StoryEditorOCM
Zadar plusNAJSTARIJI PRIKAZ ZADRA U MIOC-u:

Profesor likovnog Valentino Radman naslikao mural prema Grünenbergovoj panorami, pomagali mu i učenici, sad su svi oduševljeni

20. siječnja 2017. - 22:25
mural_mioc1-200117.JPG

U Gimnaziji Frane Petrića (MIOC) u Zadru danas je predstavljen mural kojega je naslikao profesor umjetnosti, inače akademski slikar, Valentino Radman.

- Krajem prošlog polugodišta došao sam na ideju naslikati mural – zidnu sliku u Gimnaziji Frane Petrića po predlošku najstarijeg prikaza Zadra, poznate Grünenbergove panorame Zadra iz 15. stoljeća. Radio sam na njemu mjesec dana, a bilo je zahtjevnije nego što sam pretpostavljao iz niza razloga. Zadovoljan sam konačnim rezultatom, jer ovakve slike nema nigdje u gradu i zbilja se svidjela svima, i učenicima i kolegama iz gimnazije – kazao nam je Radman.

Prikaz je nastao tako što je njemački putnik Komrad von Grünenberg rodom iz Konstanze na Bodenskom jezeru, putovao u Svetu zemlju na hodočašće brodom iz Venecije. U Dalmaciji je posjetio Zadar, Šibenik, Korčulu, Hvar i Dubrovnik u travnju 1486. godine. Nakon 5,5 mjeseci koliko je trajao put, objavio je zapis čitavog svog putovanja pod nazivom Hodočasničko putovanje od Konstanza do Jeruzalema.

- Nama je to posebno zanimljivo jer je on na tom putu naslikao dvije vedute Zadra u svoju putnu bilježnicu. Mi nemamo nikakav drugi vizualni prikaz Zadra iz tog vremena, niti ranije, i zato je to dragocjeno. Tu se vidi kako su izgledale srednjovjekovne zidine jer su ove današnje građene 50 godina kasnije iza tog vremena. Naslikane su dvije vedute, jedna s morske strane s tvrđavom Svetog Mihovila i bedemima s južne strane gdje je sada riva, a druga s kopnene strane, s tim što su položaji crkvi i građevina ponešto razmještene drugačije na vedutama nego što se zbilja nalaze, što znači da je autor vjerojatno slikao po sjećanju. U svakom slučaju, one su iako faktografski nedovoljno precizne, ipak značajne kao prvi prikaz Zadra – ističe prof. Radman koji je završio i likovnu akademiju i studij povijesti umjetnosti, pa mu je oživljavanje najstarijeg prikaza Zadra bio i profesionalni izazov.

- Ovako nešto ne postoji nigdje u gradu, a dekorirana je i škola gdje smo oživjeli taj zid koji je prvo što ljudi vide kad krenu na stubište. Moj izbor boja je malo drugačiji, jer more sam naslikao u plavoj boji, dok je na originalnoj dosta tamno, skoro crno. Bio je i problem na maloj slici koju sam isprintao s interneta uočiti sve detalje. Radio sam u akrilu koji je najpogodniji za slikanje na gotovoj žbuki i mislim da je rezultat zbilja odličan. U radu su mi, dok smo radili olovkom, pomagali učenici Heidi Blaslov, Borna Padovan i Filip Tomčić. Sad kad je gotovo, svima se jako sviđa jer je slika oživjela taj zid i unijela je vedrinu u školi. A i nema u ovakvom formatu takvog crteža nigdje u Zadru – kazao je prof. Valentino Radman.

16. travanj 2024 12:13