StoryEditorOCM
TribinaNAREDNIH ŠEST TJEDANA BIT ĆE LUDILO

Prijeti nam najezda 'srmdljivih martina'!

Piše Zadarski.hr/Jutarnji
28. rujna 2017. - 23:30
iStock-155231507

Ako vam se čini da je odjednom nekako previše 'smrdljivih martina', romboidnih bubica koje kad se uznemire šire nesnosan vonj, u pravu ste. U tijeku je najezda koja se događa redovito početkom jeseni s padom temperatura, jer se bubice zapravo samo žele sakriti od hladnoće. Ali čini se da je ove godine najezda nešto jača.

- Sada ih viđamo i po nekoliko svakog dana, a znanstvenici upozoravaju da bismo ih uskoro mogli viđati na desetke, pa čak i na stotine. Narednih šest tjedana bit će pravo ludilo - alarmiraju američki znanstvenici, a prenosi timesunion.com.

Mi se možemo nadati da u nas najezda neće poprimiti takve razmjere, no moguće i suprotno. Podsjetimo, prošle je godine u Slavoniji bilo poprilično gadno...

- Kada dođem s posla, na prozoru ih bude na desetke. U stan ulaze i na osušenom čistom rublju i tko zna još kako. Gade mi se, a nema druge nego ih pohvatati nekakvim papirnatim rupčićem i izbaciti ih - ispričala je stanovnica Gornjodravske obale prošlog listopada za Glas Slavonije.

A evo što stručnjaci savjetuju u borbi protiv malih smrdljivaca.

Pokušajte ih zadržati izvan svog doma uz pomoć mreža za komarce, a mogao bi upaliti i trik sa žutim papirom. Kako ove kukce privlači žuta boja, postavite li na balkon ili u dvorište žuti papir, kukci će se zadržati u njegovoj blizini. Ono što ih odbija su miris metvice i češnjaka, pa njih postavite uz prozore i vrata.

Ako to ne upali, piše Good housekeeping, umjesto da ih ubijate udarcima (nakon čega će vam na zidovima ostati mrlje, a prostorijom će se širiti grozan miris), pokušajte ih usisati ili oprezno pokupiti toaletnim papirom i izbaciti kroz prozor.
 

18. travanj 2024 03:34