StoryEditorOCM
Dalmacijaiz HAC-a mole vozače da nose pamučnu odjeću

Radnici na autocestama trpe strujne udare - vozači kucnite o zid!

Piše PSD.
6. listopada 2008. - 23:31

Neugodne i bolne udare zbog pražnjenja statičkog elektriciteta trpe zaposlenici na naplatnim kućicama Hrvatskih autocesta. Ta je pojava posebno učestala na području Dalmacije za suhog i vjetrovitog vremana, a do bolnih udara statičkog elektriciteta dolazi u trenutku kad se ruke djelatnika zbog primanja kartica i novca približe rukama vozača. Plavičasta iskra koja pri tome nastane vidljiva je golim okom, a jači se udari čak i čuju te izazivaju neugodne trzaje prstiju i ruke.

Od Alenke Dučić, šefice Odjela za poslove komunikacija Hrvatskih autocesta, doznajemo da su anketirani blagajnici na naplatnim kućicama u sklopu stalne brige za zdravlje zaposlenika.

 - Zaštita zdravlja i života radnika na naplati cestarine, a i u ostalim jedinicama Hrvatskih autocesta, provodi se sukladno propisima o zaštiti na radu, kazala nam je Alenka Dučić, uz napomenu kako HAC čini čak i više nego što je propisano, o čemu svjedoči dobiveni certifikat norme OHSAS 18001. U HAC-u tvrde da naplatne kućice ne mogu biti uzrokom pojačanog statičkog elektriciteta jer su uzemljene. 

 - Isto tako sumnjamo da uzrok mogu biti blagajnici, iako svatko tko nosi odjeću od sintetičkih materijala može na površini tijela imati elektrostatički naboj. Upravo zbog toga pretežiti dio radne odjeće blagajnika izrađen je od prirodnih materijala. Ako vozilo nema ispravnu traku za odvođenje elektriciteta, dolazi do pražnjenja kad vozač pruži ruku iz vozila. Elektrostatički potencijal vozila, prenesen na vozača, svakako će inducirati elektrostatički potencijal na blagajniku naplate cestarine i poništiti se pri dodiru, kaže Dučić.

Traka za odvođenje statičkog elektriciteta s površine vozila u većini je slučajeva dovoljna za izbjegavanje neugodnog strujnog udara pri plaćanju cestarine. Problem, međutim, ostaje ako vozač nosi odjeću od sintetičkih materijala koji stvaraju jak elektrostatički naboj pri trljanju o oblogu sjedala. Jedino je rješenje u tom slučaju da vozač trenutak prije nego što plati cestarinu brzo rukom dotakne zid naplatne kućice ili kucne prstom o njega.

Stanko Ferić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:51