StoryEditorOCM

"ZBIRKA 74" U GRADSKOJ KNJIŽNICI Prvi zadarski festival stripa!

Piše PSD.
16. svibnja 2016. - 21:00
MAFEST_BURZA6-250512.2
  Svi zadarski stripoljupci napokon će doći na svoje: povodom 25. obljetnice osnutka strip zbirke, Gradska knjižnica organizira Festival stripa. Prvi zadarski Festival stripa nosi naziv istoimene impresivne zbirke, "Zbirka 74", koju čini više od 20 tisuća stripova, što ju čini i najvećom hrvatskom zbirkom, barem kada se govori o narodnim i gradskim knjižnicama.

Festival se već danas počeo prikladno najavljivati, i to izložbom izabranih dijelova stripova zadarskih crtača Tomislava Košte, Valentina Radmana i Marka Jačana i zagrebačkih strip umjetnika Krešimira Biuka, Roberta Solanovića i Frana Strukana.

Festival Stripa – Zbirka 74, službeno počinje 23. svibnja, a obilježit će ga predavanja i radionice Krešimira Biuika, Ivane Glavaš Bakije, Roberta Solanovića i Frana Strukana uz igrokaz učenika Prirodoslovno – grafičke škole Zadar, "Humoreska iz Dalmatinske zagore". Svi znatiželjnici naučit će kako se piše scenarij za strip, kako se radi olovkom,tušem i bojom.

- Još prije nego što smo uopće i počeli razmišljati o organizaciji Festivala, shvatili smo da u Zadru postoji velik broj ljudi koji se amaterski bave crtanjem stripova pa smo ih imali na umu organizirajući radionice. Tehnike crtanja stripa nisu iste kao slikarske tehnike, što se može i uočiti na našoj izložbi, u djelima Zadranina Tomislava Košte, koji radi tehnikom akvarela - kaže Darko Blažević, iz Gradske knjižnice zadužen za održavanje i obnovu zadarske zbirke stripova.

- Sakupljajući zbirku po prvi puta smo saznali da u Zadru postoje mladi crtači stripova koji su svoje stripove već i objavili, a mi za to nismo ni znali. Jedno od najvećih otkrića bio je Marko Jačan – kaže Darko Blažević, izdvajajući ga kao umjetnika s "odličnom pričom i još boljim crtežima", a koji će Zadranima zasigurno biti zanimljiv jer je radnja smještena baš u taj grad i predstavlja jednu futurističku viziju Zadra. Nažalost, strip se u knjižnici trenutno ne može pročitati jer je izdan u ograničenoj tiraži pa djelatnici knjižnice trenutno traže nekog tko ga posjeduje i tko im ga je voljan prodati.

- Čitatelji stripova nisu kao čitatelji koji čitaju knjige, oni su pažljiviji s onim što čitaju pa se tako stripovi, za razliku od knjiga, ne oštećuju često – naglasio je D. Blažević, dodajući kako je posudba stripova u stalnom porastu i da se danas, za razliku od prethodnih godina, redovima stripoljubaca pridružuju i mlađe generacije, mahom osnovnoškolci i srednjoškolci. Inače kod čitača stripova nema nekog trenda, saznali smo, zaljubljenici u strip čitaju stripove svojih omiljenih autora i one u kojima su glavne zvijezde njima dragi junaci. Ipak, u zadnje vrijeme vidi se sve više utjecaja filma na čitalačku publiku pa su trenutno najtraženiji stripovi u zadarskoj knjižnici oni s tematikom- Zvjezdanih ratova!

LORA VUKOVARAC



Svake prve subote u svibnju, već 10 godina, u Gradskoj knjižnici, obilježava se i Free Comic Book Day, međunarodni dan besplatnih stripova. Na taj dan, zaposlenici svim zainteresiranima podjele 700 – 1000 stripova, a kako smo čuli, za besplatnim stripovima prava je otimačina.
Zadarska knjižnica ponosi se velikom zbirkom stripova jer ne nabavljaju samo stripove koje izdaju domaći nakladnici, već ih naručuju i iz inozemstva tako da se u zbirci mogu pronaći i stripovi na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Zbirka je aktualna što se tiče svjetske produkcije.
20. travanj 2024 14:24