stdClass Object ( [id] => 1384824 [title] => Vrijeme je da Međugorje bude proglašeno svetištem! Papa je odigrao ključnu ulogu, a sada se očekuje idući korak... [alias] => vrijeme-je-da-medugorje-bude-proglaseno-svetistem-papa-je-odigrao-kljucnu-ulogu-a-sada-se-ocekuje-iduci-korak [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dikasterij za nauk vjere priprema novi dokument koji postavlja pravila za razlučivanje ukazanja i sličnih nadnaravnih događaja.

Prefekt dikasterija, kardinal Victor Fernández, rekao je za National Catholic Register, a prenosi bitno.net, da su on i njegovi suradnici "u procesu dovršavanja novog teksta s jasnim smjernicama i normama za razlučivanje ukazanja i drugih pojava".

Poslije nedavno objavljene deklaracije "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" koja je u crkvenoj i široj javnosti primljena bez velikih zamjerki, te one predbožićne deklaracije "Fiducia supplicans – Molitveno povjerenje", o pastoralnom značenju blagoslovâ osobito mogućnosti da se blagoslivljaju istospolni i neredoviti parovi, koja je izazvala puno bure, ovo je već treći dokument koji priprema Dikasterij za nauk vjere od kada je kardinala Fernándeza 1. srpnja prošle godine za prefekta imenovao papa Frane.

Fernández, koji se ovih dana sastao s papom Franom u privatnoj audijenciji, nije otkrio nikakve dodatne pojedinosti o dokumentu, niti kada će točno biti objavljen.

---

---

Dokument iz 1978. godine

Posljednji put kad je tadašnja Kongregacija za nauk vjere izdala opći dokument o ukazanjima bilo je 1978., tijekom posljednjih mjeseci pontifikata pape Pavla VI. U tom je dokumentu navedeno da je odgovornost Crkve najprije prosuditi činjenice, zatim dopustiti javnu pobožnost ako je provjera završila pozitivno, i na kraju donijeti sud o autentičnosti i nadnaravnom karakteru događaja.

Zanimljivo je kako su samo tri godine poslije započela Gospina ukazanja u Međugorju koja još uvijek traju i zacijelo se u ovom trenutku dokument koji se najavljuje odnosi i na to mjesto o kojem Sveta Stolica vodi posebno računa, kako bi se definirao status župe koju godišnje pohađaju milijuni vjernika. Potvrđuje to i činjenica da je papa Frane u župu Međugorje poslao do sada svoja dva apostolska vizitatora, najprije nadbiskupa Henryka Hosera, a sad je tamo nadbiskup Aldo Cavalli.

Papa Frane je odobrio i službena hodočašća u Međugorje, tako da se očekivalo da je sljedeći korak proglašenje svetišta, o čemu nam je prije godinu i po dana u intervjuu za "Slobodnu" govorio i vizitator Cavalli, da se na tome radi, no, u međuvremenu se to još nije dogodilo.

Ekskluzivno: nadbiskup Cavalli, Papin apostolski vizitator za Međugorje; ‘Ovo je sveto mjesto, radimo na tome da postane i svetište‘

Novi apostolski vizitator stigao u Međugorje, poručuje da Crkva jako pozorno prati taj fenomen: ‘Papa mi je rekao - Budi tamo i prati ljude‘

---

image

Apostolski vizitator Aldo Cavalli u Međugorju

Ante Čizmić/Cropix
---

Papa je, inače, odigrao ključnu ulogu kad je prije nekoliko godina pitanje Međugorja uzeo u svoje ruke, jer je tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Ludwig Müller, nakanio bio zabraniti hodočašća u Međugorje, no, papa Frane preuzeo je zaključke istraživanja međunarodne komisije za Međugorje koju je predvodio kardinal Camillo Ruini - a ustanovio ju je bio papa Benedikt XVI. - koja se pozitivno postavila prema prvih sedam dana ukazanja, i od tada je Sveti Otac donosio spomenute odluke o Međugorju.

Podsjetimo kako je u travnju 2023. Vatikan uspostavio poseban centar za praćenje marijanskih ukazanja. Zadaća mu je analizirati i tumačiti fenomene vezane uz moguća ukazanja Blažene Djevice Marije. Stručnjaci povezani s centrom prikupljaju podatke o navodnim ukazanjima diljem svijeta, provode istrage prema znanstvenim kriterijima i koordiniraju ih.

Članak fra Ivana Dugandžića

Budući da su kardinal Fernández i njegovi suradnici iz Dikasterija u procesu dovršavanja teksta dokumenta o ukazanjima, a kako prema mojim informacijama u Vatikanu čitaju i ono što mi hrvatski novinari pišemo, ovom bi ih prilikom uputio na izvrstan članak hercegovačkog franjevca dr. fra Ivana Dugandžića, kojeg je u dva nastavka pod naslovom "Ukazanja, viđenja, objave. Teološka mogućnost i značenje tih nesvakidašnjih pojava" objavio koncem 1983. godine u splitskom teološkom časopisu Crkva u svijetu.

