StoryEditorOCM
Svijetnjemačko tržište

Ovo je deset trenutno najplaćenijih dodatnih poslova, s njima se nećete obogatiti, ali možete povećati prihode

Piše vijesti sd
27. siječnja 2024. - 09:51

Uvijek, a osobito danas u ekonomskoj krizi, svaka prilika za zaradu dobro dođe, bilo da je riječ o osnovnome ili dodatnom poslu. kako u Hrvatskoj, tako i u razvijenijim tržištima i državama kao što je Njemačka.

Sanja Čović je za Fenix-magazin donijela deset dobro plaćenih honorarnih poslova u Njemačkoj.

1. Učitelj – instruktor

Ako ste posebno dobri u određenom školskom predmetu i možete dobro prenijeti svoje znanje, mentorstvo bi za vas moglo biti dobro plaćen honorarni posao jer sami možete odrediti cijenu poduke.

Kao student možete naplatiti između osam i 18 eura, ovisno o predmetu i težini gradiva. Međutim, ako ste obučeni ili ambiciozni učitelj, lekcija kod vas može stajati između 20 i 50 eura.

Kao mentor morate imati i puno strpljenja da biste mogli učenicima objasniti gradivo treći ili četvrti put ako je potrebno. Prednost je da možete zaraditi i online podučavanjem koje je sve traženije, piše Fenix-magazin.

image

Kuriri na biciklu mogu dobro zaraditi

Natalia Kolesnikova/Afp

2. Kurir na biciklu

Kao kurir na biciklu možete se bolje snalaziti u prometu unutar grada i često možete brže doći do kupaca nego automobilom. Kao iskusni kurir na biciklu, posao koji se često koristi kao studentski, možete zaraditi i preko 20 eura na sat. Uz osnovnu plaću često postoji i provizija, a zarada ovisi i o tome koliko narudžbi možete izvršiti. Mogući poslodavci jesu davatelji poštanskih usluga, restorani, zalogajnice ili laboratoriji za koje vozite uzorke.

3. Hostesa

Područja djelovanja su raznolika, ovisno o vrsti sajma. Ugostiti kupca također je dio vaših zadataka. Hostese u prosjeku zarađuju 13 eura po satu. Međutim, da biste radili kao hostesa, trebali biste biti sposobni pristupiti ljudima na profesionalan i prijateljski način.

Prednost je i dobro poznavanje engleskog jezika. Često se preferiraju hostese njegovanog izgleda i vitke do "neutralne" figure, ovisno o poslodavcu i o kakvom se sajmu radi.

4. Vozač dostavljač

Ovo je klasičan, ali dobro plaćen honorarni posao. U prosjeku, satnica je oko 13 eura. Osim toga, često postoje napojnice i novac za benzin ako dostavljate vlastitim automobilom. No, ne bi vam trebao biti problem dopremiti robu na šesti kat bez lifta.

Mogući poslodavci uključuju pružatelje poštanskih usluga, restorane, snack barove i slično.

5. Agent u pozivnom centru

Razgovor s ljudima putem telefona nije za svakoga, ali honorarni posao u telefonskoj korisničkoj službi svakako je unosan, uz prosječnu plaću po satu od 13 eura.

Osim toga, rad od kuće često je zgodan. Kao agent u pozivnom centru odgovarate na pitanja korisnika na telefonskoj liniji, obavještavate korisnike telefonom o novim ponudama ili pokušavate regrutirati sudionike za anketu.

image

Posao pomoćnika u proizvodnji nije prezahtjevan (ilustracija)

Farooq Naeem/Afp

6. Pomoćnik u proizvodnji

Za ovaj posao ne treba vam nikakva posebna obuka, samo nešto manualnih vještina i sposobnost koncentracije. Vaši zadaci su jednostavan ručni rad, kao što je sastavljanje pojedinačnih dijelova.

Satnica je oko 13 eura po satu, uz moguće bonuse. Posebno je isplativo obavljati ovaj posao tijekom noćne smjene i vikendom. Nedjeljom, primjerice, ponekad možete dobiti dodatak u iznosu do 150 posto svoje plaće po satu.

7. Scenski radnik

Kao scenski radnik pomažete u postavljanju i rastavljanju pozornice, scene i tehnike na događanjima. Posao je osobito popularan jer se često morate puno kretati i obično možete pratiti događaje nakon što su postavljeni.

Mogući poslodavci su organizatori koncerata, event agencije ili dobavljači reklamnog materijala. Možete očekivati ​​prosječnu plaću od 13 eura po satu. U nekim slučajevima isplaćuju se satnice veće od 15 eura, posebno ako se radi nedjeljom ili noću.

image

Konobarice i konobari mogu dobro zaraditi, ali posao je naporan

Christof Stache/Afp

8. Konobar/uslužni radnik

Posao konobara/konobarice je gotovo klasični honorarni posao. Ipak, u ugostiteljstvu se ponekad može dobro zaraditi. Prosječna satnica je oko 13 eura po satu. U tvrtkama koje dobro posluju, međutim, oko 50 posto plaće po satu zarađuje se kao napojnica. No, posao konobara je vrlo naporan jer ste cijeli radni dan na nogama, narudžbe uvijek moraju biti brzo i na vrijeme isporučene kupcima, a ponekad morate i dobro pospremiti i očistiti objekt nakon zatvaranja.

9. Promotor

Promotor nije samo dobro plaćen posao bez obuke, već može biti i stvarno dobro plaćen honorarni posao. Ako izvanredno obavljate posao, možete očekivati ​​satnicu do 15 eura po satu.

U prosjeku promotori zarađuju oko 13 eura na sat. Posjećujete sajmove i druga događanja kako biste promovirali određeni proizvod ili uslugu. Važno je da imate komunikacijske vještine i samopouzdanje te određeno predznanje o oglašavanju i marketingu.

image

Kao pomagač u inventur morate biti u stanju potpuno se koncentrirati nekoliko sati odjednom i imati osnovne aritmetičke vještine (ilustracija)

Farooq Naeem/Afp

10. Pomagač u inventuri

Jednom godišnje svaka industrijska tvrtka, supermarket, robna kuća ili željezarija provedu inventuru. Budući da se mora evidentirati cjelokupna zaliha robe, tvrtkama je često potrebno mnogo pomoćnika u inventuri.

Ovisno o uspješnosti i veličini tvrtke variraju i plaće. U prosjeku možete očekivati ​​satnicu od 13 eura. Kao pomoćnik u inventuri, morate biti u stanju potpuno se koncentrirati nekoliko sati odjednom i imati osnovne aritmetičke vještine, piše Fenix-magazin.

image

S navedenim poslovima nećete se obogatiti, ali moći ćete podebljati kućni budžet (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:33