stdClass Object ( [id] => 1384247 [title] => Laku noć Kijev, dobro jutro Peking: SAD ostavlja ukrajinski rat Europi i prebacuje se na Kinu [alias] => laku-noc-kijev-dobro-jutro-peking-sad-ostavlja-ukrajinski-rat-europi-i-prebacuje-se-na-kinu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zadnjih tjedana gledamo intenzivne pripreme SAD-a za rat s Kinom. Dobra vijest je da to nisu oružane pripreme, već diplomatske, jer govorimo o trgovinskom ratu. Loša vijest je da se u povijesti već događalo da trgovinski ratovi prerastu u oružane sukobe.

Odnosno, kako bi te predratne bitke opisao jedan ratni zločinac s ovih prostora: „One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene.”

Američka diplomatska ofenziva na Peking – koja ovotjednom kineskom turnejom državnog tajnika Antonyja Blinkena moguće doživljava kulminaciju – počela je 4. travnja, kada se moćna ministrica financija Janet Yellen zaputila u šestodnevni posjet kineskim komunistima. Taj je posjet bio ono što bi se vojnom terminologijom nazvalo „topnička priprema”.

Iskusna 78-godišnja američka ministrica nije puno okolišala: otvoreno je poručila kineskim sugovornicima da Kina mora smanjiti svoj veliki industrijski rast – osobito u sektoru visoke tehnologije, poput proizvodnje električnih automobila, baterija i solarnih panela – jer to ugrožava američke ekonomske interese.

- U razgovorima s kineskim predstavnicima vrlo sam jasno dala do znanja kako to nije problem samo za nas, već i za druge zemlje, Europu, Japan, čak i tržišta u razvoju”, rekla je Yellen po povratku za CNN, dodavši da se SAD neće libiti uvođenja dodatnih carina kako bi se zaustavio ili otežao protok kineske robe.

Kina Americi: Poštujte kapitalizam!

Da bi se razumjela ta američka poruka, nije trebalo čitati između redaka: bila je to otvorena najava trgovinskog rata. Kineski dužnosnici nisu ulazili u dublje javne rasprave s Yellen: iz Pekinga je nakon njezina odlaska stiglo tek šturo priopćenje u kojem se američku stranu poziva na „poštivanje principa tržišne ekonomije”.

---

image

 

 

Saul Loeb/Afp
---

Bio je to možda i najveći paradoks današnjeg svijeta: da nam je netko pred koju godinu rekao kako će doći dan kada će najveća komunistička sila pozivati najveću kapitalističku silu da poštuje principe kapitalizma, zacijelo bismo se nasmijali šaljivcu. No taj dan je došao.

Američka ministrica Yellen u Kini se nije zaustavila na tome da domaćinima naredi smanjenje ekonomskog rasta. Drugi dio njezinih financijskih prijetnji kineskoj ekonomiji odnosio se na tehnološku suradnju Pekinga i Moskve.

Konkretno, Yellen je svoje domaćine upozorila da je Amerika spremna uvesti sankcije velikim kineskim bankama ako budu obavljale transakcije povezane s ruskim uvozom kineskih visokotehnoloških proizvoda tzv. dvojne namjene, onih koji se mogu koristiti u civilne, ali i u vojne svrhe.

Peking je odgovorio kako neće dopustiti da se itko miješa u trgovinsku i gospodarsku suradnju između Kine i Rusije. Navodeći da Kina nije „strana” u ratu i braneći ono što smatra „normalnim trgovinskim odnosima” s Moskvom, Peking je optužio SAD za aktivno slanje oružja Ukrajini, čime se samo produljuje ukrajinska agonija.

Artiljerijski spektakl

Yellen se vratila u Ameriku 10. travnja, a Blinken je krenuo u Kinu 24. travnja. U ta dva tjedna američki dužnosnici su pojačali retoriku o tome kako Kina Rusiji šalje „sve moguće” za rat u Ukrajini, od vozila i pancirnih prsluka do komponenti i mikročipova koji se koriste za proizvodnju dronova, krstarećih projektila i oklopnih vozila.

