stdClass Object ( [id] => 1352630 [title] => Obitelj Baričević izgubila spor s HRT-om zbog filma o Bušiću! Od 1995. nastoje dokazati da njihov Neven nije bio Udbaš [alias] => obitelj-baricevic-izgubila-spor-s-hrt-om-zbog-filma-o-busicu-od-1995-nastoje-dokazati-da-njihov-neven-nije-bio-udbas [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što su već pravomoćno izgubili parnice u tužbama protiv Republike Hrvatske, Hrvatskog društva političkih zatvorenika, URANIA FILM-a, Nikole Babića i Andrije Popovića, obitelj pokojnog Nevena Baričevića nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zagrebu 29. prosinca prošle godine izgubila spor i s Hrvatskom radio televizijom.

Četveročlana obitelj Baričević koja živi u Francuskoj (Nevenova supruga Ivana, kćer Marija, te sinovi Mirko-Ante i Tomislav) su tužbom koja datira od 1995. godine od HRT-a tražili 400 tisuća kuna navodeći da je 16. listopada 1992. na HRT-u prikazan film naslova "Bruno Bušić - život, djelo, smrt", te da su u jednom dijelu tog filma iznesene informacije o njima i njihovom ocu koje su netočne i uvredljive te da su njima povrijeđeni dostojanstvo, ugled i čast te pozicija u društvu kako njih tako i pokojnog oca te da su zbog toga trpjeli duševne boli te ih oni i dalje trpe.

Svaki član obitelji je tražio po sto tisuća kuna odštete sa zakonskom zateznom kamatom.

Još su naveli da su od tužene HRT-a tražili ispravak ovih netočnih informacija, da tužena nije učinila taj ispravak, iako je o tome donesena pravomoćna i ovršna presuda u ovršnom postupku te izrečen niz novčanih kazni.

O Nevenu Baričeviću je u filmu o Brunu Bušiću govorio Blagoje Zelić šef odjela SDS-a iz Splita zadužen za operacije protiv neprijateljske emigracije:" A što se centra Split tiče, mi smo imali tada Baričević Nevena jednog tehničara u Parizu. Ja mislim da je trebao biti od Zadra. Mislim da je njega držao na vezi šef ispostave Zadar Branko Barbir. Baričević nije mogao da bude atentator, jer, kao to nije takva ličnost. To je čovjek koji ne dolazi u obzir i tako. I onda kad bi procijeni šefa ispostave zadarske i Duplančića koliko se sjećam, ja mislim da ga je on možda vidio ili nije vidio, ja ne mogu tvrditi, prije tog sastanka. Ne mogu stvarno tvrditi. Da bi bilo važno da nam on tu bude kao nekakav, nekakav čovjek koji će nas uputiti, koji će nam dati nekakvu ideju, nekakvu pomoć, koji će nam reći u kojem se društvu Bruno kreće. S Baričevićem je u Rimu, onako kako bi vam rekao, izdiskutirano na dosta ... na dosta svilen način, kako bi se to kazalo. On je htio da sudjeluje, ali da ne sudjeluje u ubojstvu. Jel me shvaćate? A to je praktično bilo neizvodivo."

---

image

Bruno Bušić sa supružnicima Julienne i Zvonkom Bušićem u Parizu, 1976.

Presnimka/Cropix
---

Tužitelji su smatrali da iz konteksta intervjua Blagoja Zelića proizlazi da je Neven Baričević sa svojom obitelji (ovdje tužiteljima) bio neposredni pomagač u organiziranju ubojstva Brune Bušića te kako kao suradnik tzv. UDBE pod konspirativnim imenom "Marko" slao informacije o kretanju Brune Bušića na sam dan ubojstva.

Sve je to izrečeno u filmu (smatraju tužitelji) bez ikakvih konkretnih dokaza čime su im povrijeđene temeljne slobode i prava čovjeka i građanina, osobne i političke slobode i prava pogotovo što svih četvero tužitelja pripadaju kategoriji tzv. političke emigracije. Navode da je i sam Bruno Bušić živio u Francuskoj i bio u vrlo bliskim i prijateljskim odnosima s njima. Još su istaknuli u tužbi kako smatraju da dio filma u kojem je intervjuirana Ivana Baričević a istodobno prikazan "dokument", gledateljstvu sugerira postojanje doušničkih izvještaja koje je Poslovni broj: 58 Pn-136/2023-161 - 4tzv. UDBI slao Neven Baričević o aktivnostima Brune Bušića, Vice Vukojevića i hrvatskih svećenika u Parizu te da se nije moguće stvoriti drugi zaključak osim onog da je Neven Baričević bio suradnik UDBA-e, a sve bez ikakvih konkretnih dokaza.