Bilo je to na samim počecima Gospinih ukazanja u Međugorju, pa je promatrajući ih izbliza i pokušavajući ih teološki vrednovati, te prateći reagiranja dijela crkvene javnosti na njih, fra Ivan napisao kako je teško oteti se dojmu da su često nejasni osnovni teološki pojmovi i da je to jedan od glavnih izvora zabune i nesnalaženja oko ukazanja i sličnih pojava.

Dugandžić je inače po vokaciji teolog, bibličar i do odlaska u mirovinu 1990. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu predavao je egzegezu Novoga zavjeta i Biblijsku teologiju, a u spomenutom članku navodi brojne u to vrijeme i danas vrlo poznate i cijenjene teologe kao što su Karl Rahner, Hans Urs von Balthasar, kardinal Leo Scheffczyk, kardinal Joseph Ratzinger i mnogi drugi. Fra Ivan danas živi u Međugorju i u okviru svojih mogućnosti pastoralno djeluje u župi ispovjedajući i propovjedajući.

Što zapravo teologija podrazumijeva pod pojmom ukazanja i viđenja?, pita se Duganžić i odgovara s kardinalom Scheffczykom: U najširem smislu riječi, to su "duševni doživljaji u kojima na naravan način tjelesnim osjetilima postaju dostupne nevidljive stvarnosti kao Bog, anđeli, dapače i sveci, ali i stvorene stvari, a to sve povezano s nadnaravnim ciljem ljudskog spasenja. Tu spadaju također prostorno daleki te prošli i budući događaji."

"Bit svih postkristovskih privatnih ukazanja i objava mora biti takva da se sadržajno mogu uklopiti u eshatološku spasenjsku stvarnost", navodi Rahner, jer i Bog mora poštivati činjenicu da su s Isusom Kristom započela posljednja, eshatološka vremena, javna Objava koja je obilježena događajem spasenja koje je s Isusom započelo i završit će s njegovim drugim dolaskom, ističe fra Ivan.

Crkva se je uvijek prema privatnim objavama odnosila oprezno, držeći se novozavjetne opomene o "razlikovanju duhova", te svakako ukazanja i viđenja moraju biti povezana s ljudskim spasenjem. Tu je implicitno sadržan i prvi kriterij za njihovo vrednovanje: da li se one uklapaju u redovite tokove spasenja i njih pospješuju ili su im možda suprotne i od njih odvraćaju?

---

image

Hercegovački franjevac dr. fra Ivan Dugandžić Mateo Ivanković

Mateo Ivanković/icmm
---

Kriteriji s obzirom na vidioce

Prilično lako se dade ustanoviti, da li takve pojave odvraćaju od pobožnosti prema Isusu Kristu ili vode vjernike iskrenom slušanju riječi Božje i sakramentalnom životu.

Uz to, dakako, dolaze, kriteriji s obzirom na vidioce i njihov način doživljavanja viđenja, piše Dugandžić i onda navodi razlike između mističnih i proročkih viđenja te javne i privatnih objava. Privatne objave ne žele kršćane poučiti kako će određenu istinu na nov način shvatiti, pa opet citira Rahnera, nego su one "u svojoj biti imperativ kako kršćanstvo mora postupiti u određenoj povijesnoj situaciji; u bitnom to nisu nove tvrdnje nego nova zapovijed." Zato su i svrstane u kategoriju proročkih viđenja.

Određena subjektivnost, nastavlja fra Ivan i razlika u doživljaju viđenja, primanju, prenošenju i tumačenju poruke kod većeg broja vidjelaca ne samo da nije nikakav argument protiv autentičnosti, nego naprotiv govori njoj u prilog. Jer, za objektivizaciju jednog milosnog iskustva, kakvo je i viđenje, svaki čovjek se mora poslužiti svojim osobnim izražajnim mogućnostima, slikama i predstavama.

Ovdje kao primjer mogu poslužiti četiri Evanđelja u kojima je na veoma različit način prikazan isti misterij Isusa Krista. Razlike nisu uvjetovane misterijem nego načinom doživljaja pisaca i mogućnošću izražavanja.