U tom artiljerijskom spektaklu sudjelovao je i sâm Blinken, koji je krajem prošlog tjedna iz Italije – nakon sastanka ministara

vanjskih poslova G7 u Capriju – optužio Kinu da daje „primarni doprinos” Rusiji u pogledu industrijske podrške za oružje.

- Vidimo da Kina dijeli alatne strojeve, poluvodiče i druge predmete dvostruke namjene koji su pomogli Rusiji da obnovi industrijsku bazu obrane - rekao je Blinken prije sedam dana, najavivši sankcije prema kineskim tehnološkim tvrtkama koje trguju s Rusijom. Bio je to nastavak „topničke pripreme” uoči njegova ovotjednog odlaska u Šangaj i Peking.

---

image
Pedro Pardo/Afp
---

„Američki državni tajnik Antony Blinken uputit će se u Peking ovaj tjedan, s upozorenjem Kini da ograniči svoju tehničku potporu ruskoj vojsci - ili će biti posljedica”, objavio je list Politico 21. travnja, notirajući da Blinkenova trodnevna kineska turneja dolazi „usred straha u zapadnim prijestolnicama da kineska pomoć Moskvi za proizvodnju vojne opreme raste”.

- Spremni smo poduzeti korake (...) protiv tvrtki koje ozbiljno potkopavaju sigurnost u Ukrajini i Europi – poručio je dužnosnik State Departmenta novinarima uoči Blinkenova putovanja, dodavši kako je potpora Kine omogućila Rusiji da „u velikoj mjeri rekonstruira svoju obrambenu industrijsku bazu, što ima utjecaj ne samo na bojno polje u Ukrajini, već predstavlja prijetnju široj europskoj sigurnosti”.

- Mislim da je naš cilj jasno ocrtati posljedice takve potpore i objasniti zašto možda nije u interesu Kine da ide dalje s tim - kazao je američki dužnosnik.

TikTok u sumnjivim rukama

Konačno, 23. travnja, dan prije Blinkenova odlaska u Kinu, Wall Street Journal objavljuje da SAD namjerava uvesti sankcije protiv kineskih banaka koje su uključene u izvoz robe dvojne namjene iz Kine u Rusiju. Istog dana američka veleposlanica u NATO-u Julianne Smith u intervjuu za Politico ističe da Kina „više ne može biti neutralna oko Ukrajine”:

- Kina pomaže Rusiji u ispunjavanju njenih ratnih ciljeva u Ukrajini (...). Kina ne može tvrditi da je potpuno neutralna u

ovom slučaju, oni zapravo biraju stranu. Kada se Kina pokušava prikazati kao neutralna, kada je u pitanju ovaj rat, mi na to ne padamo - rekla je Smith u utorak.

Dva dana kasnije, u četvrtak, kad je Blinken već bio u Kini, američkoj diplomatskoj ofenzivi na Peking pridružio se i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, poručivši iz Berlina da Kina, ako želi dobre odnose sa Zapadom, mora prestati podupirati ruski rat u Ukrajini.

- Lani je Rusija iz Kine uvezla 90 posto svoje mikroelektronike, koja se koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona. Kina također radi na tome da Rusiji osigura poboljšane satelitske sposobnosti. Kina kaže da želi dobre odnose sa Zapadom. Istodobno, nastavlja raspirivati najveći oružani sukob u Europi od Drugog svjetskog rata. Ne može imati oboje – rekao je šef NATO-a.

---

image

Janet Yellen

Pedro Pardo/Afp
---

Dodajmo ovome da se jedan krak rečene američke diplomatsko-trgovinske ofenzive na Peking odnosi na popularnu društvenu mrežu TikTok, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance. Kongres SAD-a nedavno je usvojio paket zakona koji uključuju i inicijativu za zabranu TikToka u SAD-u, osim ako ga kineski vlasnik ne proda Amerikancima.

Kako se izrazila glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, kineske vlasti „moraju dopustiti” prodaju ove društvene mreže u američke ruke, ili se moraju povući s američkog tržišta.

