StoryEditorOCM
Zadar plusPOSJETILI SMO GA MEĐU PRVIMA

Prvi umjetnički Almayer Art & Heritage hotel bit će zadarski dragulj!

7. prosinca 2016. - 12:30
almayer_hotel1-301116

Zadarski vlasnici hotela Almayer Irina Bakija i Vjekoslav Bobić iscrpljeni su, ali i zadovoljni dugotrajnim poslom koji je iza njih. Već više od godinu dana traju intenzivni radovi na Poluotoku, na mjestu stare zgrade izgrađene 1863. godine kao aneks Vojne bolnice koja je djelovala u prostoru nekadašnjeg samostana klarisa sv. Nikole u razdoblju od 1798. do 1945. godine. Tamo je niknuo novi baštinski hotel na razini četiri zvjezdice ili kako ga u zadnje vrijeme nazivaju - prvi zadarski umjetnički hotel koji je dobio naziv po pansionu Almayer iz romana talijanskog pisca Alessandra Baricca 'Ocean more'.

- Uskoro ćemo otvoriti – kaže nam Vjekoslav Bobić kojega smo isto pitanje pitali prije godinu dana, u jeku građevinskih radova. Bio je tada (pre)optimističan plan da se hotel otvori pred kraj ljeta, ali s radovima se nikad ne zna, a trebalo je rješavati i papirologiju, zamršene imovinsko-pravne poslove... Sada je slika hotela sasvim drugačija, završeno je sigurno 90 posto poslova i još su preostale samo sitnice na dovršenju u odnosu na prosinac prošle godine. Vrijeme je blagdana i to će zbog raznih administrativnih poslova, tehničkih pregleda, kategorizacije... dodatno usporiti otvaranje hotela, ali kraj se ipak nazire, kazat će nam Bobić.

Nakon što smo ga razgledali nećemo pretjerati ako kažemo da će Almayer biti jedan od najljepših zadarskih baštinskih hotela, sasvim ravan hotelim Bastion i Kalelarga, koji će, nadaju se vlasnici, naći svoje mjesto na turističkoj mapi grada, ali i u društvenom i kulturnom životu samih Zadrana. Sad se zapravo mogu opustiti i otvoriti hotel u zimskom razdoblju, te iskoristiti to vrijeme za uštimavanje, kako bi bio potpuno spreman za svoje goste za koje se hotel službeno bukira od ožujka iduće godine.

- Boris Ružić iz Istre glavni je dizajner hotela, dok je grafički dizajner iz Šibenika Ante Filipović-Grčić izradio vizualni identitet hotela i cijelog projekta, sve to uz uvažavanje zahtjeva konzervatora, zadarske prošlosti i lokalne graditeljske tradicije. Motiv je bio „izreći more" na tragu romana Alessandra Baricca „Ocean more", ali i drugim oblicima umjetnosti i kulture. Tako će devet atraktivnih soba, od čega četiri dvokrevetne sobe i pet hotelskih apartmana suitova, krasiti slike njemačkog slikara Carstena Wecka, moderniste i prijatelja bračnog para, a najavljena je suradnja i s drugim slikarima, kao i s glazbenicima, piscima...

- Sobe će biti tematizirane po vjetrovima, a jedna soba prati baš roman kao „sedma soba“ iz završnog poglavlja „Ocean more“. Nismo ipak htjeli od hotela napraviti „fun club“ tog romana već samo nekim detaljima asocirati na roman ljude koji su ga pročitali – ističe Vjekoslav.

Visoki srednjovjekovni zid koji kao najstariji dio kompleksa opasava dvorište hotela, čiji je ostanak u postojećem obliku bio uvjet konzervatora, pretvorili su u svoju prednost pa su dvorištu dali posebnu namjenu – vanjske ostakljene blagavaonice. U njoj će biti restoran Korte, potpuno otvoren dvorišnim vratima prema vanjskom svijetu (i građanstvu), a osim wine bara i izvrsne ponude vina, hotel, odnosno restoran, imat će i odličnu kavu iz jedne privatne pržionice kave iz Zagreba te posebnu ponudu vrhunskih slastica i hranu prilagođenu top ponudi vina.

- Sačuvali smo stare palme i neke druge biljne vrste koje smo zatekli u dvorištu, zasadili smo i dodatne agrume kako bi imali dovoljno zelenila, a pod smo riješili popločanjem starim tikulama kojih nam je puno ostalo i to u obliku riblje kosti što je poveznica i s antičkim načinom popločavanja u Zadru. Pronašli smo čak i jednu veliku kuglu iz katapulta koja je tko zna od kuda doletjela tu. Hotel je počeo pričati svoju priču, a dvorište će opet imati važnu ulogu, jer će se tamo održavati vinske degustacije, ali i filmske projekcije i razni drugi eventi poput jazz koncerata, pogotovo izvan glavne sezone. Ideja je Zadrane uključiti u Almayer, ponudom, sadržajima, ali i cijenama koje ćemo nastojati prilagoditi na prihvatljivu razinu. Imat ćemo i izložbeni prostor gdje će se izmjenjivati umjetnici. Četvero umjetnika priprema posebnu izložbu za otvaranje hotela na temu romana, vjetrova, mora... Još je i puno ideja koje namjeravamo realizirati nakon razdoblja uređenja hotela koje nas je poprilično izmorilo, kaže Bobić dodajući kako je ekipa hotela već oformljena i brojit će desetak radnika koji će biti osposobljeni za sve vrste poslove kojima je potrebno vladati u jednom takvom baštinskom hotelu.

Almayer Art & Heritage Hotel imat će željene četiri zvjezdice i to kao hotel-baština oko čega su bili u stalnom kontaktu s ministarstvom turizma čije su sugestije također uključili u projekt. Zgrada nije nipošto faksimilno obnavljanja, ona doduše sadržava rustikalne detalje, ali i industrijski dizajn, retro šik, ali i skandinavski đir...

- Želja je bila nešto drugačije napraviti i mislim da smo u tome uspjeli. Ne možemo sada otkriti sve detalje jer ih čuvamo za otvaranje kao iznenađenje, ali vjerujem da će našim hotelom biti zadovoljni i turisti i građani. Jedva čekamo otvaranje nakon dugotrajnog posla koji je iza nas, zaključuje Bobić.

25. travanj 2024 11:35