StoryEditorOCM
TribinaOTVORENO PISMO HRVATSKOG HELSINŠKOG ODBORA

Navodnu piromanku policija prisilila na priznanje?!

Piše Zadarski.hr
19. listopada 2017. - 15:12
9028646

Iz Hrvatskog helsinškog odobra uputili su priopćnje za javnost kojeg je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, a tiče se navodnog potpaljivanja požara u mjestu Brgud kod Benkovca. Pismo prenosimo u cjelosti:

Hrvatskome helsinškom odboru za ljudska prava (HHO) obratila se obitelj Josipe Žilić iz Lisičića kod Zadra, protiv koje se vodi postupak pred Županijskim sudom u Zadru, pod optužbom za podmetanje požara 18. ili 19. kolovoza o.g. u mjestu Brgud u blizini Benkovca.

Kao što je poznato javnosti, Josipa Žilić osumnjičena je i pritvorena pod optužbom da je podmetnula požar u selu Brgud naseljeno pretežno srpskim stanovništvom. Prema pisanju medija ona je navodno podmetnula požar u Brgudu zato što su iz njega velikosrpske paravojne snage razarale njeno selo Lisičiće.

Iz do sada prikupljenih podataka vidljivo je da je teza o podmetanju požara u Brgudu u najmanju ruku suspektna. Postoji opravdana sumnja da je policija u svrhu iznuđivanja priznanja Josipe Žilić navodno primijenjivala silu kako bi je natjerala da potvrdi njihovu tezu. Tu smo informaciju dobili iz kruga njene obitelji. Takvi postupci predstavljali bi ugrožavanje temeljnih ljudskih prava.

Josipa Žilić već je dva puta vještačena u Zadru po nalogu suda, a od strane psihijatrice prim. mr. Vere Klarić, dr. med. Postoje opravdane sumnje o zlouporabi psihijatrije protiv integriteta osobe Josipe Žilić, što također predstavlja najozbiljnije kršenje ljudskih prava.

Iz tih razloga imenovao sam u skladu sa Statutom HHO-a tročlano Povjerenstvo u sastavu: Karolina Vidović Krišto, novinarka, članica Izvršnoga odbora HHO-a (predsjednica Povjerenstva), Evelin Tonković, odvjetnik iz Zagreba i prof. dr. sc. Mišo Virag, dr. med. članovi HHO-a, koji su zaduženi da u što kraćem roku kontaktiraju nadležne institucije: Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutrašnjih poslova (Ravnateljstvo policije), Državno odvjetništvo RH i Županijski sud u Zadru. Njihov je zadatak prikupiti sve relevantne podatke o postupcima prema Josipi Žilić, prije svega, vezano uz eventualno nasilje nad njom uz striktno poštivanje članka 231. ZKP.

HHO će se, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, obratiti nadležnim institucijama kako bi Povjerenstvu omogućili razgovor s Josipom Žilić koja je smještena u zatvorskoj bolnici u Zagrebu u Svetošimunskoj ulici te uvid u spis (iako HHO nije stranka u sporu) uz striktno poštivanje zakonskih propisa.

Molimo medije da nam se ne obraćaju za dodatne informacije, budući ćemo detalje o nalazu Povjerenstva prezentirati na tiskovnoj konferenciji.

 

25. travanj 2024 12:07