Ako neko viđenje uistinu potječe od Boga, ono mora nužno spadati u kategoriju spasenja i imati milosni cilj. A to se mora u svakom slučaju osjetiti i u životu vidjelaca. Tu se mora primijeniti ono zlatno pravilo Novoga zavjeta, koje doduše u pojedinim konkretnim slučajevima nije baš lako primijeniti: "Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati" (Mt 7, 20). Ni vidiocima na duhovnom području ne može biti ništa darovano, već sve moraju sami ostvariti uz pomoć milosti. Oni moraju svoj napredak u svetosti ostvarivati polagano kao i drugi kršćani, služeći se svim milosnim sredstvima koje im Crkva stavlja na raspolaganje.

Novi zavjet nudi i previše svjedočanstava o tome u kolikoj su mjeri i apostoli bili ljudi podložni nesavršenostima i manama, kako njihova osobna svetost nije uvijek išla u korak s uzvišenošću njihova poslanja. Stoga je nerealno i zapravo nemoguće od bilo kojega vidioca očekivati brz i očit napredak u svetosti kao kriterij autentičnosti njegova viđenja, tvrdi Dugandžić i ističe kako je Crkva ne samo dužna kritički pratiti i ocijeniti pojavu ukazanja, odnosno viđenja, nego i pružiti potrebnu pomoć vidiocima. Oni ne smiju ostati prepušteni sami sebi, jer to što se preko njih događa nije zbog njih nego zbog Crkve.

---

image

U Međugorje hrle milijuni vjernika sa svih strana svijeta
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Značenje Marijinih ukazanja

Što je poruka ukazanja bliža onoj Isusovoj koju nam nudi Novi zavjet, a to je poziv na obraćanje, tim je veća vjerojatnost autentičnosti, navodi autor u poglavlju o kriterijima s obzirom na Crkvu i onda u zadnjem poglavlju piše o teološkom značenju Marijinih ukazanja.

"Svako Marijino ukazanje ima u prvom redu svoje značenje u tome što objavljuje taj misterij njezina života i pokazuje njezinu ulogu u povijesti spasenja. Ali to se opet ne događa zbog Marije same nego zbog Crkve. Očitujući nam svoju slavu Marija nam otkriva naše mogućnosti koje nam nudi misterij njezina Sina", primjećuje fra Ivan te se poziva na poznatog hrvatskog teologa, prevoditelja Biblije, fra Bonaventuru Dudu.

Dugandžić zaključuje s Rahnerom kako je nepravedno, nelogično i opasno u pogledu privatnih objava poslije Krista u pogledu njihove autentičnosti tražiti takav stupanj sigurnosti... koji bi, kada bi se tražio za činjenicu kršćanske javne Objave, učinio nemogućim racionalno opravdanje vjere u kršćansku Objavu.

Konkretno, što se tiče Međugorja, kako sada stvari stoje, odnosno, dok ukazanja još traju, Vatikan neće donositi pravorijek o autentičnosti, no, svakako, vrijeme je da Međugorje bude proglašeno svetištem.

---

Biskup Perić poput Pitije

Glede Međugorja na snazi je kao službeni dokument Zadarska izjava bivše BKJ, objavljena 10. travnja 1991., koju je odobrio tadašnji prefekt Kongregacije
za nauk vjere, kardinal Joseph Ratzinger.

Glasi ovako: “Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Međutim, brojna okupljanja vjernika s raznih strana koji u Međugorje dolaze potaknuti i vjerskim i nekim drugim motivima zahtijevaju pozornost i pastoralnu skrb u prvom redu dijecezanskog biskupa, a s njim i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, i povezano s njime, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve.

U tu svrhu biskupi će izdati i posebne prikladne liturgijsko-pastoralne smjernice. Isto tako preko svojih će Komisija i dalje pratiti i istraživati cjelokupno događanje u Međugorju”.

Osvrćući se na tu deklaraciju, dugogodišnji mostarski biskup Ratko Perić, uvijek je zaobilazio taj izraz na temelju dosadašnjih istraživanja, navodeći uvijek samo onaj drugi dio rečenice, ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima
i objavama. Pri tome je, poput Pitije izvrtao izraz na latinskome: “non constat de supernaturalitate” u “constat de non supernaturalitate”.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Papa Frane je odobrio i službena hodočašća u Međugorje, tako da se očekivalo da je sljedeći korak proglašenje svetišta. Možda bude nakon što se objavi najavljeni novi dokument [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čeka se dokument? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Papa Frane je odobrio i službena hodočašća u Međugorje, tako da se očekivalo da je sljedeći korak proglašenje svetišta. Možda bude nakon što se objavi najavljeni novi dokument čeka se dokument? 2 0 9926 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-24 12:24:29 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-30 05:24:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-30 05:23:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Papa Frane je odobrio i službena hodočašća u Međugorje, tako da se očekivalo da je sljedeći korak proglašenje svetišta. Možda bude nakon što se objavi najavljeni novi dokument [metadata] => robots= author= title=Vrijeme je da Međugorje bude proglašeno svetištem! Papa je odigrao ključnu ulogu, a sada se očekuje idući korak... page_title=Vrijeme je da Međugorje bude proglašeno svetištem! Papa je odigrao ključnu ulogu, a sada se očekuje idući korak... [metakey] => međugorje, Vatikan, papa frane, Aldo Cavalli, ivan dugandžić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/24\/25298526.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/25356013.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/27000047.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/23598822.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Elvis Barukcic\/Afp","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Mateo Ivankovi\u0107\/icmm","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