Novi Opijumski ratovi

Kad smo na početku teksta rekli da američke pripreme za rat s Kinom zasad nisu oružane, možda smo malo prenaglili s optimizmom. Naime, ova ofenziva ima i svoj militaristički krak, koji se prije svega ogleda u jačanju vojnog pritiska na Kinu u Indopacifiku.

Tako SAD u svoj angloamerički savez AUKUS (Australija, Britanija, Amerika), koji polako prerasta u vojni savez, odnedavno ubrzano privlači i Filipine, gdje doskora namjerava rasporediti svoje rakete srednjeg dometa, koje će moći dosegnuti kineske južne regije, uključujući i velike gradove.

Ta vojna suradnja SAD-a s Filipinima upravo se ritualizira kroz zajedničke vojne vježbe „Balikatan 2024” u Južnom kineskom moru, koje će trajati do 10. svibnja. Uz to, američki Kongres ovog je tjedna odobrio zakon o dodjeli osam milijardi dolara vojne pomoći Tajvanu, što Kina smatra uplitanjem u svoje unutarnje stvari.

Sve u svemu, analitičari ističu da ovako koncentrirani američki pritisak na Kinu „dosad nije viđen”. Neki ga uspoređuju s Opijumskim ratovima iz 19. stoljeća, koje su protiv Kine vodile tadašnje europske kolonijalne sile, prije svih Velika Britanija.

Danajski darovi

Ova intenzivna „topnička priprema” američke diplomacije (i vojske) mogla bi značiti veliku promjenu fokusa američke politike. Ukratko, vjerojatno smatrajući da je Rusija dovoljno oslabljena, Amerika se polako rješava ukrajinskog rata – kojeg će ostaviti u amanet Europi – i prebacuje se na svog glavnog svjetskog rivala: Kinu.

---

image

Antony Blinken

Johanna Geron/Afp
---

Taj će sukob, kada jednog dana postane oružani, definitivno obilježiti i odrediti 21. stoljeće.

Zasad je taj sukob samo trgovinski: ovim pritiscima i ucjenama Amerika želi natjerati Kinu da u ime ekonomskih odnosa sa Zapadom odustane od strateške suradnje s Moskvom. No u toj kalkulaciji se zaboravlja da je interes održanja gole egzistencije snažniji od svakog trgovačkog interesa.

Kinezi znaju da budući rat s Amerikom ne mogu dobiti bez Rusije, jer im, među ostalim, nužno treba ruski „nuklearni kišobran”. Baš kao što i Rusija zna da aktualni rat protiv Zapada, koji vode u Ukrajini, ne može dobiti bez kineske industrijske podrške.

Ta egzistencijalna veza Moskve i Pekinga možda je veza iz nužde – koju je, nota bene, stvorila američka politika prema Rusiji i Kini – ali to ne znači da je labava. Osim toga, kineska civilizacija je dvadeset puta starija od američke i teško je vjerovati da njezini današnji akteri neće prozreti danajske darove iz Washingtona.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => diplomatski rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => diplomatski rat 2 0 9061 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-27 14:08:06 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-27 14:58:21 [modified_by] => 3094 [publish_up] => 2024-04-27 14:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Laku noć Kijev, dobro jutro Peking: SAD ostavlja ukrajinski rat Europi i prebacuje se na Kinu page_title=Laku noć Kijev, dobro jutro Peking: SAD ostavlja ukrajinski rat Europi i prebacuje se na Kinu [metakey] => Amerika, Kina, amerika i kina, Janet Yellen, anthony blinken [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/27\/26914863.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/27\/27006892.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/27\/26914861.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/27\/26915529.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/27\/26899430.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Pedro Pardo\/Afp","Saul Loeb\/Afp","Pedro Pardo\/Afp","Johanna Geron\/Afp","Saul Loeb\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Janet Yellen<\/p>","

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Antony Blinken<\/p>","

