StoryEditorOCM
TribinaNALJUTILA SE MARJANA BOTIĆ

Sram me pojedinih komentara novinarskih perjanica, osjetljiva sam, ali i dalmatinski dišpetna, pa neću odustati i dići ruke od borbe za ovaj Grad!

Piše Marjana Botić
11. travnja 2017. - 19:21
akcija_mladih-230317

Marjana Botić, kandidatkinja Akcije mladih za gradonačelnicu, razljutila se na komentare novinara koji nisu njoj po volji. U svom najnovijem dopisu za medije, novinarima je posvetila podugačak pasus:

- Kao kandidatkinju za gradonačelnicu sram me je čitati pojedine komentare koji uporno sve kandidate svrstavaju kao jednake ukazujući da se sad samo „predizborno profiliraju, pojavljuju, zovu…“ Najaktivnija sam županijska vijećnica ovog saziva, a bojim se i svih dosadašnjih jer sam osobno kao predsjedica Kluba Akcije mladih i nezavisnih Zadarske županije, predala u proceduru više naših prijedloga neko sva oporba zajedno do sada.

Napisala sam i stotine pitanja, očitovanja, prijava, obraćanja, dopisa... o temama kao što su očuvanje i gospodarska valorizacija resursa poglavito pomorskog dobra, obrazovanje, očuvanja javnih prostora u urbanim i neizgrađenim dijelovima Grada i Županije, rješavanje pitanja gospodarenja otpadom i smanjivanja količina otpada, pitanje odgovornosti za funkcioniranje javnih službi…a koje sam bila dužna kao izabrana predstavnica postavljati pred svoje sugrađane u gradu i županiji jednako kao i pred političke pristaše i oponente.

Sram me je međutim, što upravo novinarski bardovi koji su se u najvećoj mjeri ili gotovo potpuno oglušivali na te moje dopise i rasprave, sad me stavljaju pod isti nazivnik sa drugim ljudima koje neke izuzetno cijenim, ali s kojima nemam baš prevelikih sličnosti, osim činjenice da smo se kandidirali za isto mjesto. Toliko nerazumijevanje društvenih procesa od strane novinarskih perjanica pred mene postavlja pitanje o svrsi političkog djelovanja u medijski oblikovanom svijetu prema mjerama koje su mi strane.

Srića da postoje kolegice i kolege novinari/ke koji u takav manipulirani svijet kao ni ja ne vjeruju i oni rade potpuno drugačije od ovih kojih se sramim. Djeluju i mijenjaju, propituju... A i ja takva; osjetljiva, ali dalmatinski dišpetna, pa neću odustati i dići ruke od borbe za ovaj Grad, ovo more, ove ljude, našu djecu. I dalje ću vrijedno, a ne samo predizborno raditi, stavljajući Zadar i ovaj dio zemlje i mora, kao potku koja povezuje sve moje napore da doprinesem da budu bolje i uspješnije mjesto za život - stoji u dopisu koji je inače posvećen luci Gaženica kao izbornom projektu.

Evo što o tome Marjana piše:

- Definicija obalnog zida je da je to rubni dio izgrađene lučke obale koji služi za naslanjanje i privezivanje broda, skraćivanje prekrcajnoga puta, nošenje prekrcajne mehanizacije i držanje tla prema vodi. Običnim rječnikom rečeno to je nulta točka svake luke od koje kreće plan i izgradnja svake luke, pa tako i luke Gaženica. Zato kad je u prvom mjesecu ove godine ministrica Dalić došla u Zadar predstaviti akcijski plan za, bez veze je spominjati što u kakvom nam je stanju gospodarstvo, i kad su je u hotelu Kolovare dočekala dvije perjanice lokalnih vladajućih: gradonačelnik Kalmeta i dožupan Longin sa skroz drugom temom, citiram iz medija: „Kalmeta i dožupan Longin su ukazali da se ove godine mora završiti projekt zadarske luke. No bit će potrebno izgraditi obalni zid vrijedan 15 milijuna eura, neophodan za ro-ro transport. Obojica zadarskih političara ukazala su na mogućnost financiranja iz istog kredita EBR, ali je za to nužna suglasnost Vlade RH.“ ,kraj citata – poluzabavljeno ali i poluljuto razmišljala sam da li je moguće da vladajući hdz doista ide još jednom dobivati izbore u Zadru sa bajkom „1000 radnih mjesta u Gaženici“?! I da ću usput i ja iz državnog proračuna financirati, kao i mnogo puta do sada njihovu predizbornu kampanju?