O Gospinim ukazanjima u Me\u0111ugorju Sveta Stolica vodi posebno ra\u010duna<\/p>","

U Me\u0111ugorje hrle milijuni vjernika sa svih strana svijeta
\n\u00a0<\/p>","

Hercegova\u010dki franjevac dr. fra Ivan Dugand\u017ei\u0107 Mateo Ivankovi\u0107<\/p>","

Apostolski vizitator Aldo Cavalli u Me\u0111ugorju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25298526_1920.jpg":"1920x1080","k_25298526_1280.jpg":"1280x1280","k_25298526_1024.jpg":"1024x1024","k_25298526_640.jpg":"640x640","k_25298526_480.jpg":"480x480","k_25298526_340.jpg":"340x340","k_25298526_220.jpg":"220x220","o_25298526_1280.jpg":"1280x853","o_25298526_1024.jpg":"1024x682","o_25298526_640.jpg":"640x426","o_25298526_480.jpg":"480x320","o_25298526_340.jpg":"340x226","o_25298526_220.jpg":"220x146","h_25298526_1280.jpg":"1280x854","h_25298526_1024.jpg":"1024x683","h_25298526_640.jpg":"640x427","h_25298526_480.jpg":"480x320","h_25298526_340.jpg":"340x227","h_25298526_220.jpg":"220x147","pp_25298526_1280.jpg":"1280x1628","pp_25298526_1024.jpg":"1024x1303","pp_25298526_640.jpg":"640x814","pp_25298526_480.jpg":"480x611","pp_25298526_340.jpg":"340x432","pp_25298526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25356013_1920.jpg":"1920x1080","k_25356013_1280.jpg":"1280x1280","k_25356013_1024.jpg":"1024x1024","k_25356013_640.jpg":"640x640","k_25356013_480.jpg":"480x480","k_25356013_340.jpg":"340x340","k_25356013_220.jpg":"220x220","o_25356013_1280.jpg":"1280x853","o_25356013_1024.jpg":"1024x682","o_25356013_640.jpg":"640x426","o_25356013_480.jpg":"480x320","o_25356013_340.jpg":"340x226","o_25356013_220.jpg":"220x146","h_25356013_1280.jpg":"1280x854","h_25356013_1024.jpg":"1024x683","h_25356013_640.jpg":"640x427","h_25356013_480.jpg":"480x320","h_25356013_340.jpg":"340x227","h_25356013_220.jpg":"220x147","pp_25356013_1280.jpg":"1280x1628","pp_25356013_1024.jpg":"1024x1303","pp_25356013_640.jpg":"640x814","pp_25356013_480.jpg":"480x611","pp_25356013_340.jpg":"340x432","pp_25356013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1414x936","hd_27000047_1920.jpg":"1920x1080","k_27000047_1280.jpg":"1280x1280","k_27000047_1024.jpg":"1024x1024","k_27000047_640.jpg":"640x640","k_27000047_480.jpg":"480x480","k_27000047_340.jpg":"340x340","k_27000047_220.jpg":"220x220","o_27000047_1280.jpg":"1280x847","o_27000047_1024.jpg":"1024x677","o_27000047_640.jpg":"640x423","o_27000047_480.jpg":"480x317","o_27000047_340.jpg":"340x225","o_27000047_220.jpg":"220x145","h_27000047_1280.jpg":"1280x854","h_27000047_1024.jpg":"1024x683","h_27000047_640.jpg":"640x427","h_27000047_480.jpg":"480x320","h_27000047_340.jpg":"340x227","h_27000047_220.jpg":"220x147","pp_27000047_1280.jpg":"1280x1628","pp_27000047_1024.jpg":"1024x1303","pp_27000047_640.jpg":"640x814","pp_27000047_480.jpg":"480x611","pp_27000047_340.jpg":"340x432","pp_27000047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_23598822_1920.jpg":"1920x1080","k_23598822_1280.jpg":"1280x1280","k_23598822_1024.jpg":"1024x1024","k_23598822_640.jpg":"640x640","k_23598822_480.jpg":"480x480","k_23598822_340.jpg":"340x340","k_23598822_220.jpg":"220x220","o_23598822_1280.jpg":"1280x862","o_23598822_1024.jpg":"1024x689","o_23598822_640.jpg":"640x431","o_23598822_480.jpg":"480x323","o_23598822_340.jpg":"340x228","o_23598822_220.jpg":"220x148","h_23598822_1280.jpg":"1280x854","h_23598822_1024.jpg":"1024x683","h_23598822_640.jpg":"640x427","h_23598822_480.jpg":"480x320","h_23598822_340.jpg":"340x227","h_23598822_220.jpg":"220x147","pp_23598822_1280.jpg":"1280x1628","pp_23598822_1024.jpg":"1024x1303","pp_23598822_640.jpg":"640x814","pp_23598822_480.jpg":"480x611","pp_23598822_340.jpg":"340x432","pp_23598822_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4429983 Threads: 6 Questions: 141527397 Slow queries: 60207 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4223083 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/vrijeme-je-da-medugorje-bude-proglaseno-svetistem-papa-je-odigrao-kljucnu-ulogu-a-sada-se-ocekuje-iduci-korak-1384824 [printLink] => /vijesti/regija/vrijeme-je-da-medugorje-bude-proglaseno-svetistem-papa-je-odigrao-kljucnu-ulogu-a-sada-se-ocekuje-iduci-korak-1384824?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310939 [name] => međugorje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medugorje [link] => /tag/medugorje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 327529 [name] => vatikan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vatikan [link] => /tag/vatikan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 370771 [name] => papa frane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-frane [link] => /tag/papa-frane ) [3] => stdClass Object ( [id] => 695016 [name] => Aldo Cavalli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-23 22:43:12 [main_article_id] => 0 [alias] => aldo-cavalli [link] => /tag/aldo-cavalli ) [4] => stdClass Object ( [id] => 757256 [name] => ivan dugandžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-29 11:50:05 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-dugandzic [link] => /tag/ivan-dugandzic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Papa Frane je odobrio i službena hodočašća u Međugorje, tako da se očekivalo da je sljedeći korak proglašenje svetišta. Možda bude nakon što se objavi najavljeni novi dokument [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čeka se dokument? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vrijeme je da Međugorje bude proglašeno svetištem! Papa je odigrao ključnu ulogu, a sada se očekuje idući korak... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/25298526.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Elvis Barukcic/Afp [mainImageDesc] =>