(FILES) US President Joe Biden (R) and China\u2018s President Xi Jinping (L) meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022. President Joe Biden and Xi Jinping spoke on the phone on April 2, 2024. in a new bid to manage tensions between the United States and China, with top US officials to head shortly to Beijing, officials said. (Photo by SAUL LOEB\/AFP)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26914863_1920.jpg":"1920x1080","k_26914863_1280.jpg":"1280x1280","k_26914863_1024.jpg":"1024x1024","k_26914863_640.jpg":"640x640","k_26914863_480.jpg":"480x480","k_26914863_340.jpg":"340x340","k_26914863_220.jpg":"220x220","o_26914863_1280.jpg":"1280x853","o_26914863_1024.jpg":"1024x682","o_26914863_640.jpg":"640x426","o_26914863_480.jpg":"480x320","o_26914863_340.jpg":"340x226","o_26914863_220.jpg":"220x146","h_26914863_1280.jpg":"1280x854","h_26914863_1024.jpg":"1024x683","h_26914863_640.jpg":"640x427","h_26914863_480.jpg":"480x320","h_26914863_340.jpg":"340x227","h_26914863_220.jpg":"220x147","pp_26914863_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914863_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914863_640.jpg":"640x814","pp_26914863_480.jpg":"480x611","pp_26914863_340.jpg":"340x432","pp_26914863_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_27006892_1920.jpg":"1920x1080","k_27006892_1280.jpg":"1280x1280","k_27006892_1024.jpg":"1024x1024","k_27006892_640.jpg":"640x640","k_27006892_480.jpg":"480x480","k_27006892_340.jpg":"340x340","k_27006892_220.jpg":"220x220","o_27006892_1280.jpg":"1280x852","o_27006892_1024.jpg":"1024x682","o_27006892_640.jpg":"640x426","o_27006892_480.jpg":"480x319","o_27006892_340.jpg":"340x226","o_27006892_220.jpg":"220x146","h_27006892_1280.jpg":"1280x854","h_27006892_1024.jpg":"1024x683","h_27006892_640.jpg":"640x427","h_27006892_480.jpg":"480x320","h_27006892_340.jpg":"340x227","h_27006892_220.jpg":"220x147","pp_27006892_1280.jpg":"1280x1628","pp_27006892_1024.jpg":"1024x1303","pp_27006892_640.jpg":"640x814","pp_27006892_480.jpg":"480x611","pp_27006892_340.jpg":"340x432","pp_27006892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26914861_1920.jpg":"1920x1080","k_26914861_1280.jpg":"1280x1280","k_26914861_1024.jpg":"1024x1024","k_26914861_640.jpg":"640x640","k_26914861_480.jpg":"480x480","k_26914861_340.jpg":"340x340","k_26914861_220.jpg":"220x220","o_26914861_1280.jpg":"1280x853","o_26914861_1024.jpg":"1024x682","o_26914861_640.jpg":"640x426","o_26914861_480.jpg":"480x320","o_26914861_340.jpg":"340x226","o_26914861_220.jpg":"220x146","h_26914861_1280.jpg":"1280x854","h_26914861_1024.jpg":"1024x683","h_26914861_640.jpg":"640x427","h_26914861_480.jpg":"480x320","h_26914861_340.jpg":"340x227","h_26914861_220.jpg":"220x147","pp_26914861_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914861_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914861_640.jpg":"640x814","pp_26914861_480.jpg":"480x611","pp_26914861_340.jpg":"340x432","pp_26914861_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26915529_1920.jpg":"1920x1080","k_26915529_1280.jpg":"1280x1280","k_26915529_1024.jpg":"1024x1024","k_26915529_640.jpg":"640x640","k_26915529_480.jpg":"480x480","k_26915529_340.jpg":"340x340","k_26915529_220.jpg":"220x220","o_26915529_1280.jpg":"1280x853","o_26915529_1024.jpg":"1024x682","o_26915529_640.jpg":"640x426","o_26915529_480.jpg":"480x320","o_26915529_340.jpg":"340x226","o_26915529_220.jpg":"220x146","h_26915529_1280.jpg":"1280x854","h_26915529_1024.jpg":"1024x683","h_26915529_640.jpg":"640x427","h_26915529_480.jpg":"480x320","h_26915529_340.jpg":"340x227","h_26915529_220.jpg":"220x147","pp_26915529_1280.jpg":"1280x1628","pp_26915529_1024.jpg":"1024x1303","pp_26915529_640.jpg":"640x814","pp_26915529_480.jpg":"480x611","pp_26915529_340.jpg":"340x432","pp_26915529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26899430_1920.jpg":"1920x1080","k_26899430_1280.jpg":"1280x1280","k_26899430_1024.jpg":"1024x1024","k_26899430_640.jpg":"640x640","k_26899430_480.jpg":"480x480","k_26899430_340.jpg":"340x340","k_26899430_220.jpg":"220x220","o_26899430_1280.jpg":"1280x853","o_26899430_1024.jpg":"1024x682","o_26899430_640.jpg":"640x426","o_26899430_480.jpg":"480x320","o_26899430_340.jpg":"340x226","o_26899430_220.jpg":"220x146","h_26899430_1280.jpg":"1280x854","h_26899430_1024.jpg":"1024x683","h_26899430_640.jpg":"640x427","h_26899430_480.jpg":"480x320","h_26899430_340.jpg":"340x227","h_26899430_220.jpg":"220x147","pp_26899430_1280.jpg":"1280x1628","pp_26899430_1024.jpg":"1024x1303","pp_26899430_640.jpg":"640x814","pp_26899430_480.jpg":"480x611","pp_26899430_340.jpg":"340x432","pp_26899430_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14964933 Threads: 3 Questions: 3147146075 Slow queries: 7019959 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234901801 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/laku-noc-kijev-dobro-jutro-peking-sad-ostavlja-ukrajinski-rat-europi-i-prebacuje-se-na-kinu-1384247 [printLink] => /vijesti/svijet/laku-noc-kijev-dobro-jutro-peking-sad-ostavlja-ukrajinski-rat-europi-i-prebacuje-se-na-kinu-1384247?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633193 [name] => amerika i kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-12 16:30:59 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika-i-kina [link] => /tag/amerika-i-kina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 626568 [name] => Janet Yellen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-25 17:43:40 [main_article_id] => 0 [alias] => janet-yellen [link] => /tag/janet-yellen ) [4] => stdClass Object ( [id] => 635055 [name] => anthony blinken [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-01 21:45:26 [main_article_id] => 0 [alias] => anthony-blinken [link] => /tag/anthony-blinken ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => diplomatski rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Laku noć Kijev, dobro jutro Peking: SAD ostavlja ukrajinski rat Europi i prebacuje se na Kinu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/27/26914863.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Pedro Pardo/Afp [mainImageDesc] =>