Baričevići su i prije po medijima govorili da je apsolutna neistina da je Bruno Bušić bio kod njih na ručku te je nakon toga isti dan i likvidiran u Parizu. Bušić je kod njih bio jednu nedjelju, a likvidiran je tek idući dan 16. listopada 1978. godine, u ponedjeljak navečer,govorili su po medijima i naveli da je Neven Baričević cijeli život u Francuskoj nakon emigriranja iz Zadra 1963. godine radio kao građevinski radnik,po a njegova supruga Ivana čistila kancelarije te su se pitali bi li to morali raditi da je bio suradnik jugoslovenske tajne službe.

Tijekom dokaznog postupka sud je izvršio uvid u preslike raznih ugovora, dokumenata i spisa, te je saslušao svjedoke Vicu Vukojevića i Marinka Frku Petešića koji su tvrdili dijametralno suprotno,a koji su jako dobro poznavali Nevena Baričevića. Vukojević je jasno iskazao da je Neven Baričević bio suradnik SDB-a pod kodnim imenom Marko, a da to zna jer je kao predsjednik Vijeća za istraživanje ubijenih političkih emigranata sakupljao materijale vezane uz navedene činjenice pa da je tako vidio i svoj dosje u arhivi Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP).

U tim dokumentima je vidio im još neke dosjee (braće Butković i drugih) te u njima izvještaje iz kojih navedeno jasno proizlazi, osobito zbog podataka o kontaktima ovog suradnika s njim. Vukojevićev iskaz smatra sud je suglasan i s iskazima svjedoka Marka Križanovića, Joze Duplančića, Čedomila Matutinovića i Blagoja Zelića, sve pripadnika SDS-a, danim u kaznenom postupku koji se u vezi smrti Brune Bušića vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu pod poslovnim brojem K-146/1999, a kojima su isti prokazali Nevena Baričevića kao njihovog suradnika "Marka".

---

image

Bruno Bušić u Švedskoj, 1977.
 

Presnimka/ Cropix
---

Sud, pak, iskaze svjedoka Marinka Frke Petešića da se u ponašanju Nevena Baričevića nije moglo zaključiti da surađuje s Upravom državne bezbednosti (UDBA), te svjedoka Ante Krpine da je bio prijatelj Nevena Baričevića i da s takvim činjenicama nije bio upoznat nije prihvatio kao dokaze nevjerodostojnosti prethodno opisanog iskaza svjedoka Vice Vukojevića. Sud smatra da su iskazi Frke Petešića i Krpine samo osobne impresije koje očito nisu utemeljene na sadržajima kakvih isprava dok je ovom sudu sasvim logično da se u izvještajima i dosjeima tajne službe (SDS) ne naznačuju prava imena i prezimena osoba koje te izvještaje pišu.

Valja reći da vjerodostojnost ovog iskaza prema stavu suda, nisu osporili niti čelni ljudi obavještajne zajednice Republike Hrvatske, koji su u uredu predsjednika Franje Tuđmana informirani o sadržaju ovog filma, o čemu su ponovno jasno, iscrpno, logično i stoga uvjerljivo iskazivali svjedok Vice Vukojević te Andrija Popović, također obuhvaćen tužbom tužitelja od 18. listopada 1995.

Na temelju izvedenih dokaza ovaj sud je nedvojbeno utvrdio da je HRT oslobođena odgovornosti za naknadu utužene štete prema odredbama čl. 23. st. 1. toč. 3. ZJP-a kojima je propisano da se nakladnik oslobađa odgovornosti za naknadu štete ako se informacija kojom je šteta učinjena temelji na istinitim činjenicama ili na činjenicama za koje je autor imao osnovani razlog povjerovati da su istinite i poduzeo je sve potrebne mjera za provjeru njihove istinitosti a postojalo je opravdano zanimanje javnosti za objavu te informacije i ako je postupao u dobroj vjeri.

