StoryEditorOCM
TribinaLEGENDARNA PREDSTAVA OPET PRED PUBLIKOM

Potjeh traži istinu, a nezavisna scena prostor za djelovanje

Piše Zadarski.hr
5. studenog 2017. - 13:01
20150316-4990

Zadarski plesni ansambl nakon tri godine pauze ponovo izvodi svoju najizvođeniju predstavu Kako je Potjeh tražio istinu, u petak 17. studenog u 11 i 18 sati, i matineju u nedjelju 19. studenog u 11 sati. Ansambl s dvadeset izvođača nastupit će na pozornici Kazališta lutaka Zadar gdje je predstava bila nanovo postavljena na dvadesetom Kazališnom ljetu.

Dramsko plesna predstava Potjeh po motivima Ivane Brlić Mažuranić prvi put je postavljena 2005. godine u atraktivnom, no zapuštenom prostoru crkve Sv. Dominik, a igrana je s velikim uspjehom po cijeloj Hrvatskoj. Kako je Potjeh tražio istinu je predstava koja je na repertoaru Zadarskog plesnog ansambla punih dvanaest godina. Kroz nju su prošle generacije mladih Zadrana kojima su sam čin stavarnja i repertoarne izvedbe ostavile neizbrisiv trag koji se odrazio na njihovu profesionalnu orjentaciju i kulturološku razinu sagledavanja ne samo zadarskog, već Hrvatskog i europskog umjetničkog miljea.

Sanja Petrovski ponovo se osvrće na situaciju koja je godinama nepromijenjena u gradu Zadru:

- Unatoč kvaliteti i popularnosti predstava, mogućnosti brojnijih premijernih i repertoarnih izvedbi, mjesto izvedbe, a govorim iz gotovo 40-godišnjeg iskustva svog umjetničkog djelovanja u Zadru, još uvijek je upitno. Dosadašnje predstave su uvijek bile izvođene u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar i Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar. I od sveg srca hvala ima na tome, no to nam nije ni izdaleka dovoljno da bismo bar donekle profesionalizirali plesnu scenu. I naredne izvedbe predstave Kako je Potjeh tražio istinu biti će izvedene u Kazalištu lutaka, no uvijek se nameće ista problematika koja svako nekoliko godina, ne agresivno, no iznova pomoli glavu: treba nam izvedbeni prostor za nezavisnu scenu! Nužan nam je prostor koji će biti mjesto okupljanja i razmjene ideja, a ne samo prostor koji možemo unajmiti za dan, dva, fiksirati satnicu koja je limitirana na jedan, eventualno dva dana za vrijeme postavljanja premijere. Svi koji su i malo u doticaju s kazalištem, znaju što znači organizirati mjesto izvedbe i postaviti svjetla za novu predstavu. Godinama, doista godinama, svi sudionici nezavisne scene guše svoju kreativnost i stručni rad zbog nedostatka izvedbenog prostora. A zainteresiranih izvođača, redatelja, koreografa, kostimografa, producenata i glazbenika ima! Dabome da ima i publike, no publiku je jako teško odgojiti, a vrlo lako izgubiti. To je proces koji traje godinama, nestaje u trenu. U Zadru postoje brojne plesne grupe i ansambli, njih skoro 10-ak, također u posljednje vrijeme ima i sve više kvalitetnih kazališnih družina, mislim negdje oko 8, a to je sjajan broj koji bi potpuno ispunio prostor neke nove scene, bez gostiju! Dabome, scene koja je opremljena s kazališnom opremom jer sam prostor za naše potrebe bez toga ne vrijedi gotovo ništa. Iskreno se nadam da će ova duboko etička predstava Kako je Potjeh tražio istinu ponovo potaknuti sve zadužene i zainteresirane da nanovo promisle i požure se s realizacijom projekata koji su namijenjeni razvoju ove scene (Centar za mlade?). Jek kao što je Potjeh bezrazložno čekao i poginuo, jednako se iscrpljuje i gine nezavisna scena u Zadru - poručuje Sanja.

22. travanj 2024 09:43