StoryEditorOCM
TribinaFOTO: ISPRED ŠAHOVSKOG KLUBA "CASPER"

Mali vrtlari u "Zelenom rasadniku"

Piše Zadarski.hr
26. svibnja 2017. - 20:26
sacper

Polaznici igraonice za djecu Šahovskog kluba Casper ovog su tjedna, tijekom tri radionice koje su obuhvatile sijanje, sadnju, čuvanje sjemenja i osnove kompostiranja, zasadili vrt. Vrt se nalazi u sklopu prostora igraonice, a u njemu su zasađena stabla trešnje i limuna, te niz presadnica povrća i začina.

Između utorka i petka održane su radionice sijanja mini vrtova, sadnje zajedničkog vrta i izrade loptica sijačica. U oporabljenim plastičnim posudama koje su ponijeli kućama djeca su zasadila jestive ili začinske biljke. Potom je zasađen i uređen zajednički vrt u kojeg su uz voćke zasađene i presadnice paprika, rajčica, jagoda i začinskog bilja, te je posijano cvijeće. Na koncu, sjeme koje nije bilo zasađeno našlo se u lopticama sijačicama. Vrijedne ruke malih polaznika igraonice napravile su loptice od humusa, gline i sjemenja u kojima će sjeme čuvati dok ne odluče koju zelenu površinu žele oplemeniti novim biljkama. Tijekom svih radionica razgovaralo se o sjemenju i biljkama, brizi za biljke, poznavanju voća, povrća i cvijeća.

Radionice su održane u sklopu projekta „Zeleni rasadnik“ kojeg s 10.000,00 kuna financira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša. Cilj projekta je poticanje djece i odraslih na primjenu koncepata održivog razvoja u svakodnevnom životu s naglaskom na ekološko vrtlarstvo. Nositelj projekta je udruga „Eko-Zadar“, a partner na projektu je Šahovski klub Casper. U rujnu i listopadu provoditi će se aktivnosti namijenjene odraslima, a uključit će radionicu izrade vertikalnog vrta koju će voditi Bruno Motik, permakulturni dizajner iz udruge ZMAG, te razmjenu sjemenja.

23. travanj 2024 12:37