Sumnja li itko da će od novopotrebnog OBALNOG ZIDA u već gotovoj luci Gaženica bar dio oplate, ako ne i cijeli redovi blokova pasti u ruke gore spomenutih? Kakva je to luka koja je već morala zaposliti tisuće, a eto osnovni obalni zid još nije ni zamišljen, a kamoli operabilan? Da li je Gaženica zapravo najveći izborni projekt ne samo u Hrvatskoj već u svijetu? Akcija mladih i nezavisnih smatra kako Zadar i Zadarska županija imaju strateški interes da luka Gaženica profunkcionira u svim segmentima: putničkom, turističkom i teretnom. Sve vladajuće strukture stoga imaju odgovornost da osiguraju uvijete da razvoj svih segmenata luke Gaženica bude gospodarski uspješan, u skladu sa zakonom i najvažnije na korist građana Zadra i Zadarske županije.

Korist za lokalno stanovništvo jedini je uvjet koji Akcija mladih i nezavisnih smatra presudnim da bi se bilo gdje, tako i na području Gaženice dodjeljivale koncesije i ulagali proračunski novci kako bi se gradila za rad potrebna infrastruktura. Jer čemu ulaganja, megalomanski planovi, nadzori i prizori predizbornih kampanja u Gaženici – ako od toga narod ima malo i ništa? Gdje su radna mjesta u Gaženici? Zašto perjanice vladajućih u Zadru predizborno obećavaju tisuće radnih mjesta u Gaženici, a onda dodaju da će citiramo iz medija: „međunarodnim i domaćim putničkim prometom upravljati koncesionar za čiji će izbor uskoro biti raspisan natječaj“? Koncesionar za kojega mi gradimo novu, skupu cjelokupnu infrastrukturu?!

Akcija mladih stvarno ne vidi gospodarsku logiku izgradnje tolike infrastrukture, očito je kao vidimo, čak u više navrata, obzirom da obalni zid teretne luke nije još ni zamišljen, a kamo li operabilan, pa se našim novcem i onda kad bi se trebala početi koristiti, predaje u ruke snalažljivih ponuđača, kao što je to recimo bio Daniel Robnik slovenski vlasnik taksi poduzeća koji je 2014. dobio koncesiju na 25 godina za teretnu luku Gaženica, uz „podršku ulaganjima“ i nikakav otpor od strane Zadra i Zadarske županije delegiranih predstavnika koji su odlučivali o toj koncesiji?

Da, sadašnji kandidat za župana od strane vladajućih jedan je od njih i kao takav potpuno legitimno prozvan za takvu neodgovornost na ovom kao i na drugim dijelovima pomorskog dobra za koja osnovano sumnjamo da je kao dužnosnik RH loše i nikako radio za interese građana RH. Što će se događati sa, nejasno je zašto ikome osim bivšim radnicima luke, izdane prioritetne koncesije, događati sa poduzećem Luka Zadar do 2039. godine? Kako će takvo „gospodarenje“ našim razvojnim resursima utjecati na cjelokupnu privredu Grada Zadra i Zadarske županije nažalost možemo vidjeti na sadašnjem katastrofalnom stanju u zadarskom gospodarstvu. Poduzeće Luka Zadar d.d. pri tome mora, koliko vidim iz odgovora na jedno od mojih vjećničkih pitanje o Gaženici sa županijiske skupštine, staviti na čekanje zapošljavanje JEDNOG čovjeka koji bi bio zadužen za tehničko održavanje i čuvanje postojeće skupo izgrađene infrastrukture! Jednog čovjeka?! Gdje je izmišljenih 999, ili 2999 ili 4999 treba pitati scenariste očigledno sličnih apetita kao i onaj koji sa 0,99 odlazi „pun kao brod“ ostavljajući nama probleme, dugove vjerovnicima i radnicima.

Tko građanima Zadra i Zadarske županije garantira da će od sadašnjih vladajućih pripremljeni, odnosno loše pripremljeni i osmišljeni koncesijski natječaji, rezultirati ičim osim sličnom katastrofom sad kod putničkog i turističkog segmenta, kao što se dogodila u teretnom, ako će pustiti iste ljude da provode svoje namjere? Zašto Akcija mladih ne bi smjela prozvati odgovorne dužnosnike za ovakvo stanje? To je naš zadatak kao odgovornih predstavnika građana Zadra i Zadarske županije! Predstavnici Akcije mladih i nezavisnih redovito su, a ne samo pred izbore, pod cijenu izlaganja pritiscima dirigiranima od vladajućih i njihove tihe poslušne dosadašnje oporbe, obavještavali sugrađane o svim problemima koje smo uočili u gospodarstvu i društvu općenito.

Nama je neprihvatljivo šutjeti o tome što (svi) znamo – odabrali smo put direktnog suočavanja i nuđenja drugačijih rješenja. Za početak ispitali bi zakonsku osnovu davanja prioritetne koncesije i vratili poslove Luke Zadar u Gaženici onima koji rade u luci, a ne mutnim mešetarima prostorom. To možemo jedino ako institucije RH daju (napokon) odgovor koliko su u skladu sa zakonom sve radnje oko ove koncesije, kao i kod drugih koncesija koje se pripremaju, a pitanje je na čiju korist? Osiromašenih građana ili obogaćenih pojedinaca? - stoji u dopisu mr.sc. Marjane Botić.

 

19. travanj 2024 00:28