StoryEditorOCM
TribinaMEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP U SPOMEN NA PROF. DR. SC. MATU ZORIĆA

U Zadru je Zorić nalazio nadahnuće za svoj rad i rad budućih generacija talijanista

Piše Sveučilište u Zadru
17. studenog 2017. - 12:13
skup

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji s Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“ iz Šibenika organizira Međunarodni znanstveni skup u spomen na uglednog hrvatskog talijanista i komparatista prof. dr. sc. Matu Zorića, koji se danas i sutra održava u Zadru i Šibeniku. Tijekom dvodnevnog skupa sudionici će razmatrati Zorićev rad o Niccoli Tomaseu, Alessandru Manzoniju, zadarskim piscima na talijanskom jeziku i drugim autorima, kao i različite teme vezane uz talijansku književnost.

Professor emeritus Mate Zorić preminuo je 18. studenoga prošle godine, a u svojoj dugoj i plodnoj sveučilišnoj karijeri objavio je preko 300 znanstvenih i stručnih radova u renomiranim zbornicima, časopisima i publikacijama na hrvatskom i talijanskom jeziku. Njegova znanstvena otkrića o pojedinim talijanskim piscima citirana su u renomiranim povijestima talijanske književnosti i edicijama njihovih sabranih djela.

„Čitav život posvetio je talijanskoj književnosti, prevođenju, njezinoj recepciji u Hrvatskoj i pripadnosti hrvatske književnosti zapadnoeuropskom civilizacijskom krugu. Bio je veliki poučavatelj na čijem će tragu, nadam se, biti i naša izlaganja“, rekla je na otvaranju skupa v. d. pročelnice Odjela za talijanistiku doc. dr. sc. Andrijana Jusup Magazin.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna pozdravio je skup u ime župana Božidara Longina, podsjetivši na stoljetne dodire hrvatske i talijanske kulture na ovom prostoru.

„Hrvatska i Italija održavale su jake veze, a one između umjetnika i znanstvenika bile su najizraženije. Naši su intelektualci, poput Pažanina Bartola Kašića, odlazili u Italiju kako bi se tamo školovali i djelovali. Mnogi su Talijani živjeli u našem gradu, a i prve novine na hrvatskom jeziku Kraglski Dalmatin tiskane su kod Talijana Antona Luigia Battare. Prof. Zorić je, proučavajući te dodire i odnose, ostavio dubok trag u znanosti te njegov značaj nadilazi nacionalne okvire“, istaknuo je Maruna.

Prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu prof. dr. sc. Ivanka Stričević zahvalila je suorganizatoru Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić iz Šibenika i izrazila zadovoljstvo činjenicom da u radu znanstvenog skupa sudjeluje 13 sveučilišta iz Hrvatske, Italije, Crne Gore i Slovenije.

„To donosi jednu pozitivnu sinergiju koju mi zagovaramo, kroz zajedničko umrežavanje, razmjenu kvalitete, suradnju u kojoj smo jedni drugima podrška i pomoć u radu. Kao integrirano sveučilište s 25 odjela, četiri znanstvena i dva nastavna centra, imamo izniman potencijal za interdisciplinarnost, posebno u području humanistike, ishodištu drugih znanosti koje su se razvile na njemu. Drago mi je što ste za skup odabrali upravo grad u kojemu je prof. Zorić nalazio nadahnuće za svoj rad i nadahnuo generacije talijanista da nastave na tragu izvora koje je pronalazio u Zadru“, poručila je prorektorica Stričević.

Prof. dr. sc. Mate Zorić bio je urednik i redaktor vrijednih hrvatskih izdanja talijanskih klasika (Dante, Petrarca, Boccaccio, Bruno, Vico) i modernih autora. Predmet njegova znanstvenog interesa bili su i brojni zadarski književnici i kulturni djelatnici (Jakšić, Kreljanović, Fichert, Ferrari-Cupilli i dr.), čime je dao izniman doprinos proučavanju hrvatsko-talijanskih književnih i kulturnih prožimanja.

20. travanj 2024 03:10