StoryEditorOCM
TribinaU KNJIŽNICI JURJA BARAKOVIĆA

Ražanac čita Šumu Striborovu

Piše Zadarski.hr
28. travnja 2017. - 15:59
opcina

Svjesni činjenice da pored obitelji knjižnica ima ključnu ulogu u razvoju pismenosti Knjižnica Jurja Barakovića Ražanac i ove godine se pridružila manifestaciji Zadar čita, s programom pod nazivom Općina Ražanac čita. Osim za naše korisnike, manifestacija je namijenjena za sve mještane Općine i goste, svih dobnih skupina.

Manifestacija je trajala od 24. do 28. travnja 2017. godine, a za temu je izabrana Šuma Striborova prva u nizu bajki u Pričama iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić. Dodatni motiv za temu je književna i kulturološka ostavština Ivane Brlić-Mažuranić i prigoda za prisjećanje na jednu od najvećih hrvatskih književnica.

Stoga smo u ovom tjednu pripremili mnoštvo radionica, kvizova, čitanja priča i predavanja o Ivani i njezinoj obitelji. Osim Ivaninih djela željeli smo predstaviti i djela pisaca iz Zadarske županije pa su u našoj Knjižnici u ovom tjednu gostovali Igor Eškinja i Dinka Dušević. Autori su nam predstavili i pročitali svoja djela, naučili nas zašto je važno čitati, kako su nastale njihove priče, i na koji način književnost može mijenjati svijet.

Ove godine u program smo uključili i natjecateljski dio. Tjedan dana bio je otvoren natječaj gdje smo nagradili literarne i likovnim radove na temu Šuma - Pluća Zemlje. Nagradu za najbolji likovni rad osvojio je Jakov Lukić, a za literarni Šime Marelić.

Učenici Osnovne škole Jurja Barakovića Ražanac sudjelovali su u natjecanje u interpretativnom čitanju djela Ivane Brlić Mažuranić, pod vodstvom školske knjižničarke Danijele Petani i profesorice hrvatskog jezika Lidije Miočić. Prvo mjesto osvojila je Matea Katić, a drugo Jelena Miočić.

 Iako je odaziv događanjima bio skroman, lijepo smo se zabavili, svašta naučili i mnogo se smijali. Hvala svima koji su se odazvali, a naročito našim najmlađim članovima i sumještani.

25. travanj 2024 14:51