Janet Yellen

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/27/26914863.jpg [title] =>

Janet Yellen

Pedro Pardo/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/27/27006892.jpg [title] =>

 

 

Saul Loeb/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/27/26914861.jpg [title] => Pedro Pardo/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/27/26915529.jpg [title] =>

Antony Blinken

Johanna Geron/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/27/26899430.jpg [title] =>

(FILES) US President Joe Biden (R) and China‘s President Xi Jinping (L) meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022. President Joe Biden and Xi Jinping spoke on the phone on April 2, 2024. in a new bid to manage tensions between the United States and China, with top US officials to head shortly to Beijing, officials said. (Photo by SAUL LOEB/AFP)

Saul Loeb/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zadnjih tjedana gledamo intenzivne pripreme SAD-a za rat s Kinom. Dobra vijest je da to nisu oružane pripreme, već diplomatske, jer govorimo o trgovinskom ratu. Loša vijest je da se u povijesti već događalo da trgovinski ratovi prerastu u oružane sukobe.

Odnosno, kako bi te predratne bitke opisao jedan ratni zločinac s ovih prostora: „One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene.”

Američka diplomatska ofenziva na Peking – koja ovotjednom kineskom turnejom državnog tajnika Antonyja Blinkena moguće doživljava kulminaciju – počela je 4. travnja, kada se moćna ministrica financija Janet Yellen zaputila u šestodnevni posjet kineskim komunistima. Taj je posjet bio ono što bi se vojnom terminologijom nazvalo „topnička priprema”.

