StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: U MAS-u OTVORENA IZLOŽBA "U STAKLU ZAJEDNO"

Najkreativniji stakleni radovi zagrebačkih studenata likovne umjetnosti

Piše AVŠ
14. veljače 2017. - 16:34
izlozba_mas7-140217

Najkreativniji stakleni radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i njihova mentora, umjetnika Antona Vrlića, nastali tijekom 15 godina kolegija Tehnike i umjetnost stakla objedinjeni su na velikoj izložbi "U staklu zajedno" koja je u u utorak otvorena u zadarskom Muzeju antičkog stakla.
Izbor MAS-a za drugo gostovanje ove izložbe, koja je u srpnju prošle godine predstavljena u zagrebačkoj Mimari, nije slučajan jer neki od izloženih radova nastali su baš na radionicama u ovom muzeju koji već sedam godina njeguje plodnu suradnju s Antonom Vrlićem i njegovim studentima.

Stotinjak radova

Za ovu izložbu, koju je otvorila ravnateljica Mimare Lada Ratković-Bukovčan, izabrano je ukupno stotinjak radova različite poetike nastalih kroz 15 različitih generacija, no svima je zajednička želja da svoj mladenački duh oslobode kroz staklo kao moćan medij. Pred posjetiteljem ove izložbe tako se, u različitim osobnim izričajima, nižu lagane i elegantne minimalističke tvorevine u rasponu do teških, masivnih komada stakla optučenih nekim drugim materijalima poput drva i metala. Djela su nastala od raznih vrsta stakla, od staklenog krša do kristalnog stakla, i to u najrazličitijim tehnikama, od hladne obrade rezanjem, brušenjem i poliranjem, toplinske obradom u tehnikama grisaille slikanja pa sve do termičke obrade taljenjem u peći. Među zanimljivijim ostvarenjima baš su ona u zahtjevnoj tehnici staklene paste ‘pâte de verre’, taljenjem u peći na temperaturama od 850 do 900 Celzija.
- Susret sa staklom za većinu studenata znači neizvjesnost, iznenađenje, pa čak i nepovjerenje, da bi se potom, unutar različitih metoda rada u malim produktima, otvorila inspiracija za različite poetike. I radionice koje smo imali u ovom muzeju zato su nam bile iznimno važne jer su, potaknuti njima i radom s vrhunskim majstorima stakla, neki studenti i ostali u staklarstvu - kazao je na otvorenju izložbe Anton Vrlić čija je prva izložba "Stakleni gradovi" u zadarskom MAS-u gostovala 2010. godine, a prije dvije predstavio je svoje radove u vrlo zapaženom "Staklariju".

Gusto tkanje

- Baš zahvalujući Vrliću, koji je u svom staklenom svijetu siguran i nezaustavljiv putnik, sanjar i nepogrešivi poznavatelj tajna staklenog nekrata, generacije studenata imale su prednost upoznati svu čaroliju staklenog svijeta, ali i zahtjevnu težinu njegove tvorbe. Preljevi boja, igra s prodorima prosvijetljenih ploha, razigranost oblika vodila je svakoga od njih na putu tvorbe gustog staklarskog tkanja - kazala je na otvorenju Lada Ratković-Bukovčan.
Izložba "U staklu zajedno" u zadarskom MAS-u bit će otvorena do 25. travnja.

 

23. travanj 2024 16:07