StoryEditorOCM
TribinaŠOK I TUGA U HRVATSKIM GLAZBENIM KRUGOVIMA

Iznenada preminuo jedan od osnivača i legendarni član Psihomodo popa, imao je samo 53 godine

Piše Aleksandar Dragaš
11. prosinca 2017. - 21:26
Gobac Kalebota

 

Posve iznenada, a vijest je i potvrđena, umro je Tigran Kalebota Tigi (1964-2017), bubnjar grupe Psihomodo pop koju je sa Smiljanom Šparadišem ŠparkomDavorom Gopcem i tadašnjim gitaristom Nevenom Kepeskim osnovao 1982. godine na temeljima Nerona, u kojoj je prije toga svirao bubnjeve, Rokfelera  i Klinske pomore iz koje je došao Gobac. Po svjedočenju prijatelja, Kalebota se samo srušio i preminuo. Nedavno je, 1. prosinca, proslavio 53. rođendan - javlja Jutarnji.hr.

Sjećam se njihovih ranih koncerata kad nam nije išlo u glavu kako jedan tako sjajan bend ne može doći do ugovora za snimanje i objavu albuma u tadašnjem Jugotonu ili nekoj drugoj diskografskoj kući toga doba. Paradoksalno, jer izgledali su sjajno od samih početaka, zvučali uvjerljivije od niza drugih punk i new wave bendova, a u sebi nosili duh Zagreba barem koliko i Film, Haustor, Azra.

No, trebalo je proći šest godina pa da Psihomodo tek 1988. u produkciji Ivana Pika Stančića, između ostalog nekoć i bubnjara grupe Film iz kojeg će kasnije kao saksofonist u Psihomodo ući Jurij Novoselić Kuzma, napokon objavi debi album 'Godina zmaja' (1988), a ubrzo i 'Live In Amsterdam' (1989).

Sve ostalo je, kako se kaže, povijest, no već je tada bilo jasno da su Psihomodo pop u sebi nosili ne samo duh Ramonesa i drugih pionira punka, nego izražavali i crtu onih koji su mu prethodili poput Iggy Popa i Lou Reeda, ali i 'klasičnih' rock bendova poput Rolling Stonesa. Uz to, Tigran nije bio samo bubnjar nego je od sredine 80-ih do sredine 90-ih radio i na RTV Zagreb, odnosno HRT-u kao ton majstor, a unutar benda bio je i dosta angažiran oko produkcije glazbe te video-spotova.

O iznenadnoj smrti svoga bubnjara, na službenoj Facebook stranici oglasili su se i ostali članovi benda:

18. travanj 2024 02:44