StoryEditorOCM
TribinaRUSTIKALNA OAZA ZA ODMOR

Kamena kuća okružena raskošnim mediteranskim vrtom na - jezeru!

Piše Dom i dizajn / Jutarnji list
25. listopada 2017. - 20:55
161017-kamena kuća 4

S pogledom na jezero Maggiore u švicarskom gradu Ascona nalazi se ova predivna kuća sagrađena od lokalnog kamena, spoj lokalne tradicije i moderne arhitekture. Projekt pred vama djelo je arhitektonske tvrtke Wespi de Meuron Romeo Architetti čiji je zadatak bio osvježiti postojeću kuću smještenu u blizini centra Ascone koja se nalazila na povišenom terenu s kojeg puca pogled na krovove povijesnog centra grada, okružena raskošnim mediteranskim vrtom. Postojeća kuća svojim izgledom nije bila u skladu s lokalnom arhitekturom čije je glavno obilježje upravo prirodni kamen korišten za gradnju visokih i čvrstih zidova koje uvjetuju strmine na kojima se gradić nalazi, piše Dom i Dizajn.

 

 

 

 

 

 

Nova zgrada jednostavnog je kubičnog oblika, a svi njeni zidovi izvedeni su od kamena i žbuke te svojim izgledom odgovaraju okolnim zgradama, kao i postojećim zidovima koji okružuju vrtove na posjedu. Rustikalne površine od kamena prekidaju samo plohe od lijevanog betona, drveni paneli u unutrašnjosti, ali i brojni prozori kojima su rastvorene fasade kako bi u unutrašnjost prodiralo što više dnevnog svjetla. Nekoliko većih staklenih površina u dnevnom boravku otvara pogled prema gradiću, odnosno prema terasi na kojoj vlasnici mogu uživati u lijepom vremenu.

 

 

 

 

 

 

U prizemlju kuće nalaze se dvije spavaće sobe, kupaonica sa saunom, zasebni ormar i spremišni prostor. Na gornjem katu nalazi se glavna spavaća soba s garderobom i kupaonicom, a krajem je smješten otvoreni prostor s dnevnim boravkom, blagovaonicom i kuhinjom. Namještaj odabran za prostor elegantan je i jednostavan, neutralnih boja i bez suvišnih detalja. U skladu s tim odabirom boravak je opremljen drvenim stolićima i bijelim sofama, za kuhinju s kuhinjskim otokom odabrana je tamnosiva boja, a rustikalni detalj kamenih zidova i drvenih prozorskih okvira i panela unose toplinu u cijeli prostor. Predivno mjesto za uživanje i opuštanje!, piše Dom i Dizajn.

 

 

 
24. travanj 2024 05:01