Obitelj Baričević ima rok od 15 dana podnijeti žalbu protiv ove nepravomoćne presude a o žalbi odlučuje viši - Županijski sud.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => politička emigracija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => politička emigracija 2 0 6884 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-04 09:13:14 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-04 14:57:03 [modified_by] => 3174 [publish_up] => 2024-01-04 14:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Obitelj Baričević izgubila spor s HRT-om zbog filma o Bušiću! Od 1995. nastoje dokazati da njihov Neven nije bio Udbaš page_title=Obitelj Baričević izgubila spor s HRT-om zbog filma o Bušiću! Od 1995. nastoje dokazati da njihov Neven nije bio Udbaš [metakey] => bruno bušić, Neven Baričević, Udba, Udbaš [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26306128.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26306118.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26306120.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Presnimka\/Cropix","Presnimka\/ Cropix","Presnimka\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Obitelj Bari\u010devi\u0107 je tu\u017ebom iz\u00a01995. godine od HRT-a tra\u017eila\u00a0400 tisu\u0107a kuna zbog navoda iz filma \u2018Bruno Bu\u0161i\u0107 - \u017eivot, djelo, smrt\u2018<\/p>","

Bruno Bu\u0161i\u0107 u \u0160vedskoj, 1977.
\n\u00a0<\/p>","

Bruno Bu\u0161i\u0107 sa\u00a0supru\u017enicima Julienne i Zvonkom Bu\u0161i\u0107em u Parizu, 1976.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1276","hd_26306128_1920.jpg":"1920x1080","k_26306128_1280.jpg":"1280x1280","k_26306128_1024.jpg":"1024x1024","k_26306128_640.jpg":"640x640","k_26306128_480.jpg":"480x480","k_26306128_340.jpg":"340x340","k_26306128_220.jpg":"220x220","o_26306128_1280.jpg":"1280x850","o_26306128_1024.jpg":"1024x680","o_26306128_640.jpg":"640x425","o_26306128_480.jpg":"480x319","o_26306128_340.jpg":"340x225","o_26306128_220.jpg":"220x146","h_26306128_1280.jpg":"1280x854","h_26306128_1024.jpg":"1024x683","h_26306128_640.jpg":"640x427","h_26306128_480.jpg":"480x320","h_26306128_340.jpg":"340x227","h_26306128_220.jpg":"220x147","pp_26306128_1280.jpg":"1280x1628","pp_26306128_1024.jpg":"1024x1303","pp_26306128_640.jpg":"640x814","pp_26306128_480.jpg":"480x611","pp_26306128_340.jpg":"340x432","pp_26306128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2712","hd_26306118_1920.jpg":"1920x1080","k_26306118_1280.jpg":"1280x1280","k_26306118_1024.jpg":"1024x1024","k_26306118_640.jpg":"640x640","k_26306118_480.jpg":"480x480","k_26306118_340.jpg":"340x340","k_26306118_220.jpg":"220x220","o_26306118_1280.jpg":"1280x1808","o_26306118_1024.jpg":"1024x1446","o_26306118_640.jpg":"640x904","o_26306118_480.jpg":"480x678","o_26306118_340.jpg":"340x480","o_26306118_220.jpg":"220x310","h_26306118_1280.jpg":"1280x854","h_26306118_1024.jpg":"1024x683","h_26306118_640.jpg":"640x427","h_26306118_480.jpg":"480x320","h_26306118_340.jpg":"340x227","h_26306118_220.jpg":"220x147","pp_26306118_1280.jpg":"1280x1628","pp_26306118_1024.jpg":"1024x1303","pp_26306118_640.jpg":"640x814","pp_26306118_480.jpg":"480x611","pp_26306118_340.jpg":"340x432","pp_26306118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1329","hd_26306120_1920.jpg":"1920x1080","k_26306120_1280.jpg":"1280x1280","k_26306120_1024.jpg":"1024x1024","k_26306120_640.jpg":"640x640","k_26306120_480.jpg":"480x480","k_26306120_340.jpg":"340x340","k_26306120_220.jpg":"220x220","o_26306120_1280.jpg":"1280x886","o_26306120_1024.jpg":"1024x708","o_26306120_640.jpg":"640x443","o_26306120_480.jpg":"480x332","o_26306120_340.jpg":"340x235","o_26306120_220.jpg":"220x152","h_26306120_1280.jpg":"1280x854","h_26306120_1024.jpg":"1024x683","h_26306120_640.jpg":"640x427","h_26306120_480.jpg":"480x320","h_26306120_340.jpg":"340x227","h_26306120_220.jpg":"220x147","pp_26306120_1280.jpg":"1280x1628","pp_26306120_1024.jpg":"1024x1303","pp_26306120_640.jpg":"640x814","pp_26306120_480.jpg":"480x611","pp_26306120_340.jpg":"340x432","pp_26306120_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15449575 Threads: 3 Questions: 3196460766 Slow queries: 7189552 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235905716 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/obitelj-baricevic-izgubila-spor-s-hrt-om-zbog-filma-o-busicu-od-1995-nastoje-dokazati-da-njihov-neven-nije-bio-udbas-1352630 [printLink] => /vijesti/hrvatska/obitelj-baricevic-izgubila-spor-s-hrt-om-zbog-filma-o-busicu-od-1995-nastoje-dokazati-da-njihov-neven-nije-bio-udbas-1352630?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304285 [name] => Bruno Bušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bruno-busic [link] => /tag/bruno-busic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 742846 [name] => Neven Baričević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-04 15:38:24 [main_article_id] => 0 [alias] => neven-baricevic [link] => /tag/neven-baricevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 457084 [name] => Udba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udba [link] => /tag/udba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 742847 [name] => Udbaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-04 15:38:25 [main_article_id] => 0 [alias] => udbas [link] => /tag/udbas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => politička emigracija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obitelj Baričević izgubila spor s HRT-om zbog filma o Bušiću! Od 1995. nastoje dokazati da njihov Neven nije bio Udbaš [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26306128.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Presnimka/Cropix [mainImageDesc] =>

