StoryEditorOCM
TribinaWINGS FOR LIFE WORLD RUN

Nakon pobjede u Zadru i u Norveškoj, ultramaratonka Nikolina slavila i u Velikoj Britaniji

Piše Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
9. svibnja 2017. - 23:50
nikolina2.JPG

Istovremeno s više od 155 tisuća ljudi u 25 zemalja diljem svijeta, splitska ultramaratonka Nikolina Šustić trčala je ove nedjelje u Velikoj Britaniji za one koji to ne mogu i - pobijedila, i to treći put na "Wings for Life World Run" utrci.
Prvu pobjedu nevjerojatna Nike zabilježila je u Zadru 2015. godine otrčavši 48 kilometara, drugi put u Norveškoj 2016., kada je došla do 50. kilometra, a najnoviji uspjeh postigla je ovog vikenda, kada ju je sustiglo presretačko vozilo na 56. kilometru nedaleko od Cambridgea, piše Slobodna Dalmacija.

- Bilo je baš lipo i zabavno iako je vrime bilo malo bezveze. Tipična britanska prognoza - oblačno i vitar. Prvi dio puta sam trčala s grupom, a kasnije sam se odvojila. Sestra Nata, koja je bila sa mnom, nije trčala zbog noge, ali me zato stalno pratila bikom i zafrkavala. Nisam se prestala smijat s njom. Baš mi je bila velika podrška - s puta iz Londona za Split javila nam se Nikolina, priznajući kako ipak nema do domaće atmosfere kakvu je, primjerice, osjećala u Zadru.

- Naš svit je nekako zabavniji. Trči se u atmosferi u kojoj srce diktira tempo dok vas glasno bodre sa svih strana. To je onaj naš mentalitet. Ipak, isto je lipo negdi otputovat, vidit druge gradove. Volila bi se opet vratiti u Zadar di je i najviše sudionika. Nakon utrke imam pravo birati di ću dogodine trčat, ali još ću vidit... - govori nam ova Splićanka koja je jutro nakon utrke odradila svoj trening po Cambridgeu, dok joj je sestra Nata odveslala par milja s tamošnjim klubom.

Sestra je, inače, prošlog tjedna postala prvakinja Hrvatske u veslanju u skifu, drugu godinu zaredom. Zanimljivo, obje djevojke dugo godina su igrale košarku, kao i starija sestra Sandra.

- Roditelji su imali veliko srce pa su nam dali slobodu i pružili svu moguću podršku, govoreći nam da svatko bira svoj put. Tako da se nisu čudili kad sam prešla na trčanje - priča nam.

U trčanje se Nikolina zaljubila onako, usput, no zbog njega je košarkaški balun spremila u kut. Danas trči maratone, polumaratone, planinske i cestovne utrke, trekinge... Iako uzastopce postiže sjajne rezultate približavajući se normi za Olimpijadu, za sebe kaže da se trčanjem bavi iz strasti, tek rekreativno. Teško je to povjerovati vidjevši je kako laganim koracima svakodnevno brza kroz splitske ulice, preko Marjana, Kašjuna, Rive, Žnjana i okolo.

- Kod nas se baš ne može živjeti od trčanja. Srećom, imam dobar posao koji volim iako mi nekad dosadi sjediti osam sati u uredu. Meni je trčanje uživancija i velika ljubav. Opušta me i čini sretnom. Istina, neki žive od tog sporta, a meni stižu pozivnice za utrke, često od organizatora dobijem plaćene putne troškove i smještaj - kaže ova inženjerka elektrotehnike i informatike, zaposlena u splitskom Ericssonu Nikoli Tesli.

Utrka "Wings for Life", na kojoj je sudjelovala, postala je pravi humanitarni pokret s ciljem pronalaženja lijeka za ozljede leđne moždine. Startnine i donacije, koje se ulažu u zakladu "Wings for Life", danas su premašile cifru od 6,8 milijuna eura u svijetu i u stopostotnom iznosu financirat će obećavajuća istraživanja leđne moždine.

Utrka je ovo koja nema ciljnu liniju pa je završi baš svatko. Ciljna linija presretačko je vozilo koje starta 30 minuta nakon trkača te se kreće određenom brzinom prema njima. U onom trenutku kada prestigne pojedinog trkača, za njega je utrka završena, a posljednji trkač i trkačica na svijetu koji ostanu trčati globalni su pobjednici Wings for Life World Run utrke.

Ovogodišnji globalni pobjednik postao je Šveđanin Aron Anderson, koji je doslovce pobijedio čitav svijet, ni manje ni više nego u kolicima s nevjerojatna 92 prijeđena kilometra, piše Slobodna.

19. travanj 2024 00:38