O Gospinim ukazanjima u Međugorju Sveta Stolica vodi posebno računa

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/25298526.jpg [title] =>

O Gospinim ukazanjima u Međugorju Sveta Stolica vodi posebno računa

Elvis Barukcic/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/25356013.jpg [title] =>

U Međugorje hrle milijuni vjernika sa svih strana svijeta
 

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/27000047.jpg [title] =>

Hercegovački franjevac dr. fra Ivan Dugandžić Mateo Ivanković

Mateo Ivanković/icmm ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/23598822.jpg [title] =>

Apostolski vizitator Aldo Cavalli u Međugorju

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dikasterij za nauk vjere priprema novi dokument koji postavlja pravila za razlučivanje ukazanja i sličnih nadnaravnih događaja.

Prefekt dikasterija, kardinal Victor Fernández, rekao je za National Catholic Register, a prenosi bitno.net, da su on i njegovi suradnici "u procesu dovršavanja novog teksta s jasnim smjernicama i normama za razlučivanje ukazanja i drugih pojava".

Poslije nedavno objavljene deklaracije "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" koja je u crkvenoj i široj javnosti primljena bez velikih zamjerki, te one predbožićne deklaracije "Fiducia supplicans – Molitveno povjerenje", o pastoralnom značenju blagoslovâ osobito mogućnosti da se blagoslivljaju istospolni i neredoviti parovi, koja je izazvala puno bure, ovo je već treći dokument koji priprema Dikasterij za nauk vjere od kada je kardinala Fernándeza 1. srpnja prošle godine za prefekta imenovao papa Frane.

Fernández, koji se ovih dana sastao s papom Franom u privatnoj audijenciji, nije otkrio nikakve dodatne pojedinosti o dokumentu, niti kada će točno biti objavljen.

---

---

Dokument iz 1978. godine

Posljednji put kad je tadašnja Kongregacija za nauk vjere izdala opći dokument o ukazanjima bilo je 1978., tijekom posljednjih mjeseci pontifikata pape Pavla VI. U tom je dokumentu navedeno da je odgovornost Crkve najprije prosuditi činjenice, zatim dopustiti javnu pobožnost ako je provjera završila pozitivno, i na kraju donijeti sud o autentičnosti i nadnaravnom karakteru događaja.

