FOTO: IZLOŽBA ARHITEKTONSKIH RADOVA Evo kako će izgledati Citadela za 12 milijuna kuna!

Pobjednički rad
Pobjednici natječaja - Multiplan arhitekti iz Slovenije
Pobjednički rad - prikaz površina
Pobjednički rad - tlocrt
Pobjednički rad - kontak sa zgradom Sveučilišta i kapelom
Presijek i ulaz na Citadelu iz ulice Ruđera Boškovića
Presijek bedema

- Živjeti u Zadru je privilegij, a raditi i projektirati unutar zidina veliki je privilegij i odgovornost. Drago nam je da smo u tome bili najbolji – kazao je Aleš Žnidaršič u ime projektnog tima slovenskog arhitektonskog biroa Multiplan arhitekti na otvorenju izložbe natječajnih radova za idejno rješenje urbanističko-arhitektonskog uređenja bastiona Citadela u atriju Kazališta lutaka u Zadru.

 

Između 18 radova pristiglih na natječaj ocjenjivački sud na čelu sa Sanjom Cvjetkom Jerković najboljim je ocijenio projekt slovenskog tima za što su dobili nagradu od 62,4 tisuće kuna, drugo mjesto pripalo je Nenadu Fabijaniću i njegovom projektnom timu (39 tisuća kuna), treću nagradu dobio je rad Siniše Bodrožića, Ivana Rališa i Laure Gomez Agudelo (23,4 tisuće kuna), četvrtu nagradu osvojio je tim projektnog biroa NFO (18,7 tisuća kuna), dok su petu nagradu osvojili autori Sara Jurinčić, Vedrana Pecotić, Tena Petrović, Marko Skoblar i Miroslav Pejić.


Kako je istaknuo član žirija Nenad Kondža, ocjenjivački sud je kod pobjedničkog rada najviše honorirao rješenje pristupnog ulaza na Citadelu iz ulice Ruđera Boškovića putem skalinade te proširenje prostora između zgrade sveučilišta i parka kojeg proširuju i pretvaraju u atrij. I ostali dijelovi rješenja dobili su visoku ocjenu žirija jer su uspješno artikulirali natječajni zadatak, no ocjenjivački sud im je ipak uputio nekoliko primjedbi koje bi trebale biti uključene u konačno rješenje.

 

Matko Segarić je u ime raspisivača natječaja Grada Zadra obećao brzu realizaciju uređenja Citadele prema pobjedničkom radu za što će biti potrebno oko 12 milijuna kuna. Novac za taj posao Grad Zadar namjerava dijelom osigurati iz vlastitog proračuna te nacionalnih i europskih fondova za turizam i uređenje povijesne baštine. Segarić je također najavio nastavak suradnje s pobjednicima natječaja u smislu uključivanja sugestija ocjenjivačkog suda u konačno rješenje.

 

Slovenski arhitekti prostor Citadele su zamislili kao ugodan zeleni dnevni boravak za građane koji se prema potrebi može pretvoriti u multifunkcionalan prostor za organizaciju raznih priredbi i događanja. Namjera slovenskog tima bila je ponovno "vratiti" prostor Citadele u gradsko tkivo koje je dosad bilo prilično izolirano, iako se na prostoru Kapetanskog parka i dosad povremeno događale raznorazne manifestacije. Uređenjem i dodavanjem novih sadržaja Citadela će postati ugodno mjesto za cjelodnevni boravak građana, turista i studenata.

 

Citadela će imati vidikovac, prostor za održavanje priredbi, slobodnu komunikaciju sa zgradom sveučilišta, Citadelom i sv. Dimitrijem, nove zelene površine, previđena je jedna ukopana građevina (servisna zgrada) s kafićem, otvorenu scenu s gledalištem, a prema sugestijama ocjenjivačkog suda konačno rješenje morat će pronaći mjesta i za malo ljetno kino, dječje igralište, ulaz na bastion sa rive "prodorom" kroz bedeme uz zgradu Sveučilišta, više komunalne opreme (klupe, fontane, ograde prema moru...). Također nije isključeno da neki dijelovi drugih nagrađenih rješenja budu ugrađeni u konačni projekt uređenja Citadele, kazao je Segarić.

 

Natječajni radovi dali su rješenje i za dio bedema koji "gleda" na zgrade Arhiva i Znanstvene knjižnice, uključujući i samo dvorište kod Pomorske škole, no taj se dio natječaja, kako je rekao Segarić, za sada više tretira kao anketa. Naime, na tom dijelu bedema nalazi se privatna zgrada sa četiri stana koje bi trebalo otkupiti ako se i taj dio Citadele želi urediti prema predloženim rješenjima.

 

Zanimljivo je da na natječaju kojeg je provelo Zadarsko društvo ahitekata nije sudjelovao niti jedan afirmirani zadarski biro ili zvučno arhitektonsko ime. No zato je na natječaju sudjelovalo nekoliko timova mladih zadarskih arhitekata koji su ponudili zanimljiva rješenja, ali po mišljenju žirija ipak ne dovoljno uspjela da bi ušli u borbu za nagrade.

 

A da projektni zadatak nije bilo nimalo lak priznao je i sam Aleš Žnidaršič kazavši da im je to bio jedan od najtežih radova u zadnje vrijeme. Naime, slovenski biro dobitnik je brojnih međunarodnih natječaja za uređenje javnih prostora, a ovo im je, samo u Hrvatskoj, bila treća pobjeda na natječajima.

- Premda se tako u početku nije činilo, zadatak je bio dosta težak. Morali smo izraditi više od 20 varijanti da bi na kraju došli do jednostavnog rješenja – objasnio je Žnidaršič.

 

I.N.


Naslovnica Zadar plus