StoryEditorOCM
TribinaOTVORENO PISMO PREDSJEDNIKA MODESA U BIOGRADU ANTE FUZULA

Knez sebi diže plaću, a zbog nesposobnosti bi trebao raditi besplatno

Piše Ante Fuzul, predsjednik MODESA u Biogradu
5. listopada 2017. - 21:17
plaza_biograd-250417

Ovih dana čitali smo najave o povećanju naknada za vijećnike u Županijskoj skupštini Zadarske županije, od čega se na kraju odustalo.

No, da potreba povećanja naknada za vijećnike nije prisutna samo u glavama HDZ-ovih predstavnika u Županijskoj skupštini Zadarske županije, dokazuje prijedlog odluke koju je, u materijalima za predstojeću sjednicu Gradskog vijeća, dostavio gradonačelnik Biograda iz redova HDZ-a. Uz navedenu odluku o povećanju naknada, kao priprema za sjednicu dostavljeno je i Izvješće o izvršenju proračuna grada za prvih šest mjeseci i brojke koje su prikazane pokazuju nesposobnost, ali i bahatost trenutne vladajuće garniture.

Kako bi razjasnili o čemu se tu radi dati ćemo vam na uvid nekoliko pokazatelja. Dakle, planirani prihodi predviđeni su u iznosu od cca 101 milijun kuna, a ostvareni prihodi su prikazani u iznosu od 15,75 milijuna kuna (15,78 posto).

Drugi podatak koji želimo apostrofirati je planirana visina iznosa komunalnog doprinosa predviđena u iznosu od cca 33,2 milijuna kuna, a ostvaren u visini od 4,5 milijuna kuna ili po indeksu 13,64 posto realizacije. Ni ostali parametri iz ovog izvještaja ne pokazuju stručnost u planiranju, a preneseni manjak iz prethodnog razdoblja utvrđen je u iznosu od 13,7 miliona kuna. Krivim prikazom prihoda prikazani manjak za prvih šest mjeseci iskazan je u iznosu od 1,64 milijuna, iako je on veći za 2,84 milimilijna kuna te iznosi 4,48 milijuna kuna zbog izdavanja mjenica za prolongiranje duga prema raznim pravnim osobama.

Kad se pogledaju planirani prihodi od kapitalnih ulaganja koja su planirana u iznosu od nekih cca 65 milijuna kuna, a ostvarena u iznosu nešto manjem od 3,3 milijuna kuna ili 4,95 posto vidi se nesposobnost u planiranju i realizaciji. Ono što posebno brine je posebna stavka u kojoj su iskazane zatezne kamate u iznosu od 133.000 kuna!

Uz tako loše rezultate iskazane u financijskom izvještaju, gradonačelnik nalazi hrabrosti predložiti korekciju koeficijenata za plaće sebi i dogradonačelniku i to povećanjem koeficijenta plaće sa 4,00 na 4,55 za gradonačelnika, a dogradonačelnika sa 3,41 na 3,87. Umjesto povećanja plaća, trebali bi zbog ovako katastrofalnih rezultata iz polugodišnjeg izvještaja do kraja godine raditi bez naknade. U privatnoj firmi bi dobili otkaz i vjerojatno tužbu za nemar. No, ovako uživaju u blagodatima i rezultatima svog nerada.

Zatezne kamate pokazuju nemoć grada i nesposobnost prvenstveno gradonačelnika da grad izvuče iz situacije u koju je došao stalnim zaduživanjem, nepravovremenim plaćanjem prispjelih obveza i nenamjenskim trošenjem gradskog novca, tako da je dostavljen prijedlog odluke o povećanju naknada vijećnicima, predsjedniku i potpredsjedniku vijeća iz redova vladajućih put ka dodatnom opterećenju gradske riznice tim više što navedene naknade nisu isplaćene ni prethodnom sazivu gradskog vijeća za 2016. godinu.

No to je manji problem, veći problem je što se neredovito isplaćuju stipendije studentima, a tzv. kapitalna pomoć za nabavu školskih knjiga u iznosu od 300 kn po učeniku također nije isplaćena, te „zli jezici“ kako obično zovu istinu koja se kotrlja ulicama kažu da neće biti ni isplaćeni svima, nego samo nekima. Baš me zanima što će biti kriterij za isplatu tim podobnima. No, možemo se pohvaliti da imamo gradonačelnika kojeg krasi predizborni slogan „SAMO (Z)DJELA“, koliko je to točno prosudite sami iz činjenice da je od planiranih 318.000 kn potrošeno 286.000 kn ili 90% što po troškovima za reprezentaciju grad veličine 5.600 stanovnika svrstava uz bok Osijeku koji je 25 puta veći po broju stanovnika.

Predsjednik gradske podružnice MODES Biograd dipl. ing. Ante Fuzul

                                                                 

25. travanj 2024 11:48