StoryEditorOCM
TribinaFOTO: EKO ZADAR U SURADNJI S UDRUGOM PROSPERO

Provedena radionica tkanja od plastičnih vrećica na tkalačkom stanu

Piše Zadarski.hr
8. studenog 2017. - 12:12

"Eko - Zadar" u suradnji s Udrugom „Prospero“ iz Gračaca organizirala je “Radionicu tkanja od plastičnih vrećica na tkalačkom stanu“ na kojoj je sudjelovalo 14 sudionica i jedan sudionik. Evo što kažu iz udruge Eko Zadar:

"U sklopu projekta Reciklirajmo zajedno, financiranog od Grada Zadra, obradili smo temu PET otpada i njegovu oporabu, poglavito plastičnih vrećica. Članice Udruge „Prospero“ polaznice radionice su naučili kako napraviti od plastičnih vrećica niti, te na koji način se može tkati. Ujedno su osim demonstracije i prakse na tkalačkom stanu, sve sudionice mogle i vidjeti rukotvorine Torbaka i Prostirki za plažu koje su izrađene od plastičnih vrećica. Jednu plastičnu vrećicu u prosjeku koristimo 6 minuta a u okolišu ostaje sto godina, raspadajući se na manje komade. Tkanjem smo radili na oporabi plastičnih vreća dajući im uporabnu vrijednost u kvalitetnim modnim detaljima. Kako je Udruga „Eko - Zadar“ tijekom proteklih godina provela radionice pletenja i kukičanja s nitima od plastičnih vrećica, tkanje je nastavak i nadopuna već stečenih znanja i vještina.

Stečenim novim znanjima i vještinama tkanja s nitima od već korištenih plastičnih vrećica, stvaramo novu sirovinu koja se uz malo umjetničkog rada može kreirati u upotrebljivu torbu ili prostirku za plažu. Takav proizvod osim što je jednostavan za održavanje i pranje, ekološki je prihvatljiv jer je ponovo korišten.

Izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica osnovni je zakon smanjenja PET otpada te svatko od nas, svaki dan može napraviti puno odluka i promjena svog ponašanja. Odgovorno i racionalno korištenje te ponovno korištenje plastičnih vrećica smanjuje količinu otpada. Plastične vrećice su lagane, nošene vjetrom završavaju u krošnjama stabala, u rijekama i morima. Nesvjesnost prihvaćanja plastičnih vrećica i nenošenja platnenih, na nama ali i na svijetu, ostavit će trag.

Udruga "Eko - Zadar" kontinuirano provodi projekt Reciklirajmo zajedno od 2004. godine na području Zadra i Zadarske županije. Cilj projekta je informiranje i educiranje javnosti o ispravnom razdvajanju otpada, oporabi te njegovom smanjenju.

Tijekom trajanja projekta zastupili smo sve dobne skupine; ostvarili suradnju s vrtićima, osnovnim i srednjim školama u kojima smo proveli preko 180 radionica, predavanja i edukativno/kreativnih radionica.

Iste smo organizirali i proveli u svim domovima umirovljenika na području Grada Zadra te smo jednom godišnje u njima, svaki put donoseći nove načine kreativnog izražavanja. Gostovali smo u svim ograncima Gradske knjižnice. Tijekom trajanja provedbe projekta tiskali smo četiri Vodiča kroz pravilno odlaganje otpada te slikovnicu/bojanku Praktični savjeti Eko Mace.

Izrađen je i kostim Eko Mace koja gostuje na događanjima organiziranima u svrhu edukacije najmlađih i informiranja sugrađana".

26. travanj 2024 08:06