesto ostaju na čelu i oko sljepoočnica tijekom bojanja. No odličan je i kod čišćenja srebra. Kod srebrnog nakita pepeo se pomiješa sa sokom limuna, smjesom se navlaži mekana krpica i onda se predmet dobro istrlja. Na kraju se prođe suhom mekanom krpom. Srebrni metalni lanci se mogu očistiti i na način da se preko noći ostave u mješavini kvasine i sode bikarbone.

6. Kante za smeće

One su najčešći proizvođači neugodnih mirisa u kućanstvima, a najbolje ih je očistiti mješavinom priređenom od pet litara vode, 50 mililitara izbjeljivača i pola čaše deterđenta za pranje suđa. Ovom smjesom, uz korištenje tvrde plastične četke treba dobro izribati kantu, a poslije je isprati mlakom vodom.

7. Fuge

Fuge pločica i rubovi tuš kabina lako na sebe skupljaju nečistoće, koje se brzo pretvaraju u mjesta s gljivicama i plijesnima. Neki u rat s ovim ružnim nakupinama idu krpicama natopljenima dobrim starim klorom. Za sjaj može poslužiti i topla kvasina pojačana s malo sode bikarbone, koja se nakapa na fuge ili rubove. Potom se obrišu i prođu mekanom krpom natopljenom dječjim uljem.

08. svibanj 2024 04:12