StoryEditorOCM
Zadar plusEUROPSKA NAGRADA ZA SUVREMENU ARHITEKTURU

Među osam kandidata iz Hrvatske za 'Mies van der Rohe' jedan je iz Zadra!

Piše Jadranka Matić / Slobodna Dalmacija
13. siječnja 2017. - 14:38
Kuća na Silbi, AB ForumAB_forum_SILBA_IMAGE_07

Čak osam projekata iz Hrvatske uvršteno je među najbolje arhitektonske projekte s područja cijele Europe nastale u posljednje dvije godine, nominirane za bijenalnu Europsku nagradu za suvremenu arhitekturu – 2017 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

Najrelevantniju i najprestižniju europsku nagradu, koju je utemeljio EU 1987. godine, dodjeljuje Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe. Riječ je o nagradi koja vrednuje i promiče doprinose europskih arhitekata razvoju novih ideja i tehnologija u suvremenom urbanom razvoju.

Iz Hrvatske su nominirani: Hotel "Amarin" u Rovinju (Studio UP), Kuća za odmor na Silbi (AB Forum), Tržnica Vodice (ARP d.o.o.), Slomljeni pejzaž, memorijal Gordanu Ledereru, Hrvatska Kostajnica (NFO i Petar Barišić), Bazenski kompleks Svetice, Zagreb (Plazma), Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj (Idis Turato i Saša Randić), Akvarij Karlovac (3LHD) I Muzej Vučedol (Radionica arhitekture).

Navedeni hrvatski projekti već su prije bili nominirani ili nagrađivani.


Bazenski kompleks Svetice, Zagreb
Autori Vjera Bakić i Matthias Kulstrunk
Arhitektonski studio Plazma d.o.o.
Investitor: Zagrebački Holding d.o.o.
Zgrada bazenskog kompleksa nastala je u izravnom dijalogu s Maksimirskom šumom i zatečenim prirodnim ambijentom sportskog parka. Uz bazene i vodeno igralište te prostor wellnessa s toplim i hladnim bazenom, te vanjskim drvenim atrijem pod nebom, na krovnim terasama nalaze se sportska igrališta za mali nogomet, badminton i odbojku na pijesku, te uzdignute drvene palube i sunčališta za korisnike bazena.

 

Slomljeni pejzaž, memorijal Gordanu Ledereru, Hrvatska Kostajnica
Arhitektonski studio NFO (Kata Marunica, dipl. ing. arh., i Nenad Ravnić, dipl. ing. arh.) i kipar Petar Barišić
Investitor HRT
Spomen-obilježje Gordanu Ledereru, ubijenom iz snajpera 1991. godine, dizajnirano je na način da spomenik predstavlja autentično svjedočanstvo o smrti snimatelja i novinara HRT-a. Počinje stazom koja vodi prema spomeniku i koja se sastoji od 33 betonske ploče koje predstavljaju broj godina poginulog Lederera, odnosno 33 okvira role filma, s brojevima utisnutim u beton ploča.


Muzej Vučedol
Autori: Radionica arhitekture i Vanja Ilić
Investitor Ministarstvo kulture RH
Zgrada muzeja put je kojim se posjetitelji penju svladavajući visinsku razliku od dvadesetak metara od pristupne ceste do platoa na kojem su otkriveni vučedolski arheološki nalazi. Na putu kroz muzej posjetitelji dobivaju sve potrebne informacije o vučedolskoj kulturi, te dolaze na mjesto arheoloških sondi svjesni značenja mjesta na koje su se popeli. Izložbeni prostori muzeja niz su terasa koje se lagano penju prilagođavajući se topografiji. Prozori na sjeverozapadu usmjereni su prema Dunavu. Osim kroz muzej, do nalazišta se može doći i vanjskim putem, serpentinama zelenog krova, napisali su autori o svojem projektu.


Hotel 'Amarin' u Rovinju
Investitor Hotel grupacije Maistra
Studio UP, autori Toma Pleić i Lea Pelivan
Hotel je smješten na sjeverozapadnoj strani Rovinja, samo nekoliko metara od mora. Za hotel su, među ostalim, karakteristična brojna dječja igrališta i igraonice kreirane prema različitim dobnim skupinama. Gostima je na raspolaganju sedam unutarnjih i vanjskih bazena, wellness i spa zona površine 1500 četvornih metara, te šest ugostiteljskih objekata s posebnim menijem za najmlađe.
 


Akvarij Karlovac
Arhitektonski studio 3LHD
Investitor Grad Karlovac
Karlovački slatkovodni akvarij smješten je uz obalu rijeke Korane. Objekt je ukopan, a s vanjskih strana nasut je zemljanim nasipima. Inspiracija za oblikovanje je povijesna jezgra grada: karlovačka zvijezda okružena "bedemima", obrambenim zemljanim nasipima. Cilj je bio dobiti novo gradsko žarište na desnoj obali Korane, afirmirati šetnicu, oblikovati mjesto zaustavljanja i turističku atrakciju.

 

Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj
Autori Idis Turato i Saša Randić
Naručitelj Grad Mali Lošinj
Muzej Apoksiomena koncipiran je kao kuća u kući. Umetnuti izložbeni arhitekton, koji je postavljen unutar oplošja stare građevine, s jedne strane stvara prostor izložbe i artikulira ceremoniju prolaska kroz tematske sobe, dok s druge strane definira i oblikuje prostorne šupljine nastale između izložbenog arhitektona i zidova stare palače. Ovi javni prostori muzeja, otvoreni sadržaji i prostorni isječci funkcioniraju neovisno o programu i aktivnosti Muzeja, napisala je o konceptu Muzeja Idis Turato.

 

Kuća za odmor na Silbi
AB Forum, autori Iva Letilović i Igor Pedišić
Privatni investitor
Rekonstrukcija stare kuće druga je faza projekta kojoj je prethodio projekt rekonstrukcije dvora s gradnjom pet kućica. Presjek i gabarit rekonstruirane kuće poklapaju se s presjekom i gabaritom stare, osim intervencije u krovu. U volumen krova utisnut je, poput durbina, volumen jedne sobe kao reinterpretacija luminara, tipičnog arhitektonskog elementa silbenjanskih kapetanskih kuća. Na razini prizemlja ne gradimo kuću, ne zidamo zidove i ne zabadamo stupove, nego radimo ekstenziju vrta, natkriveni vanjski prostor, kazali su autori o svojem radu. (Foto AB Forum)

 

Tržnica Vodice
ARP d.o.o., autor Dinko Peračić
Investitor Grad Vodice
Odabranim materijalima i rješenjima pomaknule su se granice uobičajene gradnje u lokalnom kontekstu Vodica.
Bijeli vidljivi betoni, betonski brušeni pod s ugrađenim instalacijama, koji je ujedno temeljna ploča, robotski rezana drvena lamelirana građa i hi-tech samoperiva teflonska membrana dokazuju da ih je moguće izvesti i u krajevima koji su ili izgubili ili nisu razvijali svoje napredne tehnologije, prepustivši se industriji turizma, napisao je, među ostalim, Peračić o svojem projektu.

19. travanj 2024 18:21