StoryEditorOCM

FOTO - ZADARSKA EKSPEDICIJA OBIŠLA TATRE: Na 2.495 metara visokom vrhu Krivan sačekala ih je - Kalelarga!

Piše PSD.
27. srpnja 2016. - 01:00
tatre1

Trinaest zadarskih planinara putovalo je 1.000 kilometara da bi stigli na 2.495 metara visok vrh Krivan u slovačkim Tatrama, a onda ih je tamo sačekala – Kalelarga!

-Ma da, nismo mogli vjerovati kada smo se popeli jer nas je na vrhu sačekalo preko stotinu planinara, uglavnom Slovaka. Kao da je u pitanju neka šetnica, a ne planinski vrh. Slovaci očito imaju jaku tradiciju planinarenja, kaže Šime Sorić koji je s kolegom Tončijem Marčićem bio vodič na ovoj slovačko-poljskoj ekspediciji što su je organizirali zadarski HGSS i Stanica planinarskih vodiča.

Tatre nisu česta destinacija hrvatskih planinara zbog poprilične udaljenosti, a Šime kaže da su prije puta provjeravali, ali nisu uspjeli pronaći podatak da je neka skupina Zadrana organizirano išla na Tatre.

-Zaintrigirao nas je jedan naš kolega, pa smo odlučili otići u Tatre i to baš u srpnju, zbog lijepog vremena koje nas je pratilo svih pet dana. Taj vrh Krivan nije najveći u Tatrama, ali je Slovacima neka vrsta simbola jer se nalazi na kovanici od jednog eura. Dan kasnije smo bili i na 2.503 metra visokom vrhu Rysy koji je najviši vrh na području Poljske, a posebna je atrakcija vožnja sjajnom željeznicom izgrađenom uz podnožje Tatri, priča Sorić navodeći kako su Zadrani obišli i 700 godina stari Spišsky hrad, grad koji je temeljito obnovljen i pod zaštitom je UNESCO-a.

-Tatre su nas fascinirale, vidjeli smo toliko toga zaista jedinstvenoga, uključujući mjesto Levoča poznato po bazilici sa zlatnim oltarom visokim 25 metara, zaključuje Sorić i najavljuje novi inozemni pohod zadarskih planinara: u kolovozu je na redu Slovenija.

Zadarski.hr

Snimke: Jurica Bukulin

18. travanj 2024 14:22