StoryEditorOCM
TribinaVEČER ODLUKE NA EUROSONGU

Jacques se probio u finale! Nakon nastupa koji je izazvao pravu bujicu podijeljenih reakcija naš predstavnik doživio veliki trijumf u Kijevu

Piše JL
12. svibnja 2017. - 00:29
2017-05-11T201050Z_1490838430_UP1ED5B1K218F_RTRMADP_3_MUSIC-EUROVISION

Nina Kraljić je 10. svibnja prije godinu dana vratila Hrvatsku u finale Eurovizije, a danas će to pokušati njezin mentor. Jacques Houdek nastupio je na drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga kao predstavnik Hrvatske s pjesmom ‘My Friend’ - javlja Jutarnji.hr.

Reakcije na društvenim mrežama su podijeljene. Dok jedni hvale njegov nastup i dive mu se kako je sve savršeno izvukao unatoč vokalno zahtjevnim dionicama, drugi se čude kako je uspio pomiješati sve te stilove. Bilo je i onih koji se nisu pretjerano ukusno šalili...

Jedna je korisnica napisala: 'Njegov talent je nevjerojatan. Koncept pjesme je originalan, ali nije to lako za uši...' Druga je dodala: 'Ako danas možete glasati i ne glasate za Hrvatsku, više nismo prijatelji!' Obožavateljica Eurosonga Sarah napisala je: 'Hrvatska mi je apsolutni favorit! Kao da su se spojili Disney i Il Divo!'

U drugoj polufinalnoj večeri uz Jacquesa naći će se još 17 izvođača iz isto toliko zemalja. Prvo polufinale donijelo je 16 finalista, a večeras će ih biti izabrano deset.

U uvodnom dijelu voditelji Oleksandr, Volodymyr i Timur, izveli su s profesionalnim pjevačima i plesačima folklornu točku, a potom su predstavili zemlje koje se večeras natječu.

Prijenos uživo osim na HRT 1 i ostalim televizijama možete pratiti i na YouTubeu na službenom kanalu natjecanja Eurovizije.

Natjecateljski dio druge polufinalne večeri Eurosonga otvorila je srpska predstavnica Tijana Bogićević, koja već neko vrijeme živi u SAD-u, s pjesmom ‘In Too Deep’. Solo scensku izvedbu začinila je impresivnom video pozadinom da bi joj se u polovici pjesme na pozornici pridružio plesač.

Serbia's Tijana Bogićević performs with the song
Gleb Garanich / REUTERS

Tijana Bogićević

Serbia's Tijana Bogicevic performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Tijana Bogićević

Nakon Tijane na pozornicu je izašao predstavnik Austrije, Nathan Trent, s pjesmom ‘Running On Air’. Pop pjesmuljak možda nije privukao veliku pažnju na kladionicama, no Nathan je svakako osvojio simpatije zaraznim osmijehom.
Austria's Nathan Trent performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Nathan Trent

Makedonska predstavnica Jana Burčeska izvela je pjesmu ‘Dance Alone’, a nakon nje je predstavnica Malte, Claudia Faniello, otpjevala pjesmu 'Breathlessly', nešto nježniju sa jačim naglaskom na vokalu.
Macedonia's Jana Burceska performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Jana Burčeska

Malta's Claudia Faniello performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Claudia Faniello

Rumunjski dvojac Illinca i Alex Florea nastupio je s pjesmom ‘Yodel It!’ i unatoč neobičnom odabiru i žanrovskom miksu, predstavnici Rumunjske vrlo visoko kotiraju na društvenim mrežama kao jedni od večerašnjih favorita. 
Romania's Ilinca ft. Alex Florea performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Illinca i Alex Florea

Romania's Ilinca ft. Alex Florea performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Illinca i Alex Florea

Tri sestre koje čine bend O’G3NE pobijedile su u nizozemskoj verziji glazbenog showa 'Voice', a na Euroviziji su se predstavile s pjesmom ‘Lights and Shadows’. S velikim se zanimanjem iščekivao izlazak Jocija Pápaija na pozornicu, Roma iz Mađarske, čiji su roditelji osobito ponosni što promovira romsku kulturu i glazbu. Njegova pjesma ‘Origo’ miks je svega i svačega, kako glazbeno tako i sadržajno. Uključuje i nešto repanja, a govori o odnosima koje je Joci u životu prošao.
Netherlands's OG3NE perform the song
Gleb Garanich / REUTERS

OG3NE

Hungary's Joci Papai performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Joci Papai

Dankinja Anja Nissen donijela je još jednu solo izvedbu s pjesmom ‘Where I Am’, a potom je došao red na predstavnika Irske koja se na Euroviziji natjecala sedam puta, od čega je imala tri uzastopne pobjede. Mladi pjevač Brendan Murray dao je sve od sebe s pjesmom ‘Dying to Try’.
Denmark's Anja performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Anja Nissen

Ireland's Brendan Murray performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Brendan Murray

Posljednji nastup prije Jacquesa pripao je San Marinu kojeg je predstavio dvojac Valentina Monetta i američki pjevač Jimmie Wilson. Valentinu zovu i 'kraljicom Eurosonga' jer se četiri puta vraćala na ovo natjecanje, a ove godine će pokušati ući u finale s pjesmom ‘Spirit of the Night’.
San Marino's Valentina Monetta and Jimmie Wilson perform the song
Gleb Garanich / REUTERS

