StoryEditorOCM
SvijetKRIVA STRATEGIJA

Bivši savjetnik Zelenskog: ‘Pogriješili smo s dehumaniziranjem Rusa, to nam se obilo o glavu, tako smo ih motivirali‘

Piše damir pilić
15. kolovoza 2023. - 20:38

Kao što nije vijest kad pas ugrize čovjeka, nego kad čovjek ugrize psa, tako nije vijest kad (bivši) visoki ukrajinski dužnosnik i žestoki protivnik Vladimira Putina kritizira ruski odnos prema Ukrajincima, nego kad takav čovjek kritizira ukrajinski odnos prema Rusima. A upravo se to dogodilo u nedjelju.

Taj čovjek je Aleksej Arestovič, bivši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je u nedjeljnom intervjuu ruskoj oporbenoj novinarki Juliji Latinjinoj – također protivnici Putinova režima, koja se još 2017. odselila iz Rusije – ustvrdio da je Ukrajina strateški pogriješila kad je od početka rata sistematski krenula s dehumaniziranjem Rusa.

Naime, kako je pojasnio Arestovič, ta je strategija „očigledno imala negativan efekt”, budući da je „ruskim trupama samo dala više razloga za borbu”.

- Glavna stvar koju smo uradili je da smo sebi dozvolili da dehumaniziramo Ruse. To je naša glavna greška. Dozvolili smo da se to izlije na internet, što je mobiliziranim Rusima dalo odličnu motivaciju za borbu – rekao je Arestovič u razgovoru koji su prenijeli brojni mediji izvan Zapada, od portala Azerbaycan 24 do Hindustan Timesa.

Bivši savjetnik Zelenskog naglasio je da se demoniziranje Rusa odvijalo kroz propagandnu matricu u kojoj su „kolektivni Ukrajinci” o građanima Rusije „stvorili sliku orka”. Tako je od prvih dana sukoba ukrajinska propaganda aktivno prikazivala ruske trupe „kao primitivne divljake koji nikada nisu vidjeli osnovne kućne aparate, toalete ili čak asfaltirane puteve”.

image
/Shutterstock

U demoniziranju Rusa korišteni su i lažni narativi o masovnom ruskom „pljačkanju, mučenju i silovanju Ukrajinaca”, u čemu su sudjelovali – a sudjeluju i dalje – i najviši ukrajinski dužnosnici, poput bivše povjerenice za ljudska prava Ljudmile Denisove, koja je na kraju smijenjena nakon što se većina njezinih tvrdnji o ruskim silovanjima „ispostavila kao lažna”.

Nadalje, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Aleksej Danilov izjavio je nedavno, govoreći uživo za ukrajinsku državnu televiziju, da Rusi ne pripadaju europskoj civilizaciji te da ključna razlika između Ukrajinaca i Rusa leži u „ljudskosti”:

- Dobar sam s Azijatima, ali Rusi su Azijati. Imaju potpuno drugačiju kulturu, viziju. Naša ključna razlika od njih je ljudskost – rekao je Danilov.

Također, visoki ukrajinski dužnosnik Mihail Podoliak, aktualni savjetnik predsjednika Zelenskog, u više je navrata tvrdio da Ukrajinci „univerzalno mrze” Ruse, svakodnevno pozivajući na „ubijanje tisuća Rusa”.

Prema Arestoviču, čitava ta strategija pokazala se promašenom, jer je homogenizirala mobilizirane ruske vojnike i dala im „svrhu borbe” protiv Ukrajinaca.

image
Genya Savilov/Afp

Podsjetimo, Arestovič je bio najeksponiraniji i najutjecajniji savjetnik predsjednika Zelenskog sve dok 17. siječnja ove godine nije dao ostavku na tu funkciju, nakon što je javno ustvrdio da urušavanje stambene zgrade u Dnjepropetrovsku 14. siječnja – kada su poginula 44 ukrajinska civila – nije skrivio ruski projektil, nego ukrajinska protuzračna obrana.

To Arestovičevo priznanje izazvalo je buru protesta u višim ešalonima ukrajinske vojske – ali i u redovima zapadnih saveznika, jer je savjetnik Zelenskog time ugrozio propagandni narativ da Rusija namjerno gađa civilne mete - zbog čega je tri dana kasnije bio prisiljen podnijeti ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:37