Iskusna 78-godišnja američka ministrica nije puno okolišala: otvoreno je poručila kineskim sugovornicima da Kina mora smanjiti svoj veliki industrijski rast – osobito u sektoru visoke tehnologije, poput proizvodnje električnih automobila, baterija i solarnih panela – jer to ugrožava američke ekonomske interese.

- U razgovorima s kineskim predstavnicima vrlo sam jasno dala do znanja kako to nije problem samo za nas, već i za druge zemlje, Europu, Japan, čak i tržišta u razvoju”, rekla je Yellen po povratku za CNN, dodavši da se SAD neće libiti uvođenja dodatnih carina kako bi se zaustavio ili otežao protok kineske robe.

Kina Americi: Poštujte kapitalizam!

Da bi se razumjela ta američka poruka, nije trebalo čitati između redaka: bila je to otvorena najava trgovinskog rata. Kineski dužnosnici nisu ulazili u dublje javne rasprave s Yellen: iz Pekinga je nakon njezina odlaska stiglo tek šturo priopćenje u kojem se američku stranu poziva na „poštivanje principa tržišne ekonomije”.

---

image

 

 

Saul Loeb/Afp
---

Bio je to možda i najveći paradoks današnjeg svijeta: da nam je netko pred koju godinu rekao kako će doći dan kada će najveća komunistička sila pozivati najveću kapitalističku silu da poštuje principe kapitalizma, zacijelo bismo se nasmijali šaljivcu. No taj dan je došao.

Američka ministrica Yellen u Kini se nije zaustavila na tome da domaćinima naredi smanjenje ekonomskog rasta. Drugi dio njezinih financijskih prijetnji kineskoj ekonomiji odnosio se na tehnološku suradnju Pekinga i Moskve.

Konkretno, Yellen je svoje domaćine upozorila da je Amerika spremna uvesti sankcije velikim kineskim bankama ako budu obavljale transakcije povezane s ruskim uvozom kineskih visokotehnoloških proizvoda tzv. dvojne namjene, onih koji se mogu koristiti u civilne, ali i u vojne svrhe.

Peking je odgovorio kako neće dopustiti da se itko miješa u trgovinsku i gospodarsku suradnju između Kine i Rusije. Navodeći da Kina nije „strana” u ratu i braneći ono što smatra „normalnim trgovinskim odnosima” s Moskvom, Peking je optužio SAD za aktivno slanje oružja Ukrajini, čime se samo produljuje ukrajinska agonija.

Artiljerijski spektakl

Yellen se vratila u Ameriku 10. travnja, a Blinken je krenuo u Kinu 24. travnja. U ta dva tjedna američki dužnosnici su pojačali retoriku o tome kako Kina Rusiji šalje „sve moguće” za rat u Ukrajini, od vozila i pancirnih prsluka do komponenti i mikročipova koji se koriste za proizvodnju dronova, krstarećih projektila i oklopnih vozila.

U tom artiljerijskom spektaklu sudjelovao je i sâm Blinken, koji je krajem prošlog tjedna iz Italije – nakon sastanka ministara

vanjskih poslova G7 u Capriju – optužio Kinu da daje „primarni doprinos” Rusiji u pogledu industrijske podrške za oružje.

- Vidimo da Kina dijeli alatne strojeve, poluvodiče i druge predmete dvostruke namjene koji su pomogli Rusiji da obnovi industrijsku bazu obrane - rekao je Blinken prije sedam dana, najavivši sankcije prema kineskim tehnološkim tvrtkama koje trguju s Rusijom. Bio je to nastavak „topničke pripreme” uoči njegova ovotjednog odlaska u Šangaj i Peking.

---

image
Pedro Pardo/Afp
---

„Američki državni tajnik Antony Blinken uputit će se u Peking ovaj tjedan, s upozorenjem Kini da ograniči svoju tehničku potporu ruskoj vojsci - ili će biti posljedica”, objavio je list Politico 21. travnja, notirajući da Blinkenova trodnevna kineska turneja dolazi „usred straha u zapadnim prijestolnicama da kineska pomoć Moskvi za proizvodnju vojne opreme raste”.

