StoryEditorOCM
TribinaPROPOVIJED NA BLAGDAN VELIKE GOSPE

Nadbiskup Puljić: "Društvu su potrebne kreposne i duhovne žene i majke"

Piše Zadarski.hr/IKA
16. kolovoza 2017. - 11:30
20170815_120850

„Društvu su potrebne kreposne i duhovne žene i majke koje imaju veliko ljudsko i humano srce te snažnu i stabilnu vjeru. Potrebne su izgrađene i moralne osobe koje razlikuju dobro od zla, koje poštuju život kao Božji dar i drže do moralnih propisa i zakona upisanih u ljudsku savjest. Za njih je obitelj božanska institucija, povlašteno mjesto osobnog rasta i odgoja budućih članova društva, Crkve i naroda. Zato je bolja i sretnija budućnost pojedinaca i društva u rukama dobrih i kreposnih žena i majki", poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi koncelebriranoga misnog slavlja koje je na svetkovinu Uznesenja BDM predvodio u svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, velebitskoj planinskoj uzvisini u župi sv. Jurja u Starigrad-Paklenici.

- Žena i majka veliki je prirodni misterij, a budućnost je u rukama čestitih žena i majki, naglasio je nadbiskup, istaknuvši da je majka izvor života koja hrani, štiti i brani mlado biće, nemoćno i potrebno zaštite.

Nadbiskup je potaknuo na molitvu za obitelji, očeve i majke, da budu dostojni svog roditeljskog poziva, da djevojke znaju zavjetovati Gospi svoju čednost, djecu, obitelj i muževe; svi vjernici da budu ispunjeni strahopoštovanjem pred Bogom, životom i bračnom vjernošću.

Nakon mise mons. Puljić predvodio je procesiju s Gospinom slikom na toj planinskoj visoravni u središtu Parka prirode Velebit. Župnik Starigrada - Paklenice don Marinko Jelečević zahvalio je Josipu Dragiću iz Našica koji je toj crkvi darovao drveni oltar za kojim se slavila svetkovina Velike Gospe, a na kojem piše: „Gospe Rujanska, moli za nas". Na toj uzvisini od gotovo tisuću metara nadmorske visine tradicionalno su se okupili planinari iz cijele Hrvatske te brojni puk, među kojima župljani iz podvelebitskog kraja i iz drugih dijelova Zadarske nadbiskupije te domaći i strani gosti i turisti koji ljetuju u podvelebitskom kraju.

Crkvicu Velikorujanske Gospe izgradio je 1930. g. sa starigradskim župljanima don Ante Adžija, župnik Starigrada-Paklenice u svega osam dana. Veliko Rujno je najprostranija velebitska visoravan duga sedam kilometara oko koje je do prije svega pedeset godina bilo veliko naselje gdje su živjeli Podgorci. Sada se do Velikog Rujna može doći asfaltnim i utabanim šljunčanim putem dugim 13 km iz središta Starigrada-Paklenice. Taj su protupožarni put 1993 g. počeli probijati Hrvatska vojska i Hrvatske šume, a 2008. g. taj je sada i za automobile prohodan put blagoslovio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa.

19. travanj 2024 12:30