StoryEditorOCM
TribinaKAD KIPAR UREĐUJE

Je li ovo najljepša krovna terasa koju ste vidjeli?

Piše Dom i dizajn
10. lipnja 2017. - 16:30
terasa

Kad čarobne ruke kipara uređuju terasu

 

INFO: krovna terasa površine 140 kvadrata
LOKACIJA: širi centar Zagreba
UREĐENJE: akademski kipar Silvio Hrnčir
KONTAKT: Facebook/Silvio.Hrncir.Art

  

Kada smo prvi put obišli stan na četvrtom katu zgrade, iznad kojeg se nalazila terasa koja je bila potpuno zapuštena i derutna, s popucalim pločama i odloženom šutom, vidjeli smo da ima velikog potencijala, prepričava nam Silvio Hrnčir, dok se uspinjemo stepenicama, kako je s djevojkom prije nekoliko godina kupio stan u širem centru Zagreba.

Berislava Picek/Hanza Media

 

Berislava Picek/Hanza Media

 

– Kada smo uselili, zgrada je adaptirala cijelo krovište radi curenja vode, a potom sam počeo uređivati terasu dio po dio, što traje već tri godine i svakim se danom rađaju nove ideje – dodaje Silvio, a mi stižemo na krovnu terasu površine 140 kvadrata za koju definitivno možemo reći da je najljepša terasa u cijelom gradu!

Berislava Picek/Hanza Media

 

Prije svega, djeluje kao stan na otvorenom, bez stropa, jer se dimnjaci doimaju kao zidovi hodnika koji vodi u prostorije, od predsoblja i blagovaonice do dnevnog boravka, a ovisno o orijentaciji, pogled se pruža na zelenilo, grad i krovove ostalih zgrada koje su nešto niže tako da stanari nemaju direktan pogled na samu terasu.

Berislava Picek/Hanza Media

 

Berislava Picek/Hanza Media

 

Ulazi se kroz vrata pokraj kojih je šank, desno “hodnik” vodi do lounge zone sa sjedećim garniturama i stolom sa suncobranom, a ravno se stiže do blagovanskog stola sa stolcima. Na tu se zonu nastavljaju dvije ležaljke nakon kojih se ponovno dolazi do lounge zone.

Berislava Picek/Hanza Media

 

Berislava Picek/Hanza Media

 

– Za šankom se priprema roštilj, jede se za blagovaonskim stolom, nakon toga se prebaci u lounge zonu, zatim se može popiti kavica i na kraju se odmara na ležaljci. Cijelo je naselje mirno i tiho, to nam savršeno odgovara, a što je najbolje, ovdje je nekoliko stupnjeva niža temperatura nego u samom gradu. Navečer je čak i malo prohladno – smije se Silvio, akademski kipar koji se trenutačno bavi dizajniranjem nakita, ali i izradom namještaja.

Berislava Picek/Hanza Media

 

Berislava Picek/Hanza Media

 

Tako je i  terasu opremio svojim skulpturama i namještajem koji je izradio od paleta, a velik je dio toga pronašao na otpadu te ponovno iskoristio. Primjerice, od starih paleta izrađeni su šank, polica, sjedeće garniture, ležaljka, sanduk za bambuse…

Berislava Picek/Hanza Media

 

Sam je dizajnirao i izradio viseću ljuljačku te stolčić uz koji su smještena dva tirkizna stolca iz 50-ih godina, pronađena na otpadu u odličnom stanju, stol u lounge zoni zapravo je veliki kolut za kablove, u jednom je kutu stara klupica…

 

Berislava Picek/Hanza Media

 

Posebno su zanimljive zelene škure s ogledalom, zbog čega se stječe dojam pravog prozora s pogledom na drugu terasu. Cijeli ambijent upotpunjuju biljke, od masline, smokve, limuna i naranče preko lavande, ružmarina i mente do agave, bambusa, aloa vere…

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

25. travanj 2024 22:56