- Spremni smo poduzeti korake (...) protiv tvrtki koje ozbiljno potkopavaju sigurnost u Ukrajini i Europi – poručio je dužnosnik State Departmenta novinarima uoči Blinkenova putovanja, dodavši kako je potpora Kine omogućila Rusiji da „u velikoj mjeri rekonstruira svoju obrambenu industrijsku bazu, što ima utjecaj ne samo na bojno polje u Ukrajini, već predstavlja prijetnju široj europskoj sigurnosti”.

- Mislim da je naš cilj jasno ocrtati posljedice takve potpore i objasniti zašto možda nije u interesu Kine da ide dalje s tim - kazao je američki dužnosnik.

TikTok u sumnjivim rukama

Konačno, 23. travnja, dan prije Blinkenova odlaska u Kinu, Wall Street Journal objavljuje da SAD namjerava uvesti sankcije protiv kineskih banaka koje su uključene u izvoz robe dvojne namjene iz Kine u Rusiju. Istog dana američka veleposlanica u NATO-u Julianne Smith u intervjuu za Politico ističe da Kina „više ne može biti neutralna oko Ukrajine”:

- Kina pomaže Rusiji u ispunjavanju njenih ratnih ciljeva u Ukrajini (...). Kina ne može tvrditi da je potpuno neutralna u

ovom slučaju, oni zapravo biraju stranu. Kada se Kina pokušava prikazati kao neutralna, kada je u pitanju ovaj rat, mi na to ne padamo - rekla je Smith u utorak.

Dva dana kasnije, u četvrtak, kad je Blinken već bio u Kini, američkoj diplomatskoj ofenzivi na Peking pridružio se i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, poručivši iz Berlina da Kina, ako želi dobre odnose sa Zapadom, mora prestati podupirati ruski rat u Ukrajini.

- Lani je Rusija iz Kine uvezla 90 posto svoje mikroelektronike, koja se koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona. Kina također radi na tome da Rusiji osigura poboljšane satelitske sposobnosti. Kina kaže da želi dobre odnose sa Zapadom. Istodobno, nastavlja raspirivati najveći oružani sukob u Europi od Drugog svjetskog rata. Ne može imati oboje – rekao je šef NATO-a.

---

image

Janet Yellen

Pedro Pardo/Afp
---

Dodajmo ovome da se jedan krak rečene američke diplomatsko-trgovinske ofenzive na Peking odnosi na popularnu društvenu mrežu TikTok, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance. Kongres SAD-a nedavno je usvojio paket zakona koji uključuju i inicijativu za zabranu TikToka u SAD-u, osim ako ga kineski vlasnik ne proda Amerikancima.

Kako se izrazila glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, kineske vlasti „moraju dopustiti” prodaju ove društvene mreže u američke ruke, ili se moraju povući s američkog tržišta.

Novi Opijumski ratovi

Kad smo na početku teksta rekli da američke pripreme za rat s Kinom zasad nisu oružane, možda smo malo prenaglili s optimizmom. Naime, ova ofenziva ima i svoj militaristički krak, koji se prije svega ogleda u jačanju vojnog pritiska na Kinu u Indopacifiku.

Tako SAD u svoj angloamerički savez AUKUS (Australija, Britanija, Amerika), koji polako prerasta u vojni savez, odnedavno ubrzano privlači i Filipine, gdje doskora namjerava rasporediti svoje rakete srednjeg dometa, koje će moći dosegnuti kineske južne regije, uključujući i velike gradove.

Ta vojna suradnja SAD-a s Filipinima upravo se ritualizira kroz zajedničke vojne vježbe „Balikatan 2024” u Južnom kineskom moru, koje će trajati do 10. svibnja. Uz to, američki Kongres ovog je tjedna odobrio zakon o dodjeli osam milijardi dolara vojne pomoći Tajvanu, što Kina smatra uplitanjem u svoje unutarnje stvari.

Sve u svemu, analitičari ističu da ovako koncentrirani američki pritisak na Kinu „dosad nije viđen”. Neki ga uspoređuju s Opijumskim ratovima iz 19. stoljeća, koje su protiv Kine vodile tadašnje europske kolonijalne sile, prije svih Velika Britanija.

