StoryEditorOCM
Svijetputinoljubac

Je li Tucker Carlson stavljen na ukrajinsku ‘listu za odstrel‘ nakon intervjua s Putinom? Ne baš, evo što znamo

Piše Vijesti Sd
9. veljače 2024. - 13:31

Nakon što je kontroverzni bivši voditelj američkog Fox Newsa, Tucker Carlson, napravio intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, društvenim mrežama počele su se širiti viralne objave u kojima se tvrdi kako je Carlson dodan na “listu za odstrel” ukrajinske vlade, iako tu kontroverznu stranicu uopće ne vodi vlada. Stranica je i ranije kritizirala Carlsona zbog njegovih ranijih komentara o Rusiji i ratu.

Voditelj Infowarsa Alex Jones tijekom svoje emisije je izjavio kako je Carlson dodan na ukrajinsku “listu za odstrel” imena Myrotvorets još nakon što je ranije ovog tjedna najavio intervju s Putinom. Također još jedna viralna objava na X-u tvrdi kako je Carlson za intervju “kažnjen” dodavanjem na tu listu, piše Forbes.

Myrotvorets je lista koju je 2014. godine počela objavljivati nezavisna organizacija Myrotvorets Center (Mirotvorni centar), koja popisuje pojedince koji su, kako centar vjeruje, počinili zločine protiv “nacionalne sigurnosti Ukrajine, ljudskog života i zdravlja, mira, sigurnosti i međunarodnog pravnog poretka.” Na njoj se nalazi i glazbenik i pobornik Rusije Roger Waters i novinar NBC-ja Keir Simmons.

image
Gavriil Grigorov/Afp

Oni pojedinci na popisu koji su umrli od različitih uzroka označeni su kao “likvidirani”. Među njima je i bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je umro 2022. nakon bolesti, kao i kćerka ruskog nacionalista Daria Dugina koja je poginula u bombaškom napadu (SAD vjeruje kako iza elemenata tog napada stoji ukrajinska vlada) i talijanski novinar Andrea Rocchelli koji je poginuo nakon ranjavanja u Ukrajini gdje je pratio sukob.

Stranica tvrdi kako je Carlson na listu dodan 8. lipnja 2023. godine, nakon što je na X-u objavio 10-minutni video u kojem je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao “štakorskim” i sugerirao kako je uništenje brane Kakhovka u Ukrajini bio ukrajinski čin terorizma. Forbes nije uspio nezavisno potvrditi kada je njegovo ime dodano na popis.

Stranica zaista navodi Carlsonov intervju s Putinom kao još jedan njegov grijeh protiv Ukrajine, zajedno s izjavom koju je 2022. iznio na Fox Newsu, rekavši kako je ukrajinska vojska premalena da bi odnijela pobjedu protiv Rusije. Ukrajinski političar George Tuka za Times of London kaže kako stranicu ne financira vlada i kako ona nije povezana s vladom, već kako je stvorena za potrebe popisivanja ukrajinskih političkih dužnosnika, kao i bivših pripadnika vojske i policije, koji su proruski orijentirani.

image
Gavriil Grigorov/Afp

Usprkos činjenici što stranicu ne vodi vlada, ukrajinske tajne službe navodno održavaju “bliske veze” s njom, a podržao ju je bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko stranicu je pak osudio, stoji na stranicama američkog ministarstva vanjskih poslova, piše Forbes.

Najavljujući intervju, Carlson je tvrdio kako se “nijedan zapadni novinar nije potrudio intervjuirati” Putina, za što je dobio kritike.

“Misli li Tucker zaista da mi novinari nismo pokušavali intervjuirati Putina svaki dan od početka pune invazije?” rekla je međunarodna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour.

Carlson je u mnogo navrata iznosio svoja mišljenja o ratu u Ukrajini. 2022. godine je nagađao kako bi SAD mogao biti odgovoran za eksplozije koje su uništile plinovod Sjeverni tok kojim ruski plin dolazi do Europe. Sukob u Ukrajini opisao je kao “ništa više nego granični spor” i pozvao Amerikance da se upitaju zašto mrze Putina. Sugerirao je kako su za sukob krivi SAD i druge zemlje Zapada jer je “poziv Ukrajini da pristupi NATO savezu bio ključan za izazivanje rata protiv Rusije.” Tijekom jedne epizode njegove emisije na Foxu 2019. godine, Carlson je izjavio kako “navija za Rusiju” u sukobima na istoku Ukrajine, no kasnije je dodao kako se šali.

image
Gavriil Grigorov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:53