StoryEditorOCM
TribinaLANA JURČEVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU

'Muškarci me vide kao seks-simbol, ali najponosnija sam što me i žene vole. Želim ih kroz pjesmu dodatno osnažiti'

Piše JL
10. lipnja 2017. - 13:31
lana

Pred Lanom Jurčević radno je ljeto. Danas, na dan izlaska ovog broja Studija, izlazi njezin novi album “Tabu”, na kojem će se uz hitove “Majica”, “Ludo ljeto”, “Hollywood”... naći i skladba “Noć bez granica”, što ju je Lana otpjevala s grupom Connect, i pjesma “Vrti mi se”, u kojoj je udružila glas s Antom Cashom, kao i duet s Lukom Nižetićem “Od najgorih najbolji”. Na albumu znakovitog imena jednu pjesmu, pod nazivom “Kuda da krenem”, napisala je Milana Vlaović, s kojom je Lana radila na početku svoje karijere. Nakon zagrebačkog predstavljanja albuma, Lana će ovaj vikend krenuti u Vodice, gdje će na CMC festivalu nastupiti s pjesmom “Kim Kardashian”.

Naslov pjesme je intriga. Kim je tijekom godina postala sinonim za uspješnu poslovnu ženu, koja je među ostalim i majka, a opet je sasvim obična, sa svim svojim nesavršenostima, kao što ih ima i svaka od nas. Ona nam je u pjesmi simbol onoga što svaka djevojka ili žena predstavlja svom partneru - za njega je ona najljepša i najbolja, i nije važno je li savršena ili nesavršena - kaže Lana koja je novi album odlučila nazvati “Tabu” upravo zato što ona više nema tabua.

- Imam osjećaj da više nema te teme o kojoj ne mogu govoriti ili pjevati. Kao da sam skinula sve lance sa sebe, osjećam se slobodnije i puno bolje u svojoj koži sada nego kad sam bila mlađa. Dobro znam što želim, a što ne. Nemam više potrebu nekome se pravdati. Svi se gušimo od očekivanja oko sebe, od nekih umjetnih pravila kojih se zapravo nitko ne drži, svatko svakome radi nešto iza leđa, ljudi jedno govore, a drugo rade...

Uvijek sam za istinu i transparentnost, i to je poruka ovog albuma. Bez obzira što su na albumu samo dvije balade, postoji razlog zašto je tako. Iz svih sam svojih iskustava, kakva god ona bila, naučila da je najbolje sve okrenuti na pozitivno i ne trošiti vrijeme na ono što me možda povrijedilo ili u nekom trenutku demotiviralo. Puno je ovdje stajališta i stihova koji se provlače kroz moje pjesme, koliko god one bile ‘zapakirane’ u zabavne pjesme - objašnjava pjevačica kojoj je drago što je nakon deset godina stanke, koliko je prošlo od hita “Prava ljubav”, na novom albumu obnovila suradnju s Lukom Nižetićem.

- Luka i ja vam dođemo kao Lolek i Bolek. Nije važno koliko se dugo ne vidimo i ne čujemo, jer svaki put kad se susretnemo, imamo osjećaj da od našeg posljednjeg druženja nisu prošle ni tri minute. Sigurna sam da će opet doći trenutak kad ćemo napraviti još jednu pjesmu. Energije su nam kompatibilne, a pjesme koje nas spajaju, spajaju nas u nečem sigurno dobrom - kaže Lana koja niječe da se na novom albumu ponovo “spojila” i s Milanom Vlaović.

- Stvar je u tome što se nas dvije nikad nismo odvojile na ljudskoj razini, a evo sada, spojile smo se opet i autorski, jer postojala je jedna njezina pjesma koju sam davno htjela otpjevati, a bila sam premlada i prezelena da bih je otpjevala dovoljno uvjerljivo. Mislim da Milanu nikad nisam vidjela tako sretnu u studiju. Doslovno je skakala od sreće, kao i ja, jer mislim da joj bilo zanimljivo vidjeti plod mog sazrijevanja kao izvođača i stalno je to ponavljala... Baš sam sretna što smo oživjele tu pjesmu nakon toliko godina... - govori Zagrepčanka koja je na glazbenu scenu stupila kao tinejdžerica. Je li ikad požalila zbog toga što se u životu odlučila baviti muzikom?

- Nikada. Ovo je put koji mi je sigurno bio suđen. Uživam u spoju glazbe i umjetnosti, kao i u onom dijelu koji se odnosi na kampanju, marketing, ugovore, pregovore... Sve me to jako zabavlja i, iskreno, da želim, mogla bih se baviti samo tim, koliko sam naučila o tome. Ali ne želim. Držala sam predavanja na velikim internacionalnim konferencijama o društvenim mrežama, online marketingu, ali i u Hrvatskoj, jer danas imam više od 650.000 pratitelja na društvenim mrežama koje sama vodim i kreiram njihov sadržaj i mogu reći da imam sigurno najangažiraniju publiku. Iako to zvuči divno i krasno, s druge strane, previše volim svoje koncerte, kontakt s publikom, snimanja pjesama i sve to kreativno stvaranje bez kojeg ne bi mogla živjeti ni disati - ističe Lana koja se posljednjih godina sve češće pojavljuje kao autorica vlastitih skladbi. U kojim trenucima piše, gdje pronalazi inspiraciju?