Obitelj Baričević je tužbom iz 1995. godine od HRT-a tražila 400 tisuća kuna zbog navoda iz filma ‘Bruno Bušić - život, djelo, smrt‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26306128.jpg [title] =>

Obitelj Baričević je tužbom iz 1995. godine od HRT-a tražila 400 tisuća kuna zbog navoda iz filma ‘Bruno Bušić - život, djelo, smrt‘

Shutterstock, Presnimka/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26306118.jpg [title] =>

Bruno Bušić u Švedskoj, 1977.
 

Presnimka/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26306120.jpg [title] =>

Bruno Bušić sa supružnicima Julienne i Zvonkom Bušićem u Parizu, 1976.

Presnimka/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što su već pravomoćno izgubili parnice u tužbama protiv Republike Hrvatske, Hrvatskog društva političkih zatvorenika, URANIA FILM-a, Nikole Babića i Andrije Popovića, obitelj pokojnog Nevena Baričevića nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zagrebu 29. prosinca prošle godine izgubila spor i s Hrvatskom radio televizijom.

Četveročlana obitelj Baričević koja živi u Francuskoj (Nevenova supruga Ivana, kćer Marija, te sinovi Mirko-Ante i Tomislav) su tužbom koja datira od 1995. godine od HRT-a tražili 400 tisuća kuna navodeći da je 16. listopada 1992. na HRT-u prikazan film naslova "Bruno Bušić - život, djelo, smrt", te da su u jednom dijelu tog filma iznesene informacije o njima i njihovom ocu koje su netočne i uvredljive te da su njima povrijeđeni dostojanstvo, ugled i čast te pozicija u društvu kako njih tako i pokojnog oca te da su zbog toga trpjeli duševne boli te ih oni i dalje trpe.

Svaki član obitelji je tražio po sto tisuća kuna odštete sa zakonskom zateznom kamatom.

Još su naveli da su od tužene HRT-a tražili ispravak ovih netočnih informacija, da tužena nije učinila taj ispravak, iako je o tome donesena pravomoćna i ovršna presuda u ovršnom postupku te izrečen niz novčanih kazni.

O Nevenu Baričeviću je u filmu o Brunu Bušiću govorio Blagoje Zelić šef odjela SDS-a iz Splita zadužen za operacije protiv neprijateljske emigracije:" A što se centra Split tiče, mi smo imali tada Baričević Nevena jednog tehničara u Parizu. Ja mislim da je trebao biti od Zadra. Mislim da je njega držao na vezi šef ispostave Zadar Branko Barbir. Baričević nije mogao da bude atentator, jer, kao to nije takva ličnost. To je čovjek koji ne dolazi u obzir i tako. I onda kad bi procijeni šefa ispostave zadarske i Duplančića koliko se sjećam, ja mislim da ga je on možda vidio ili nije vidio, ja ne mogu tvrditi, prije tog sastanka. Ne mogu stvarno tvrditi. Da bi bilo važno da nam on tu bude kao nekakav, nekakav čovjek koji će nas uputiti, koji će nam dati nekakvu ideju, nekakvu pomoć, koji će nam reći u kojem se društvu Bruno kreće. S Baričevićem je u Rimu, onako kako bi vam rekao, izdiskutirano na dosta ... na dosta svilen način, kako bi se to kazalo. On je htio da sudjeluje, ali da ne sudjeluje u ubojstvu. Jel me shvaćate? A to je praktično bilo neizvodivo."