Zanimljivo je kako su samo tri godine poslije započela Gospina ukazanja u Međugorju koja još uvijek traju i zacijelo se u ovom trenutku dokument koji se najavljuje odnosi i na to mjesto o kojem Sveta Stolica vodi posebno računa, kako bi se definirao status župe koju godišnje pohađaju milijuni vjernika. Potvrđuje to i činjenica da je papa Frane u župu Međugorje poslao do sada svoja dva apostolska vizitatora, najprije nadbiskupa Henryka Hosera, a sad je tamo nadbiskup Aldo Cavalli.

Papa Frane je odobrio i službena hodočašća u Međugorje, tako da se očekivalo da je sljedeći korak proglašenje svetišta, o čemu nam je prije godinu i po dana u intervjuu za "Slobodnu" govorio i vizitator Cavalli, da se na tome radi, no, u međuvremenu se to još nije dogodilo.

Ekskluzivno: nadbiskup Cavalli, Papin apostolski vizitator za Međugorje; ‘Ovo je sveto mjesto, radimo na tome da postane i svetište‘

Novi apostolski vizitator stigao u Međugorje, poručuje da Crkva jako pozorno prati taj fenomen: ‘Papa mi je rekao - Budi tamo i prati ljude‘

---

image

Apostolski vizitator Aldo Cavalli u Međugorju

Ante Čizmić/Cropix
---

Papa je, inače, odigrao ključnu ulogu kad je prije nekoliko godina pitanje Međugorja uzeo u svoje ruke, jer je tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Ludwig Müller, nakanio bio zabraniti hodočašća u Međugorje, no, papa Frane preuzeo je zaključke istraživanja međunarodne komisije za Međugorje koju je predvodio kardinal Camillo Ruini - a ustanovio ju je bio papa Benedikt XVI. - koja se pozitivno postavila prema prvih sedam dana ukazanja, i od tada je Sveti Otac donosio spomenute odluke o Međugorju.

Podsjetimo kako je u travnju 2023. Vatikan uspostavio poseban centar za praćenje marijanskih ukazanja. Zadaća mu je analizirati i tumačiti fenomene vezane uz moguća ukazanja Blažene Djevice Marije. Stručnjaci povezani s centrom prikupljaju podatke o navodnim ukazanjima diljem svijeta, provode istrage prema znanstvenim kriterijima i koordiniraju ih.

Članak fra Ivana Dugandžića

Budući da su kardinal Fernández i njegovi suradnici iz Dikasterija u procesu dovršavanja teksta dokumenta o ukazanjima, a kako prema mojim informacijama u Vatikanu čitaju i ono što mi hrvatski novinari pišemo, ovom bi ih prilikom uputio na izvrstan članak hercegovačkog franjevca dr. fra Ivana Dugandžića, kojeg je u dva nastavka pod naslovom "Ukazanja, viđenja, objave. Teološka mogućnost i značenje tih nesvakidašnjih pojava" objavio koncem 1983. godine u splitskom teološkom časopisu Crkva u svijetu.

Bilo je to na samim počecima Gospinih ukazanja u Međugorju, pa je promatrajući ih izbliza i pokušavajući ih teološki vrednovati, te prateći reagiranja dijela crkvene javnosti na njih, fra Ivan napisao kako je teško oteti se dojmu da su često nejasni osnovni teološki pojmovi i da je to jedan od glavnih izvora zabune i nesnalaženja oko ukazanja i sličnih pojava.

Dugandžić je inače po vokaciji teolog, bibličar i do odlaska u mirovinu 1990. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu predavao je egzegezu Novoga zavjeta i Biblijsku teologiju, a u spomenutom članku navodi brojne u to vrijeme i danas vrlo poznate i cijenjene teologe kao što su Karl Rahner, Hans Urs von Balthasar, kardinal Leo Scheffczyk, kardinal Joseph Ratzinger i mnogi drugi. Fra Ivan danas živi u Međugorju i u okviru svojih mogućnosti pastoralno djeluje u župi ispovjedajući i propovjedajući.

Što zapravo teologija podrazumijeva pod pojmom ukazanja i viđenja?, pita se Duganžić i odgovara s kardinalom Scheffczykom: U najširem smislu riječi, to su "duševni doživljaji u kojima na naravan način tjelesnim osjetilima postaju dostupne nevidljive stvarnosti kao Bog, anđeli, dapače i sveci, ali i stvorene stvari, a to sve povezano s nadnaravnim ciljem ljudskog spasenja. Tu spadaju također prostorno daleki te prošli i budući događaji."

"Bit svih postkristovskih privatnih ukazanja i objava mora biti takva da se sadržajno mogu uklopiti u eshatološku spasenjsku stvarnost", navodi Rahner, jer i Bog mora poštivati činjenicu da su s Isusom Kristom započela posljednja, eshatološka vremena, javna Objava koja je obilježena događajem spasenja koje je s Isusom započelo i završit će s njegovim drugim dolaskom, ističe fra Ivan.

