StoryEditorOCM
TribinaREKCIJA STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Nostalgičarske tlapnje SPC-a i “Slobodne općine Zadar u egzilu” 

Piše Zadarski.hr
22. listopada 2017. - 20:54
Potpisivanje_Rapalskog_ugovora.JPG

Priopćenje Stranke hrvatskog zajedništva prenosimo u cijelosti:

Nostalgičarske tlapnje SPC-a i “Slobodne općine Zadar u egzilu” 

Novi episkop dalmatinski Nikodim Kosović svoj nastupni govor tijekom rukopoloženja obratio se citatom Nikole Tommasea, književnika i političara 19. stoljeća, gorljiva iredentista i autonomaša.

Vidljivo je da se episkop dalmatinski nije slučajno obratio citatom Nikole Tommasea, jer svjetski skup dalmatinskih esula kontinuirano dodjeljuje esulsko priznanje “Niccolo Tommaseo” kao povelju počasnog građanina “Slobodna općina Zadar u egzilu”. Zajednički im je “Niccolo Tommaseo”.

“Slobodnu općina Zadar u egzilu” i danas predstavlja i vodi «gradonačelnik Zadra u egzilu" Franco Luxardo. Općinsko vijeće “Slobodne općine Zadar u izgnanstvu” čini 60 vijećnika koji su izabrali zadarski i dalmatinski građani redovno upisani u popis stanovništva “Slobodne općine Zadar u izgnanstvu”. Nakon izbora u predstavnička tijela, predstavnici izbjeglih Talijana s područja Zadra i Dalmacije potpisuju izjavu koja glasi: «U ime Zadra i Dalmacije pred našim barjakom, simbolom našeg neukrotivog starog talijanstva i prisutne boli, obvezujem se da ću poštujući Statut djelovati na gajenju naših vjekovnih talijanskih tradicija i ustrajati u našem neuništivom pravu na izgubljenu zemlju».

Esulsko priznanje “Niccolo Tommaseo” “Slobodne općine Zadar u egzilu” od 2001. do danas primili su istaknuti bivši dužnosnici vlade i parlamenta Republike Italije i dr., i time postali počasni građani “Slobodne općine Zadar u egzilu”: Mestrovich Ferruccio, Carlo Giovanardi. Giorgio Forattini, Guido Barilla, Marcello Apicella, Gianfranco Fini, Enzo Bettiza, Claudio Magris, Paolo Corsini, Tullio Kezich, Marco Nobili, Dario Fertilio, Staffan de’Mistura i Paolo Mieli...

18. travanj 2024 00:17