---

image

Bruno Bušić sa supružnicima Julienne i Zvonkom Bušićem u Parizu, 1976.

Presnimka/Cropix
---

Tužitelji su smatrali da iz konteksta intervjua Blagoja Zelića proizlazi da je Neven Baričević sa svojom obitelji (ovdje tužiteljima) bio neposredni pomagač u organiziranju ubojstva Brune Bušića te kako kao suradnik tzv. UDBE pod konspirativnim imenom "Marko" slao informacije o kretanju Brune Bušića na sam dan ubojstva.

Sve je to izrečeno u filmu (smatraju tužitelji) bez ikakvih konkretnih dokaza čime su im povrijeđene temeljne slobode i prava čovjeka i građanina, osobne i političke slobode i prava pogotovo što svih četvero tužitelja pripadaju kategoriji tzv. političke emigracije. Navode da je i sam Bruno Bušić živio u Francuskoj i bio u vrlo bliskim i prijateljskim odnosima s njima. Još su istaknuli u tužbi kako smatraju da dio filma u kojem je intervjuirana Ivana Baričević a istodobno prikazan "dokument", gledateljstvu sugerira postojanje doušničkih izvještaja koje je Poslovni broj: 58 Pn-136/2023-161 - 4tzv. UDBI slao Neven Baričević o aktivnostima Brune Bušića, Vice Vukojevića i hrvatskih svećenika u Parizu te da se nije moguće stvoriti drugi zaključak osim onog da je Neven Baričević bio suradnik UDBA-e, a sve bez ikakvih konkretnih dokaza.

Baričevići su i prije po medijima govorili da je apsolutna neistina da je Bruno Bušić bio kod njih na ručku te je nakon toga isti dan i likvidiran u Parizu. Bušić je kod njih bio jednu nedjelju, a likvidiran je tek idući dan 16. listopada 1978. godine, u ponedjeljak navečer,govorili su po medijima i naveli da je Neven Baričević cijeli život u Francuskoj nakon emigriranja iz Zadra 1963. godine radio kao građevinski radnik,po a njegova supruga Ivana čistila kancelarije te su se pitali bi li to morali raditi da je bio suradnik jugoslovenske tajne službe.

Tijekom dokaznog postupka sud je izvršio uvid u preslike raznih ugovora, dokumenata i spisa, te je saslušao svjedoke Vicu Vukojevića i Marinka Frku Petešića koji su tvrdili dijametralno suprotno,a koji su jako dobro poznavali Nevena Baričevića. Vukojević je jasno iskazao da je Neven Baričević bio suradnik SDB-a pod kodnim imenom Marko, a da to zna jer je kao predsjednik Vijeća za istraživanje ubijenih političkih emigranata sakupljao materijale vezane uz navedene činjenice pa da je tako vidio i svoj dosje u arhivi Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP).

U tim dokumentima je vidio im još neke dosjee (braće Butković i drugih) te u njima izvještaje iz kojih navedeno jasno proizlazi, osobito zbog podataka o kontaktima ovog suradnika s njim. Vukojevićev iskaz smatra sud je suglasan i s iskazima svjedoka Marka Križanovića, Joze Duplančića, Čedomila Matutinovića i Blagoja Zelića, sve pripadnika SDS-a, danim u kaznenom postupku koji se u vezi smrti Brune Bušića vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu pod poslovnim brojem K-146/1999, a kojima su isti prokazali Nevena Baričevića kao njihovog suradnika "Marka".

---

image

Bruno Bušić u Švedskoj, 1977.
 

Presnimka/ Cropix
---

Sud, pak, iskaze svjedoka Marinka Frke Petešića da se u ponašanju Nevena Baričevića nije moglo zaključiti da surađuje s Upravom državne bezbednosti (UDBA), te svjedoka Ante Krpine da je bio prijatelj Nevena Baričevića i da s takvim činjenicama nije bio upoznat nije prihvatio kao dokaze nevjerodostojnosti prethodno opisanog iskaza svjedoka Vice Vukojevića. Sud smatra da su iskazi Frke Petešića i Krpine samo osobne impresije koje očito nisu utemeljene na sadržajima kakvih isprava dok je ovom sudu sasvim logično da se u izvještajima i dosjeima tajne službe (SDS) ne naznačuju prava imena i prezimena osoba koje te izvještaje pišu.

