StoryEditorOCM

FOTO: ZRINKA VUKSAN S PRAVOM NOSI TITULU NAIL ARTISTA Zadranka koja na noktima radi prava umjetnička djela!

Piše PSD.
12. lipnja 2016. - 14:33
finalna2

Priča s noktima i o noktima Zadranke Zrinke Vuksan počela je, prisjeća se, prije više od pet godina kada se kao novopečena šibenska nevista suočila s nedostatkom nail art ponude u Krešimirovom gradu. Potom se, kaže, sve češće hvatala u razmišljanju kako sama ženama nudi 'ono nešto' za čim je i sama bila u potrazi. Poklopila se pritom i bezrezervna podrška supruga Nenada, pa joj nije trebalo dugo da ideja prijeđe u realizaciju. Isprva je, smije se, imala samo dvije klijentice, ali nikada nije prestala sanjati da će to postati nešto više.

I zaista, pet godina poslije, u Zrinkinom ateljeu za nokte slikovitog imena Plan B, jer to u njenom slučaju i jest bila opcija B, navraćaju Šibenčanke, i ne samo one, u potrazi za najboljim, a i lista čekanja danas je podugačka.

- Najponosnija sam na tu činjenicu da živim u gradu koji nije moj rodni, a uživam u tolikom povjerenju svojih predivnih cura i žena. Bez njih svih ostalih postignuća vjerojatno ne bi ni bilo. Ponosna sam i na svoja dva srebrna pehara zlatnog sjaja s natjecanja, pa na konačno treće mjesto u topu 25 jednog svjetskog online foto natjecanja. Takva su mi priznanja kao početnici bila veliki poguranac i potvrda da sam ispravno odlučila kada sam se okrenula noktim - govori Zrinka. Zanimljivo u cijeloj priči je i to da je gotovo u potpunosti samouka. Mentora, veli, nikada nije imala, a raditi

nokte u gelu i akrilu izučila je sama, radeći danonoćno i detektirajući vlastite greške.

- Pomogla je i jedna kolegica iz Danske, koja ima desetke zlata s prestižnih natjecanja i koja mi je još 2011. rekla da će od mene biti svašta. Danas, pet godina poslje, ona sa mnom razmjenjuje ideje i koristi neke moje radove za svoju inspiraciju. E, to je sreća i ponos. Ovo je poseban posao, vrlo usko vezan s umjetnošću, barem ga ja tako shvaćam.

To prenošenje uma na ruke, na nokte. Ovo nije slikarstvo, ni neko veličanstveni art, ovo su moje misli i interpretacije na komadiću akrila. To je moja umjetnost, a dara za nju sam oduvijek imala. No, moj umjetnički dar mi je pomogao samo u mjeri da mogu napraviti nešto drugačije i neviđeno, jer smatram da je u moru istog i ponavljajućeg najbitnije biti drugačiji, a sam nokat tehnički ispravan. Svjesna sam da ljudi misle da je nokat 'neš ti', prilipiš i namažeš, ali nije. Iako nije velika nauka, ipak, kao što se ni kuća ne može napraviti bez dobrog betona, tako ni nokat ako mu statika ne štima i ako nije tehnički ispravan - pojašnjava.

Najkompliciraniji za izradu na noktu do sada joj je, govori, bio zadatak za svjetsko natjecanje.

- U nokte sam stavljala dijelove ručnog sata, no komplicirano je bilo samo u kontekstu da sam tada tek bila počela s ekstremnim formama i 'ajrulom'. Bio je to moj prvi foto natječaj, prvi timski rad i do danas najdraži set noktiju upravo radi te posebnosti.

Sudjelovala je Zrinka kao 'noktarica' i na jednom filmu, zadarskom kratkometražnom hororu 'Babaroga', koji je trenutno u fazi post produkcije, no sigurna je da će jednom, kad izađe pred publiku, sve oduševiti. Na natjecanjima za nokte pak više ne sudjeluje, jer kaže da za to ima dobre osobne razloge, pa puno radije višak slobodnog vremena koristi za kreativne poslove u svrhu osobne promocije.

- Imala sam sreću što sam u Šibeniku napokon pronašla savršenu ekipu suradnika. Mladog 21-godišnjeg fotografa Ivana Buvinića i poznatog šibenskog vizažista Radu Perišu, pa su nam snimanja pravi gušt. A nedavno je dobila i ponudu za putovanje koje se ne odbija.

- O, da. Prije godinu i pol dana kanadska tvrtka Tuff Enuff koja se bavi noktima poslala mi je pismo kako dvije godine prate moj rad i ponudila mi suradnju. Malo sam se isprva nećkala, jer nisam imala dobra iskustva sa sličnim firmama kod nas, no na kraju sam ugovor ipak potpisala i položila potrebne testove. Krajem ove godine održava se veliki sajam noktiju i ljepote u Vancouveru i pozvana sam kao gost predavač i glavni edukator tvrtke. Veselim se tome jer mi je to prilika da se napokon uživo predstavim zapadu, budući da već osam mjeseci u svoj salonu održavam online edukacije mojim kolegicama iz cijele Kanade. Ovako ćemo se napokon svi upoznati i,tko zna, možda pripremim teritorij za odlazak za stalno - završava.

Nevena Banić  / Stil SD

 

25. travanj 2024 19:34