StoryEditorOCM
TribinaPRVE SOLARNE ROLETE NA SVIJETU ZA STANOVE, KUĆE I UREDE

Genijalno rješenje - smanjuju potrošnju električne energije za čak 70 posto!

Piše Dom i Dizajn / Jutarnji list
16. svibnja 2017. - 15:27
solarnerolete8

ako je solarna energija jedan od najpopularnijih obnovljivih izvora energije, solarni paneli mogu biti skupi, komplicirani za postavljanje i  nepraktični ako živite u stanu bez krova. S tim na umu je tvrtka Solargaps proizvela ove pametne solarne rolete kako bi otvorili prostor za zelenu energiju dostupanu svima. Pametna sjenila automatski prate sunce tijekom dana stvarajući električnu energiju koja napaja vaše kućne uređaje. Ukrajinski osnivač tvrtke čak tvrdi da dobivena energija može smanjiti troškove električne energije za 70 posto.

 

Solargaps pametna sjenila automatski se okreću i prate sunce tijekom dana kako bi skupila maksimalnu količinu energije. Jedan kvadratni metar sjenila proizvodi do 100 vata struje kada se postavi na vanjsku stranu staklenih prozora, što znači da standardni dvokrilni prozor pruža dovoljno energije za napajanje prijenosnog računala. Ukoliko bi velika poslovna zgrada postavila solarne rolete na sve prozore, tvorci ovog genijalnog izuma tvrde da bi objekt mogao biti u potpunosti energetski neovisan (isključen iz mreže). 

 

Osnivač tvrtke, Jevgen Erik godinama je postavljao rolete na eko-kućama kao građevinski radnik. Ideja kombiniranja solarnih panela i roleta jednostavno je sinula Eriku, koji je odmah odlučio istražiti projekt.

 

"Proveo sam jedan dana u polju izvan grada i proučavao kako suncokreti slijede sunce", objašnjava Erik. "Zatim sam istražio cijelu stvar i dokazao da su solarni moduli najjeftiniji, ali i najučinkovitiji  među svim ostalim izvorima energije."

 

Rolete možete kontrolirati manulano ili putem aplikacije te pratiti njihovu proizvodnju energije tijekom dana. Naravno, ako vam je potrebno malo hlada rolete možete zatvoriti, a ako napustite sobu na samo pet minuta one će se automatski vratiti svojoj osnovnoj funkciji praćenju sunca.

 

Pametne rolete trebaju biti priključene u zidnu utičnicu, a unutarnji izmjenjivački uređaj pretvara solarnu energiju u električnu koju možete koristiti u kućanstvu. Generirana se energija također može pohraniti u rezervnu bateriju za kasniju uporabu.

 

 

 

 

Izvor: designboom

26. travanj 2024 17:47