StoryEditorOCM
TribinaPISMO ZADARSKE HVIDRA-e UZ 26. OBLJETNICU 112. BRIGADE

Bili smo i ostali ponos Zadra i Zadarske županije

Piše Zadarski.hr
26. lipnja 2017. - 13:31
dan_obrane6-041015

Danas kad obilježavamo 26. obljetnicu osnutka i ratnog puta 112. brigade, prigoda je da posebnu počast i zahvalnost odamo našim suborcima koji su u temelje slobodne i neovisne hrvatske države ugradili svoje živote, njih 74 dok se dvojica do danas vode kao nestali.

Isto tako zahvalni smo svim našim pripadnicima 112. brigade koji su svojom hrabrošću, zajedništvom i odlučnošću dali najljepše godine svog života u teškim bitkama koje su vodili protiv okrutnog neprijatelja do konačne pobjede, u tim bitkama teže i lakše je ranjeno više od 300 naših suboraca.

Dužni smo u ovim prigodama podsjećati i građane Zadra i Zadarske županije na značaj i ulogu 112. brigade u obrani grada Zadra i njegovog šireg zaleđa te velik doprinos u oslobodilačkim akcijama Maslenica i Oluja kao i oslobađanju dijela teritorija u Bosni i Hercegovini.

Posebno to radi naših sugrađana koji nisu sudjelovali u ovim povjesnim događajima zbog svojih godina ili se nisu bili ni rodili, a danas su nositelji sveukupnog razvoja naše domovine.

Dostojno smo nizom aktivnosti obilježili jubilarne obljetnice 15. , 20. i 25., pisali smo i govorili o slavnom ratnom putu naše brigade o njezinim zaslužnim pojedincima koji i danas obnašaju značajne dužnosti kako u Oružanim snagama RH tako i u gospodarstvu, politici i obrazovanju.

112. brigada doista je bila rasadnik dobrih i kvalitetnih kadrova koji su prekaljeni u Domovinskom ratu i još će dugo ostavljati pozitivan trag u razvoju i unapređenju kvalitete života naših građana.

U ovoj prigodi podsjećamo da je 112. brigada najstarija i najbrojnija postrojba u našoj županiji, da gotovo nema obitelji u našoj županiji koja nije vezana za ovu legendarnu postrojbu učešćem svojih sinova i očeva, oko 12.000 branitelja borilo se za slobodu u 112. brigadu hrvatske vojske.

Za ukupan doprinos u razvoju Hrvatske vojske, učešća u Domovinskom ratu i stvaranju i obrani samostalne i neovisne Republike Hrvatske 112. brigada odlikovana je redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu.

112. brigada i njezini poginuli i živi pripadnici bili su i ostat će ponos Zadra i Zadarske županije.

27. travanj 2024 05:47