Crkva se je uvijek prema privatnim objavama odnosila oprezno, držeći se novozavjetne opomene o "razlikovanju duhova", te svakako ukazanja i viđenja moraju biti povezana s ljudskim spasenjem. Tu je implicitno sadržan i prvi kriterij za njihovo vrednovanje: da li se one uklapaju u redovite tokove spasenja i njih pospješuju ili su im možda suprotne i od njih odvraćaju?

---

image

Hercegovački franjevac dr. fra Ivan Dugandžić Mateo Ivanković

Mateo Ivanković/icmm
---

Kriteriji s obzirom na vidioce

Prilično lako se dade ustanoviti, da li takve pojave odvraćaju od pobožnosti prema Isusu Kristu ili vode vjernike iskrenom slušanju riječi Božje i sakramentalnom životu.

Uz to, dakako, dolaze, kriteriji s obzirom na vidioce i njihov način doživljavanja viđenja, piše Dugandžić i onda navodi razlike između mističnih i proročkih viđenja te javne i privatnih objava. Privatne objave ne žele kršćane poučiti kako će određenu istinu na nov način shvatiti, pa opet citira Rahnera, nego su one "u svojoj biti imperativ kako kršćanstvo mora postupiti u određenoj povijesnoj situaciji; u bitnom to nisu nove tvrdnje nego nova zapovijed." Zato su i svrstane u kategoriju proročkih viđenja.

Određena subjektivnost, nastavlja fra Ivan i razlika u doživljaju viđenja, primanju, prenošenju i tumačenju poruke kod većeg broja vidjelaca ne samo da nije nikakav argument protiv autentičnosti, nego naprotiv govori njoj u prilog. Jer, za objektivizaciju jednog milosnog iskustva, kakvo je i viđenje, svaki čovjek se mora poslužiti svojim osobnim izražajnim mogućnostima, slikama i predstavama.

Ovdje kao primjer mogu poslužiti četiri Evanđelja u kojima je na veoma različit način prikazan isti misterij Isusa Krista. Razlike nisu uvjetovane misterijem nego načinom doživljaja pisaca i mogućnošću izražavanja.

Ako neko viđenje uistinu potječe od Boga, ono mora nužno spadati u kategoriju spasenja i imati milosni cilj. A to se mora u svakom slučaju osjetiti i u životu vidjelaca. Tu se mora primijeniti ono zlatno pravilo Novoga zavjeta, koje doduše u pojedinim konkretnim slučajevima nije baš lako primijeniti: "Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati" (Mt 7, 20). Ni vidiocima na duhovnom području ne može biti ništa darovano, već sve moraju sami ostvariti uz pomoć milosti. Oni moraju svoj napredak u svetosti ostvarivati polagano kao i drugi kršćani, služeći se svim milosnim sredstvima koje im Crkva stavlja na raspolaganje.

Novi zavjet nudi i previše svjedočanstava o tome u kolikoj su mjeri i apostoli bili ljudi podložni nesavršenostima i manama, kako njihova osobna svetost nije uvijek išla u korak s uzvišenošću njihova poslanja. Stoga je nerealno i zapravo nemoguće od bilo kojega vidioca očekivati brz i očit napredak u svetosti kao kriterij autentičnosti njegova viđenja, tvrdi Dugandžić i ističe kako je Crkva ne samo dužna kritički pratiti i ocijeniti pojavu ukazanja, odnosno viđenja, nego i pružiti potrebnu pomoć vidiocima. Oni ne smiju ostati prepušteni sami sebi, jer to što se preko njih događa nije zbog njih nego zbog Crkve.

---

image

U Međugorje hrle milijuni vjernika sa svih strana svijeta
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Značenje Marijinih ukazanja

Što je poruka ukazanja bliža onoj Isusovoj koju nam nudi Novi zavjet, a to je poziv na obraćanje, tim je veća vjerojatnost autentičnosti, navodi autor u poglavlju o kriterijima s obzirom na Crkvu i onda u zadnjem poglavlju piše o teološkom značenju Marijinih ukazanja.

"Svako Marijino ukazanje ima u prvom redu svoje značenje u tome što objavljuje taj misterij njezina života i pokazuje njezinu ulogu u povijesti spasenja. Ali to se opet ne događa zbog Marije same nego zbog Crkve. Očitujući nam svoju slavu Marija nam otkriva naše mogućnosti koje nam nudi misterij njezina Sina", primjećuje fra Ivan te se poziva na poznatog hrvatskog teologa, prevoditelja Biblije, fra Bonaventuru Dudu.

Dugandžić zaključuje s Rahnerom kako je nepravedno, nelogično i opasno u pogledu privatnih objava poslije Krista u pogledu njihove autentičnosti tražiti takav stupanj sigurnosti... koji bi, kada bi se tražio za činjenicu kršćanske javne Objave, učinio nemogućim racionalno opravdanje vjere u kršćansku Objavu.

