StoryEditorOCM
TribinaZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJKETA "FOSTER CHILDREN RIGHT"

Pjesmice s pokretom" i "Baby handling"u Kneževoj palači

Piše Zadarski.hr
26. travnja 2017. - 15:18
IMG_0361.JPG

Jučer se održala završna konferencija projekta "Foster Children Rights" i prezentacija DVD-ova "Pjesmice s pokretom" i "Baby handling"u Koncertnoj dvorani Kneževe palače.

Događanju je prisustvovalo preko 50 sudionika. Okupljene je pozdravila predsjednica Društva "Naša djeca" Zadar Marijana Juravić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi projekta kako direktno tako i indirektno.

Na aktivnosti i vrijednosti cjelokupnog projekta osvrnuo se voditelj Vanja Lipovac koji je naglasio da su rezultati ovog projekta odlični temelji za nastavak razvijanja usluge rane intervencije u Zadarskoj županiji. Osvrt na rad Koordinacijskog tijela Zadarske županije za promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji dao je pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Bernard Maruna. Koordinacijsko tijelo je kroz projekt donijelo dvije vrste smjernica, "Smjernice za ostvarivanje prava djece s razvojnim rizicima i teškoćama rane i predškolske dobi kroz uspostavu sustava rane intervencije u djetinjstvu na području Zadarske županije" koje su usvojili Gradovi Zadar, Biograd na Moru i Benkovac te "Smjernice obiteljima djece s teškoćama u razvoju za ostvarivanje njihovih prava" koje će biti dostupne u pedijatrijskim ordinacijama i ambulantama, na web stranici projekta itd.

Predstavljanje DVD-ova upriličila je Dijana Miočić, članica Društva "Naša djeca" Zadar počevši predstavljanje čitanjem dirljivog pisma majke svojoj tada dvogodišnjoj kćeri sa dijagnozom poremećaja iz autističnog spektra. DVD "Baby handling" ili kako ispravno rukovati s djetetom je važan djeci s neurorizikom, ali i za svu ostalu djecu kako bi se potakao razvoj od najranije dobi. DVD "Pjesmice s pokretom" je osmišljen da promiče cjelokupni razvoj i učinkovitu komunikaciju između roditelja i djeteta te je jedini takav DVD na hrvatskom jeziku.

Projekt "Foster Children Rights - promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji" se provodi u sklopu programa IPA 2012: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje učinkovite primjene standarda Europske unije i jačanje ljudskih prava. Projekt je počeo 1. studenog 2015. godine te traje do 1. svibnja 2017. godine.

Nositelj projekta „Foster Children Rights - promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji" je Društvo „Naša Djeca" Zadar, a partneri na projektu su Zadarska županija, Grad Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Caritas Zadarske nadbiskupije, Udruga Maraške te Volonterski centar Zadar. Projekt je sufinanciran iz sredstava EU i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u postotku od 94,79%, a ostatak je sufinanciran od strane Zadarske županije i Grada Zadra. Ukupna vrijednost projekta je 130.186,90 EUR.

Ukupno trajanje projekta je 18 mjeseci.

24. travanj 2024 15:28