KAKO BITI USPJEŠAN NOVINAR Dr. sc. Nenada Vertovšeka učenici "zasuli" pitanjima o novinarstvu

KAKO BITI USPJEŠAN NOVINAR

Uspješno organizirana i provedena radionica o novinarstvu u osnovnoj školi „Šime Budinića" KAKO BITI USPJEŠAN NOVINAR I KOJI SU RIZICI POSLA? privukla je veliki broj učenika.

Što je to zapravo novinarska profesija, kako se upoznati s tehnologijom novinarskog posla i čime se novinar mora voditi da bi istražio neki događaj i napisao vijest, izvještaj ili komentar? - neka su od pitanja na koja su pokušali odgovoriti učenici zadarske osnovne škole „Šime Budinić", zajedno s bivšim novinarom, predavačem brojnih kolegija vezanim uz novinarstvo i medije na zadarskom Sveučilištu doc. dr.sc. Nenadom Vertovšekom i dugogodišnjim voditeljem novinarskih radionica u udruzi CINAZ.

Razgovor o novinarstvu i izazovima novinarskog posla organiziran je kao dio kreativne novinarske radionice koju inače (uz čitav niz različitih radionica i seminara) organizira Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ u sklopu Izvannastavnog i izvannškolskog programa za djecu i mlade u osnovnim i srednjim školama zadarskog područja.

Zanimanje za ovu radionicu je pokazala Nade Nekić, prof. njemačkog jezika iz osnovne škole Šime Budinić koja ujedno vodi i izvannastavnu aktivnost „Učenje za poduzetništvo" te organizira aktivnosti za grupu učenika „Mali poduzetnici". I ovog puta okupio se znatan broj učenika od petog do osmog razreda unatoč tomu što je bila riječ o sedmom satu, te su pokazali zavidnu pozornost i spremnost da sudjeluju u radu i razgovoru. Čak štoviše, prof. Vertovšeka zapravo su „zasuli" pitanjima o novinarstvu, o tome kako je biti novinar, kako se postaje uspješan novinar, koje osobine treba imati osoba koja želi biti uspješna u novinarstvu, kako pokrenuti novinarski posao, prepreke na koje novinari nailaze u današnje doba, koji su rizici tog posla, pozitivne i negativne strane te profesije....

Pažljivo su slušali i primjere iz tri desetljeća profesionalnog iskustva u svim vrstama medija, te pitali sve što ih je zanimalo i o odgovornosti novinara, potrebnom znanju i vještinama. Voditelj radionice bio je vrlo ugodno iznenađen pitanjima i učeničkim zanimanjem za rad, što je očigledno bio rezultat i njihove prethodne pripreme za ovaj susret. U svakom slučaju, mora se istaknuti zalaganje i trud prof. Nekić, zajedno s vrlo komunikativnim i oštroumnim učenicima, udrugu CINAZ za osmišljavanje i provođenje redovitih i kreativnih aktivnosti za učenike, kao i pohvaliti osnovnu školu „Šime Budinića" gdje uprava i profesori već niz godina , uz redovno obrazovanje učenika, marljivo rade i organiziraju razne vrste izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti.

Naslovnica Tribina

Najčitanije

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE VERONIKA VERE UZVRAĆA PREDSJEDNICI OPĆINSKOG SUDA U ZADRU Na žalost Ane Mišlov, za razliku od nasilno iseljenih obitelji Schumacher, mi govorimo i čitamo hrvatski jezik, a i odlično poznajemo zakone Republike Hrvatske i Ustav RH!

Na žalost Ane Mišlov, za razliku od nasilno iseljenih obitelji Schumacher, mi govorimo i čitamo hrvatski jezik, a i odlično poznajemo zakone Republike Hrvatske i Ustav RH!
Poštovani, lijepo molimo objavu Priopćenja vezano uz nasilno iseljenje njemačkih državljana, obitelji Schumacher...
Na žalost Ane Mišlov, za razliku od nasilno iseljenih obitelji Schumacher, mi govorimo i čitamo hrvatski jezik, a i odlično poznajemo zakone Republike Hrvatske i Ustav RH!