- To se doslovno nikad ne zna. Nekad me udari inspiracija kao tornado, nekad sam prazna i ne mogu izvući tri tona ili tri riječi iz sebe. Ali isto tako, često me moja ekipa s kojom radim jednostavno uvuče u nešto, ‘baci mi mamac’ i onda se ideje samo gomilaju - otkriva pjevačica koja je sve češće angažirana i oko snimanja svojih spotova.

- Imam produkcijsku tvrtku već godinama, kao i suradnike koje sam tijekom karijere okupila oko sebe. Zasad postoji samo jedan spot koji sam snimila doslovno sama, bez ikoga oko sebe, a to je ‘Tabu’, i to samo zato što je atmosfera u toj pjesmi i spotu iznimno intimna i pomalo teška. Moj izvršni producent Fayo najviše je glasao za tu jednostavnu verziju i tako se spot dogodio u neko gluho doba noći, u mojoj spavaćoj sobi. Kasnije sam ga smontirala, obradila boje i to je to... I reakcije su bile ‘wow’. Na emociju - kaže Lana koja će ovaj vikend na CMC festivalu nastupiti sa skladbom “Kim Kardashian”.

- To je zapravo obična ljubavna priča o paru iza kojeg se diže prašina. Malo intrige nikad nije na odmet, a Kim nam je samo poslužila kao mala metafora za to. Meni se učinila slatka, melodična, ljetna pjesma i odlučila sam otpjevati je, zabaviti sebe i ostale. I, evo nas sada na putu prema tri milijuna pregleda u nekoliko tjedana - govori Lana čiji je novi hit imao prilike čuti šminker Kim Kardashian.

- Ne znam je li pjesmu čula Kim, moguće da ju joj je pustio šminker. Kad ukucate njezino ime na YouTubeu, kao prvi rezultat dobivate moj spot, vjerojatno zbog broja pregleda - napominje mlada žena, prisjećajući se da je snimanje spota za ovu pjesmu u Parizu nedavno gotovo završilo uhićenjem snimatelja.

- Moj režiser Dario Radusin u ponoć je stajao ispod prozora pariškog hotela i snimao paparazzo snimke. U rukama je držao čudnu, crnu, kockastu kameru, netipičnog izgleda, a što je najgore, taj model se zove ‘weapon’. Kako su samo dva dana prije toga u Parizu bili teroristički napadi, policija je kružila svakom ulicom, od 0 do 24, i sve živo provjeravala. U jednom trenutku su baš prolazili u kombiju i vidjeli njega kako nešto ‘nišani’. Zastali su, ja sam počela s prozora mahati da vide da snimamo, Dario je počeo pokazivati da je sve OK, oni su pokušavali shvatiti što se događa i eto, srećom, pustili su nas i još im je bilo smiješno kako su sve krivo povezali - prisjeća se Lana koja je za taj spot, bez kaskaderke, snimila vrlo zahtjevne scene i akrobacije na motoru. O njezinoj spretnosti svjedočili smo i u mnogim televizijskim showovima. Ipak, je li je strah dok svladava nove, ne tako bezazlene izazove?

- Uvijek kažem: Budale Bog čuva. Znala sam da želim nešto drukčije, to i jest ideja već dvije godine, ali nije pasalo ni uz jednu pjesmu dosad, a Dejanu Špoljaru, koji je najbolji u Hrvatskoj u tome, vjerovala sam maksimalno i sve je prošlo ‘bezbolno’ - opisuje Lana suradnju s Dejanom Špoljarom, najpoznatijim hrvatskim stunterom, tj. akrobatom na motoru.

Ljeto će Lana provesti “radno, radno i radno”. Svaki vikend je na koncertima, glava joj je u koferu i kombiju i ne može opisati koliko sve to jedva čeka... Početak vrućeg ludog ljeta čekaju mnoge Lanine ženske obožavateljice. Jer, premda lijepu Lanu muškarci mahom doživljavaju seks-simbolom, žene je također jako vole i čine većinu njezine publike.

- Na to sam možda najponosnija. A zbog čega me žene vole? Mislim da je to zbog tema pjesama i mog pristupa prema osnaživanju žena na svakom koraku, gdje imam za to priliku. Mislim da žene ne možeš prevariti, one odmah osjete žele li te za prijateljicu ili si im prijetnja, a ovo drugo nikad ne želim niti ću biti. Žena ženi treba biti oslonac i podrška, a ne vuk - ističe Lana Jurčević.

  •  
20. travanj 2024 04:40