Valja reći da vjerodostojnost ovog iskaza prema stavu suda, nisu osporili niti čelni ljudi obavještajne zajednice Republike Hrvatske, koji su u uredu predsjednika Franje Tuđmana informirani o sadržaju ovog filma, o čemu su ponovno jasno, iscrpno, logično i stoga uvjerljivo iskazivali svjedok Vice Vukojević te Andrija Popović, također obuhvaćen tužbom tužitelja od 18. listopada 1995.

Na temelju izvedenih dokaza ovaj sud je nedvojbeno utvrdio da je HRT oslobođena odgovornosti za naknadu utužene štete prema odredbama čl. 23. st. 1. toč. 3. ZJP-a kojima je propisano da se nakladnik oslobađa odgovornosti za naknadu štete ako se informacija kojom je šteta učinjena temelji na istinitim činjenicama ili na činjenicama za koje je autor imao osnovani razlog povjerovati da su istinite i poduzeo je sve potrebne mjera za provjeru njihove istinitosti a postojalo je opravdano zanimanje javnosti za objavu te informacije i ako je postupao u dobroj vjeri.

Obitelj Baričević ima rok od 15 dana podnijeti žalbu protiv ove nepravomoćne presude a o žalbi odlučuje viši - Županijski sud.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Presnimka/Cropix Presnimka/ Cropix Presnimka/Cropix
Shutterstock, Presnimka/Cropix

Obitelj Baričević je tužbom iz 1995. godine od HRT-a tražila 400 tisuća kuna zbog navoda iz filma ‘Bruno Bušić - život, djelo, smrt‘

Presnimka/ Cropix

Bruno Bušić u Švedskoj, 1977.
 

Presnimka/Cropix

Bruno Bušić sa supružnicima Julienne i Zvonkom Bušićem u Parizu, 1976.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/obitelj-baricevic-izgubila-spor-s-hrt-om-zbog-filma-o-busicu-od-1995-nastoje-dokazati-da-njihov-neven-nije-bio-udbas-1352630 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0f4557ea130dccb8c22c19b9bb669a4de7c0a469 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obitelj+Bari%C4%8Devi%C4%87+izgubila+spor+s+HRT-om+zbog+filma+o+Bu%C5%A1i%C4%87u%21+Od+1995.+nastoje+dokazati+da+njihov+Neven+nije+bio+Udba%C5%A1&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fobitelj-baricevic-izgubila-spor-s-hrt-om-zbog-filma-o-busicu-od-1995-nastoje-dokazati-da-njihov-neven-nije-bio-udbas-1352630 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fobitelj-baricevic-izgubila-spor-s-hrt-om-zbog-filma-o-busicu-od-1995-nastoje-dokazati-da-njihov-neven-nije-bio-udbas-1352630 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => politička emigracija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapolitička emigracija

Obitelj Baričević izgubila spor s HRT-om zbog filma o Bušiću! Od 1995. nastoje dokazati da njihov Neven nije bio Udbaš

Piše Marko Didić
4. siječnja 2024. - 15:37
Obitelj Baričević je tužbom iz 1995. godine od HRT-a tražila 400 tisuća kuna zbog navoda iz filma ‘Bruno Bušić - život, djelo, smrt‘Shutterstock, Presnimka/Cropix

Nakon što su već pravomoćno izgubili parnice u tužbama protiv Republike Hrvatske, Hrvatskog društva političkih zatvorenika, URANIA FILM-a, Nikole Babića i Andrije Popovića, obitelj pokojnog Nevena Baričevića nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zagrebu 29. prosinca prošle godine izgubila spor i s Hrvatskom radio televizijom.

Četveročlana obitelj Baričević koja živi u Francuskoj (Nevenova supruga Ivana, kćer Marija, te sinovi Mirko-Ante i Tomislav) su tužbom koja datira od 1995. godine od HRT-a tražili 400 tisuća kuna navodeći da je 16. listopada 1992. na HRT-u prikazan film naslova "Bruno Bušić - život, djelo, smrt", te da su u jednom dijelu tog filma iznesene informacije o njima i njihovom ocu koje su netočne i uvredljive te da su njima povrijeđeni dostojanstvo, ugled ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:43