Konkretno, što se tiče Međugorja, kako sada stvari stoje, odnosno, dok ukazanja još traju, Vatikan neće donositi pravorijek o autentičnosti, no, svakako, vrijeme je da Međugorje bude proglašeno svetištem.

---

Biskup Perić poput Pitije

Glede Međugorja na snazi je kao službeni dokument Zadarska izjava bivše BKJ, objavljena 10. travnja 1991., koju je odobrio tadašnji prefekt Kongregacije
za nauk vjere, kardinal Joseph Ratzinger.

Glasi ovako: “Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Međutim, brojna okupljanja vjernika s raznih strana koji u Međugorje dolaze potaknuti i vjerskim i nekim drugim motivima zahtijevaju pozornost i pastoralnu skrb u prvom redu dijecezanskog biskupa, a s njim i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, i povezano s njime, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve.

U tu svrhu biskupi će izdati i posebne prikladne liturgijsko-pastoralne smjernice. Isto tako preko svojih će Komisija i dalje pratiti i istraživati cjelokupno događanje u Međugorju”.

Osvrćući se na tu deklaraciju, dugogodišnji mostarski biskup Ratko Perić, uvijek je zaobilazio taj izraz na temelju dosadašnjih istraživanja, navodeći uvijek samo onaj drugi dio rečenice, ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima
i objavama. Pri tome je, poput Pitije izvrtao izraz na latinskome: “non constat de supernaturalitate” u “constat de non supernaturalitate”.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Elvis Barukcic/Afp Nikola Vilić/Cropix Mateo Ivanković/icmm Ante Čizmić/Cropix
Elvis Barukcic/Afp

O Gospinim ukazanjima u Međugorju Sveta Stolica vodi posebno računa

Nikola Vilić/Cropix

U Međugorje hrle milijuni vjernika sa svih strana svijeta
 

Mateo Ivanković/icmm

Hercegovački franjevac dr. fra Ivan Dugandžić Mateo Ivanković

Ante Čizmić/Cropix

Apostolski vizitator Aldo Cavalli u Međugorju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/vrijeme-je-da-medugorje-bude-proglaseno-svetistem-papa-je-odigrao-kljucnu-ulogu-a-sada-se-ocekuje-iduci-korak-1384824 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ab151ddbb5e7236350e4ccf40fbdddccc66499d5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vrijeme+je+da+Me%C4%91ugorje+bude+progla%C5%A1eno+sveti%C5%A1tem%21+Papa+je+odigrao+klju%C4%8Dnu+ulogu%2C+a+sada+se+o%C4%8Dekuje+idu%C4%87i+korak...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fvrijeme-je-da-medugorje-bude-proglaseno-svetistem-papa-je-odigrao-kljucnu-ulogu-a-sada-se-ocekuje-iduci-korak-1384824 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fvrijeme-je-da-medugorje-bude-proglaseno-svetistem-papa-je-odigrao-kljucnu-ulogu-a-sada-se-ocekuje-iduci-korak-1384824 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Papa Frane je odobrio i službena hodočašća u Međugorje, tako da se očekivalo da je sljedeći korak proglašenje svetišta. Možda bude nakon što se objavi najavljeni novi dokument [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čeka se dokument? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Regijačeka se dokument?

Vrijeme je da Međugorje bude proglašeno svetištem! Papa je odigrao ključnu ulogu, a sada se očekuje idući korak...

Piše Ivan Ugrin
30. travnja 2024. - 07:23

Dikasterij za nauk vjere priprema novi dokument koji postavlja pravila za razlučivanje ukazanja i sličnih nadnaravnih događaja.

Prefekt dikasterija, kardinal Victor Fernández, rekao je za National Catholic Register, a prenosi bitno.net, da su on i njegovi suradnici "u procesu dovršavanja novog teksta s jasnim smjernicama i normama za razlučivanje ukazanja i drugih pojava".

Poslije nedavno objavljene deklaracije "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" koja je u crkvenoj i široj javnosti primljena bez velikih zamjerki, te one predbožićne deklaracije "Fiducia supplicans – Molitveno povjerenje", o pastoralnom značenju blagoslovâ osobito mogućnosti da se blagoslivljaju istospolni i neredoviti parovi, koja je izazvala puno bure, ovo je već treći dokument koji priprema Dikasterij za nauk vjere od kada je kardinala Fernándeza 1. srpnja prošle godine za prefekta imenovao papa Frane.

Fernández, koji se ovih dana sastao s papom Franom u privatnoj audijenciji, nije otkrio nikakve dodatne pojedinosti o dokumentu, niti kada će točno biti objavljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:01