Valentina Monetta i Jimmie Wilson

Hrvatsku je večeras predstavljao Jacques Houdek pjesmom 'My Friend' kojom je, kao i obično, pokazao nevjerojatne glasovne mogućnosti. Jacques je oduševio obožavatelje koji su uživo na društvenim mrežama objavljivali poruke podrške.
Croatia's Jacques Houdek performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Jacques Houdek

Croatia's Jacques Houdek performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

Jacques Houdek

Iz Norveške je stigao neobičan dvojac JOWST s pjesmom ‘Grab The Moment’. Njihov je nastup možda i najneobičniji večeras premda ne i najupečatljiviji. Švicarsku je predstavila Timebelle pjesmom ‘Apollo’.
Norway's JOWST performs the song
Gleb Garanich / REUTERS

JOWST

Naviband iz Bjelorusije s pjesmom ‘Story of My Life’ bili su samo uvod u bugarskog predstavnika Kristiana Kostova kojeg mnogi vide kao favorita.

Večeras u Kijevu ovim redosljedom nastupaju:

  1. Tijana Bogičević (Srbija)
  2. Nathan Trent (Austrija)
  3. Jana Burčeska (Makedonija)
  4. Claudia Faniello (Malta)
  5. Illinca i Alex Florea (Rumunjska)
  6. O’G3NE (Nizozemska)
  7. Joci Pápai (Mađarska)
  8. Anja Nissen (Danska)
  9. Brendan Murray (Irska)
  10. Valentina Monetta i Jimmie Wilson (San Marino)
  11. Jacques Houdek (Hrvatska)
  12. JOWST (Norveška)
  13. Timebelle (Švicarska)
  14. Naviband (Bjelorusija)
  15. Kristian Kostov (Bugarska)
  16. Fusedmarc (Litva)
  17. Koit Toome i Laura (Estonija)
  18. Imri Ziv (Izrael)

Nakon dvosatnog polufinala i proglašenja deset finalista, producenti će odrediti redoslijed nastupa u finalu, tako da dvije slične pjesme ne budu izvedene jedna za drugom.

Podsjetimo, domaćin Ukrajina te Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Velika Britanija ostvarili su direktan plasman u subotnje finale te se neće morati kvalificirati putem nastupa na polufinalnim večer

Najveći favoriti za pobjedu u subotnjoj velikoj eurovizijskoj završnici su, prema kladionicama, su Italija i Portugal. Francesco Gabbani (34) iz Toskane na Eurosong je došao nakon što je pobijedio na San Remu. U Kijevu pjeva skladbu 'Occidentali's Karma', a uz hitoidnu pjesmu nije mu odmoglo ni to što se prije dva mjeseca našao u gay aferi. Naime, tada su neki talijanski mediji napisali da je ljepuškasti Francesco homoseksualac. Iako je to naknadno demantirano, činjenica jest da je talijanski kantautor nakon toga zauzeo vodeće mjesto na eurovizijskim kladionicama.

Gabaniju za 'vrat puše' Salvador Sobral, 27-godišnji predstavnik Portugala, koji je mnoge 'kupio' svojom emotivnom izvedbom pjesme 'Amar Pelos Dois' u prvoj polufinalnoj večeri. Još veće simpatije javnosti stekao je kada se pročulo da je jako bolestan. Britanski The Mirror piše da mu je pod hitno potrebna transplatacija srca. Ako do kraja godine ne nađe donora srca, šanse za preživljavanje su mu gotovo nikakve, navodi Mirror. Salvador je, vele, želio svoju bolest zadržati u tajnosti, a u Kijev je stigao u pratnji svoje sestre Louise, autorice pjesme, koja je umjesto njega odradila i prve probe, kako se njen brat ne bi previše naprezao.

Klara Rožman

 
Stranica Eurosong.hr donosi i nekoliko zanimljivosti o večerašnjem, drugom po redu polufiU ovom polufinalu čut ćemo četiri jezika – engleski, talijanski (zahvaljujući našem Jacquesu Houdeku), mađarski i bjeloruski. Zanimljivo, po prvi put otkako su debitirali 2004., Bjelorusi će pjevati na svom jeziku.U večerašnjem polufinalu imamo više povratnika na Eurosong. Koit Toome i Laura već su predstavljali Estoniju (Koit 1998., Laura 2005. kao dio Suntribea), Sanmarinki Valentini Monetti ovo će biti čak četvrto pojavljivanje, a Izraelac Imri Ziv je dvaput sudjelovao na Eurosongu kao prateći vokal (2015. i 2016.). Također, u svojevrsne povratnike na eurovizijsku scenu možemo uvrstiti i sestre Vol (trio OG3NE), koje su predstavljale Nizozemsku na Dječjem Eurosongu 2007. godineIako službeno Rusija nije na natjecanju, imat ćemo čak dvoje izvođača povezanih s Rusijom na natjecanju. Bugarski predstavnik Kristian Kostov je rođen u Moskvi i sudjelovao je u ruskoj verziji dječjeg The Voicea, a pjevačica litavske grupe Fusedmarc je etnička Ruskinja.

Čak tri pjesme u ovom polufinalu napisao je producentski tim Symphonix International, na čelu s Bugarinom Borislavom Milanovim. Riječ je o Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj.

19. travanj 2024 02:26