Teme 2416 0

TIM'S TEAM: Premijer Orešković na sudu u Zadru oslobođen za prekršaj kojeg je počinio jer nije htio odati ime vozača Plivinog automobila!

TIM'S TEAM: Premijer Orešković na sudu u Zadru oslobođen za prekršaj kojeg je počinio jer nije htio odati ime vozača Plivinog automobila!
Foto: EPH

Nakon njegovog prigovora i provedenog žurnog postupka, Prekršajni sud u Zadru oslobodio je 15.prosinca prošle godine premijera Tihomira Oreškovića krivnje za prekršaj iz Zakona o sigurnosti i prometa na cestama, a da za to uopće nije svjedočio na sudu.

Orešković je, naime, temeljem obaveznog prekršajnog naloga PU zadarske, Policijske postaje Biograd od 29. siječnja 2014 godine, prekršajno prijavljen da do 2. listopada 2013.godine u 14,00 sati, na obavijest o prometnom prekršaju, kao odgovorna osoba nije dao podatke o identitetu osobe kojoj je bilo povjereno na upravljanje vozilo u vlasništvu pravne osobe Pliva Hrvatska d.o.o

PU Zadarska, PP Biograd izdala je tada obavezni prekršajni nalog protiv Oreškovića, no sud je nakon njegova prigovora taj nalog stavio izvan snage i proveo žurni postupak. U žurnom postupku sud je u četiri navrata Oreškovića pozvao na ispitivanje, no poziv se vratio neuručen sa napomenom dostavljača „obaviješten nije podigao pošiljku“. Sud je zbog toga 29. rujna 2014. godine uputio i zamolnicu Prekršajnom sudu u Zagrebu za njegovo ispitivanje međutim zamolnica se 19. ožujka 2015. godine vratila neuručena s obrazloženjem da je Orešković tijekom kolovoza 2014. godine odselio u Nizozemsku.

 -Budući Sud smatra da su provedeni dokazi iz spisa dostatni za donošenje odluke, to je i bez ispitivanja okrivljenika donio presudu - navela je u obrazloženju sutkinja Nediljka Dereta.

Tijekom postupka ispitan je svjedok Davor Brnat, koji je izjavio da je u vrijeme počinjenog prekršaja odgovorna osoba u Plivi bio Tihomir Orešković i to kao predsjednik uprave. U pogledu obveze dostavljanja podataka o osobama koje su se koristile službenim vozilima kazao je da je postojala posebna služba u kojoj je i on bio raspoređen i to za vođenje evidencije uz pomoć koje su zaposlenici zaduživali pojedina službena vozila i kojeg dana.

 Nakon provedenog postupka Sud je ustvrdio da nema relevantnih dokaza da je Orešković počinio djelo prekršaja koje mu se optuženjem stavljalo na teret. Sud je utvrdio da Orešković nije bio zadužen za dostavljanje podataka o identitetu osobe koja je navedene zgode upravljala njezinim osobnim automobilom. U obzir je uzet svjedočki iskaz Davora Brnata iz kojeg proizlazi da je u Plivi postojala posebna služba u kojoj je i on bio raspoređen i to za vođenje evidencije koji su zaposlenici zaduživali pojedina službena vozila i kojeg dan-

- Upravo je ovaj svjedok i popunio obrazac s podacima o vozaču, te je Sud, a u nedostatku drugih raspoloživih dokaza na temelju kojih bi na nedvojben način utvrdio da je okrivljenik kao odgovorna osoba u pravnoj osobi počinio utuženo djelo prekršaja temeljem odredbe ĉl. 182. st.3. Prekršajnog zakona oslobodio istog od optužbe- obrazložila je sutkinja Prekršajnog suda.

B.S.

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.