Danajski darovi

Ova intenzivna „topnička priprema” američke diplomacije (i vojske) mogla bi značiti veliku promjenu fokusa američke politike. Ukratko, vjerojatno smatrajući da je Rusija dovoljno oslabljena, Amerika se polako rješava ukrajinskog rata – kojeg će ostaviti u amanet Europi – i prebacuje se na svog glavnog svjetskog rivala: Kinu.

---

image

Antony Blinken

Johanna Geron/Afp
---

Taj će sukob, kada jednog dana postane oružani, definitivno obilježiti i odrediti 21. stoljeće.

Zasad je taj sukob samo trgovinski: ovim pritiscima i ucjenama Amerika želi natjerati Kinu da u ime ekonomskih odnosa sa Zapadom odustane od strateške suradnje s Moskvom. No u toj kalkulaciji se zaboravlja da je interes održanja gole egzistencije snažniji od svakog trgovačkog interesa.

Kinezi znaju da budući rat s Amerikom ne mogu dobiti bez Rusije, jer im, među ostalim, nužno treba ruski „nuklearni kišobran”. Baš kao što i Rusija zna da aktualni rat protiv Zapada, koji vode u Ukrajini, ne može dobiti bez kineske industrijske podrške.

Ta egzistencijalna veza Moskve i Pekinga možda je veza iz nužde – koju je, nota bene, stvorila američka politika prema Rusiji i Kini – ali to ne znači da je labava. Osim toga, kineska civilizacija je dvadeset puta starija od američke i teško je vjerovati da njezini današnji akteri neće prozreti danajske darove iz Washingtona.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Pedro Pardo/Afp Saul Loeb/Afp Pedro Pardo/Afp Johanna Geron/Afp Saul Loeb/Afp
Pedro Pardo/Afp

Janet Yellen

Johanna Geron/Afp

Antony Blinken

Saul Loeb/Afp

(FILES) US President Joe Biden (R) and China‘s President Xi Jinping (L) meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022. President Joe Biden and Xi Jinping spoke on the phone on April 2, 2024. in a new bid to manage tensions between the United States and China, with top US officials to head shortly to Beijing, officials said. (Photo by SAUL LOEB/AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/laku-noc-kijev-dobro-jutro-peking-sad-ostavlja-ukrajinski-rat-europi-i-prebacuje-se-na-kinu-1384247 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e96656b2d1d2b0cea7a85aaa640c51cc82e413e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Laku+no%C4%87+Kijev%2C+dobro+jutro+Peking%3A+SAD+ostavlja+ukrajinski+rat+Europi+i+prebacuje+se+na+Kinu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Flaku-noc-kijev-dobro-jutro-peking-sad-ostavlja-ukrajinski-rat-europi-i-prebacuje-se-na-kinu-1384247 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Flaku-noc-kijev-dobro-jutro-peking-sad-ostavlja-ukrajinski-rat-europi-i-prebacuje-se-na-kinu-1384247 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => diplomatski rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetdiplomatski rat

Laku noć Kijev, dobro jutro Peking: SAD ostavlja ukrajinski rat Europi i prebacuje se na Kinu

Piše Damir Pilić
27. travnja 2024. - 16:56

Zadnjih tjedana gledamo intenzivne pripreme SAD-a za rat s Kinom. Dobra vijest je da to nisu oružane pripreme, već diplomatske, jer govorimo o trgovinskom ratu. Loša vijest je da se u povijesti već događalo da trgovinski ratovi prerastu u oružane sukobe.

Odnosno, kako bi te predratne bitke opisao jedan ratni zločinac s ovih prostora: „One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene.”

Američka diplomatska ofenziva na Peking – koja ovotjednom kineskom turnejom državnog tajnika Antonyja Blinkena moguće doživljava kulminaciju – počela je 4. travnja, kada se moćna ministrica financija Janet Yellen zaputila u šestodnevni posjet kineskim komunistima. Taj je posjet bio ono što bi se vojnom terminologijom nazvalo „topnička priprema”.

Iskusna 78-godišnja američka m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:06