StoryEditorOCM
TribinaORGANIZIRANI KRIMINAL?

Bebe ukradene iz rodilišta, dokumentacija falsificirana

Piše PSD
25. rujna 2017. - 17:03
novorodjencad1704-mag

Roditelji iz Srbije koji vjeruju da su im djeca ukradena iz rodilišta ogorčeni su što ta država još nije ispunila obavezu po presudi Europskog suda za ljudska prava u iz 2013. godine i donijela zakon koji će svima koji sumnjaju da im je novorođenčad otuđena omogućiti da saznaju istinu.

Kako javlja N1.rs, Srbija je na meti Komiteta ministara Savjeta Europe koji je slijedeću provjeru najavio za prosinac.

- Za nama je 15 godina lažnih obećanja - kažu roditelji, dok pravnici upozoravaju da je posljednja rezolucija iz Europe šamar za Srbiju.

Nacrt zakona o nestalim bebama već je bio u skupštinskoj proceduri, ali je zbog izbora Vlade Ane Brnabić povučen, saopćilo je Ministarstvo pravde. Uskoro bi isti tekst, koji udruge i civilni sektor nisu podržali, Vlada trebala ponovo usvojiti i uputiti ga pred zastupnike.

Riječ je o mučnoj priči koja traje niz godina. Preko tri risuće ljudi podnijelo je prijave za nestanak novorođenčadi, no do sada nije poduzet nikakav ozbiljan korak, piše telegraf.rs.

Roditelji navode da su im bebe misteriozno nestale iz rodilišta, a njima se servirala priča da su umrle. Ističu da je dokumentacija falsificirana i puna nelogičnosti. Tvrde da se od njih kriju uzorci tkiva navodno preminule djece, odnosno parafinski kalupi na osnovu kojih bi radili DNK analize i potvrdili da su bebe stvarno njihove. 

I kada dođu do dokumentacije, roditelji koji nikada nisu povjerovali da im je dijete po rođenju umrlo u njoj pronalaze greške i nelogičnosti. Iako se, kažu, na svakom koraku spotiču, ne odustaju u pokušaju da otkriju šta se dogodilo sa njihovom djecom. Jesu li žrtve organiziranog kriminala ili su uistinu umrla?

- Nakon 15 godina ja sam shvatila da država i dalje nema volju riješiti problem nestalih beba -  kaže Mirjana Novokmet iz udruge roditelja nestalih beba.

Udruga roditelja nestalih beba Srbije broji više od pet tisuća članova, a prema riječima predsjednika udruženja Vladimira Čičarevića, do sada su pronašli 74 bebe.

- Većina ih je u Srbiji, mada ih ima i u nekim europskim državama i Kanadi. Do njih smo došli prateći dokumentaciju, a u nekim slučajevima smo angažirali detektive - kaže Čičarević.

19. travanj 2024 10:57