StoryEditorOCM
Crna kronikamarinko mikulić

Životni pad ‘kralja papira‘: propao mu biznis, stan završio na bubnju, nikome se ne javlja, sumnja se da je u zatvoru

Piše Vanja Nezirović
19. kolovoza 2023. - 11:13

Četiri uplatitelja jamčevine trenutno se natječu za kupovinu stana u zagrebačkom centru u vlasništvu posrnulog poduzetnika Marinka Mikulića, bivšeg kralja papira, a koji se ovo ljeto našao na ‘bubnju‘. Država pokušava na taj način naplatiti više od milijun kuna potraživanja, pa je zabilježbu, osim na taj stan, stavila i na Mikulićevu vilu u zagrebačkim Šestinama, otkriva Jutarnji list.

Stan u centru je, naime, procjenjen na 350 tisuća eura, a njegova početna cijena je 280 tisuća eura. Nadmetanje je započelo 8. kolovoza, a traje do 23. kolovoza ove godine, kad bi trebalo biti poznato tko je novi vlasnik stana od 142 četvorna metra na križanju Ilice i Kačićeve.

Na toj nekretnini u zemljišnim knjigama vidljiva je zabilježba u korist Republike Hrvatske, a na iznos veći od milijun kuna. Ista takva zabilježba vidljiva je i na vili u vlasništvu poduzetnika Mikulića u zagrebačkim Šestinama, i to isto tako na iznos veći od milijun kuna.

Inače, Mikulić već godinama izbjegava potpunu propast svog biznisa, a brojne njegove tvrtke otišle su stečaj ili su blokirane ili su završile na tzv. stupu srama, odnosno listi najvećih poreznih dužnika.

Isto tako Mikulić godinama uspješno izbjegava posljedice sudskih odluka, međutim, nedavno je iscrpio sve zakonske mogućnosti.

Polovicom ožujka odbijena mu je molba za odgodu odlaska na izvršavanje zatvorske kazne u Remetinec. Prethodno mu je početkom studenog odbijena i Ustavna tužba. Taj predmet vodio je zagrebački odvjetnik Veljko Miljević, koji ga, kako nam je rekao, nije čuo od travnja, svibnja.

S Mikulićem u komunikaciji nije ni odvjetnik Milko Križanović, a ni osječki odvjetnik Dražen Srb koji ga je zastupao, te ga nije čula ni odvjetnica Marina Tolj. Ni na jedan telefonski broj na kojeg se Mikulića dosad moglo dobiti nije tijekom dana odgovarao, pa nismo uspjeli utvrditi je li otišao na odsluženje zatvorske kazne ili je tek na ljetovanju.

Mikulić je već više puta odgodio odlazak na odsluženje zatvorske kazne, a osuđen je zbog gospodarskog kriminala u nekadašnjoj tvrtki Pan Trgopromet iz Đakova koja je bila vlasnica 9 osobnih, 15 teretnih i 7 priključnih vozila. Svako od vozila prodano je za 125 kuna drugoj Mikulićevoj tvrtki koja je za 31 vozilo isplatila ukupno 3100 kuna. Vozila su kasnije prodana u stečajnom postupku te tvrtke, i to radi namirenja poreznog duga. Financijska direktorica Pan Trgoprometa svjedočila je kako su se vozila ‘prebacivala‘ zato što je Pan Trgopromet otišao u stečaj pa se kasnije njima ne bi moglo raspolagati mimo odluke stečajnog upravitelja, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:08