StoryEditorOCM
TribinaODGOVOR HAC-A ZADARSKIM VOZAČIMA VUČNIH SLUŽBI

Na naš javni poziv se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi - Državna komisija je odbila žalbu zadarskih vozača

Piše dr.sc. Boris Huzjan
2. svibnja 2017. - 17:04
Deur02

Obraćamo Vam se povodom objavljenog teksta na portalu Zadarski.hr od 29.04.2017. godine novinara Predraga Opačića pod naslovom „Zadarski vozači vučnih službi šalju ultimatum Plenkoviću: Riješite ovo ili ćemo blokirati Markov trg - HAC i HC pogoduju Zubakovom Oryxu“, u kojem su iznesene netočne informacije.

Predmetni tekst napisan je temeljem neprovjerenih informacija i to na temelju iznošenja samo jedne strane, te se na taj način čitatelju plasira zaključak, a što u konačnici rezultirala pogrešnom slikom i nanošenjem štete Društvu. S toga ovim putem želimo javnost informirati o činjenicama koje se odnose na tvrtku Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. (HAC-ONC), koje su nadležne za nabavu predmetne usluge za dionice autocesta pod upravljanjem Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb d.d. (ARZ), a ne Hrvatske autoceste (HAC) kako je u tekstu navedeno.

HAC-ONC je u siječnju ove godine objavio "Javni poziv za iskaz interesa za pružanje usluga izvlačenja teretnih vozila i autobusa s određenih dionica autocesta u periodu od 3 (tri) godine", u kojem ponuditelju nudimo mogućnost obavljanja navedene usluge, ali na način da Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine od pružatelja usluge uprihoduju financijska sredstva u paušalnom iznosu za pojedinu grupu prema nabavi.

Sukladno zakonu o javnoj nabavi u ovakvoj vrsti poziva kao što je predmetni javni poziv, ne iskazuje se procijenjena vrijednost nabave obzirom da ponuditelj plaća naručitelju paušalni iznos iz čega je vidljivo da naručitelj u pružanju navedenih usluga nema nikakvog troška.

Na predmetni Javni poziv uložena je žalba od strane Zadar trans j.d.o.o. iz Zadra prema Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), u kojoj je kao predmet žalbe navedeno nepostojanje procijene vrijednosti nabave. Iz predmetne žalbe vidljivo je da je žalitelj očekivao da će HAC ONC za navedene usluge platiti ugovornom partneru određeni iznos, a što temeljem gore pojašnjenog nije slučaj.

Objavom javnog poziva za iskaz interesa za pružanje usluga izvlačenja teretnih vozila i autobusa sa dionica autoceste, kojim HAC ONC uprihođuje određena financijska sredstva, na isti se ne primjenjuje zakon o javnoj nabavi, a što je i potvrdila i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbivši žalbu tvrtke Zadar trans j.d.o.o. s navodom nenadležnosti za postupak koji nije potrebno provoditi po zakonu o javnoj nabavi jer naručitelj usluge (HAC ONC) ne plaća uslugu ponuditelju.

Smatramo da je ovakav koncept Javnog poziva za iskaz interesa za pružanje usluga za izvlačenje vozila s autoceste poslovno opravdan za Društvo, obzirom na činjenicu da na ovakav način Društvo ostvaruje određenu financijsku korist.

Nadalje, u tekstu se navode "nemogući uvjeti natječaja u kojem se od vozača vučne službe traži poznavanje najmanje sedam stranih jezika i B2 uvjerenje za profesore srednjih škola".

Istinita informacija i činjenica je da smo tražili poznavanje jednog od osam ponuđenih stranih jezika i to samo za zaposlenike call centra, a ne vozače kako je navedeno u tekstu, te uvjerenje B2 što je srednji stupanj poznavanja stranih jezika, a sve u svrhu bolje komunikacije između stranih korisnika i operatera.

Kao vrlo važnu činjenicu istaknuli bismo kako korisnik, koji se zaustavi na autocesti i treba uslugu vučne službe, može sam odlučiti o tome koju od vučnih službi će pozvati. Ukoliko korisnik vlastitim odabirom vučne službe ne zbrine zaustavljeno vozilo s autoceste, HAC ONC sukladno ugovoru poziva svog ugovornog partnera.

S obzirom na činjenicu da Zadarski.hr nije zatražio službene informacije od Hrvatskih autocesta održavanje i naplata cestarine, napominjemo da za provjeru svih informacija koje se tiču naše tvrtke uvijek stojimo na raspolaganju.

Vjerujemo da je i u Vašem interesu objavljivanje provjerenih i istinitih informacija, stoga sukladno članku 41., Zakona o medijima, očekujemo objavu našeg Ispravka netočno objavljene informacije u sljedećem izdanju, na istom ili istovrijednom mjestu te na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena netočna informacija.

S poštovanjem,

Direktor

dr.sc. Boris Huzjan, dipl.ing.građ.

23. travanj 2024 11:40