StoryEditorOCM
Tribina'PLAVI PONEDJELJAK'

Sutra je najdepresivniji dan u godini, no ne očajavajte: donosimo savjete kako se boriti protiv njega

Piše L.L./SD
14. siječnja 2018. - 20:11
jesen1

Prvi 'Plavi ponedjeljak' svijet je obilježio 2005., točnije 24. siječnja. Od tada se 'slavi' svake godine, iako uopće nema razloga za slavlje u ovome slučaju.
Osim ako vam je baš sutra rođendan, pa uspijete nekako nagovoriti potištene ljude oko sebe da je vrijeme za proslavu. Jer, sudeći prema statistikama, sutra će biti malo onih kojima je do toga.
Plavi ponedjeljak, naime, označava najdepresivniji dan u godini, i to zbog više faktora.
Cliff Arnall, životni trener i 'savjetnik za sreću' za Mirror je pobrojao razloge koji su, prema njegovome iskustvu, najzaslužniji za taj siječanjski 'blues' koji trese stanovnike planeta, neovisno o tome gdje se nalazili.
Njegova formula uključuje loše vrijeme, količinu vremena koja je protekla od Božića, propale novogodišnje odluke i opći osjećaj manjka motivacije i dugova nakon blagdana. Iako je u originalu Plavi ponedjeljak marketinška zamisao, dan se zaista počeo obilježavati u svijetu.

 

I sama činjenica što se dan globalno priznaje nekima olakšava osjećaj tuge, bespomoćnosti i sveopće mrzovolje. K tome, ako ste odlučili da 'neće ponedjeljak vas, nego vi njega', evo što učiniti, savjetuju stručnjaci.
Donosimo 5 savjeta kako se boriti protiv 'najdepresivnijega dana u godini':
1. Tjelovježba
Nemojte odmah odustati od popisa. Ne mislimo da sutrašnji dan morate provesti znojni, a utorak dočekati s brutalnom upalom mišića, dapače. I vjerujte, nije laž, radi se o činjenicama: fizičkom aktivnošću naše tijelo ispušta endorfin, tzv. 'hormon sreće', što je jedan od glavnih razloga zašto se kasnije osjećamo bolje. Osjećaj da smo nešto napravili za naše zdravlje samo pridodaje općemu stanju postignuća.
Ako zbog poslovnih obaveza ne stignete vježbati sutra, iskoristite dan kako biste napravili konačan plan za ovu godinu. Bilo to jednom, dvaput ili više tjedno, pokušajte u svoj raspored uključiti vrstu tjelovježbe koja vam najviše odgovara. I neka bude dugoročno. Ako vam odgovara trčanje, zacrtajte si plan, potražite program na Internetu. Ako pak preferirate vježbanje unutra, upišite teretanu.
2. Pozitiva
Čak i ako vam se ne da u tom trenutku, pokušajte na bilo koju situaciju s kojom se suočite sutra gledati na način 'čaša je puna dopola'. Vjerujte, u većini slučajeva ipak postoji nešto dobro.
Osim toga, budite dobri prema drugim ljudima. Umjesto da 'ispalite' na smotanoga kolegu, pomozite mu u poslu. Bit ćete zadovoljniji sobom kada osjetite zahvalnost nekoga tko vam je blizak, umjesto grižnje savjesti što ste izgubili živce i počeli se derati.

3. Zahvalnost
Prilično je lako stvari početi uzimati zdravo za gotovo. Tek kad ih izgubite, shvatite što ste imali, znate kako to ide. Ne dozvolite da vaša postigniuća padnu u zaborav; pokušajte sutra nabrojati 3 stvari zbog kojih ste zahvalni, a sami ste postigli. Bit će vam lakše izgurati radni dan.
4. Organizacija
Poznate američke 'to do' liste dosad ste možda viđali samo u filmovima, ali pokušajte ih uvesti u svoju svakodnevnicu. Nabavite planer ili preselite posao u mobitel, po volji. Jednom kada popišete stvari koje trebate obaviti, kupiti, ispuniti, vaš će se mozak osjećati rasterećenije i imat ćete dojam da ste već nešto postigli.
5. Slobodno vrijeme
Ako imate višak slobodnoga vremena, sutra je pravi dan za odlučiti se za neki hobi. Ne morate se uključivati ni u kakve radionice ili grupe. Vaš hobi može biti gledanje klasika iz 60-ih, učiti jezik možete preko raznih aplikacija ako vam se ne da započinjati tečaj. Tjelovježba, otkrivanje novih glazbenih žanrova, kuhanje krem-juha... Imate bezbroj opcija, važno je samo odlučiti se što vam odgovara.
A ukoliko nemate slobodnog vremena, pokušajte ono malo provesti s ljudima do kojih vam je stalo. Cijenit će to, a osjećat ćete se bolje i povezanije.

16. travanj 2024 23:41