StoryEditorOCM
Zadar plusRAZGOVOR S GORANOM VIŠNJIĆEM NA SNIMANJU 'GENERALA'

Gotovina je oslobodio moje selo, nadam se da ga neću razočarati

Piše I.N.
23. veljače 2017. - 23:55
film_general4-210217

Goran Višnjić (44) je na snimanje "Generala" došao doslovno u zadnji čas: dvadeset i četiri sata prije prve klape sletio je iz Vancuvera gdje je za američku televizijsku kuću NBC završavao snimanje prve sezone serije "Timeless". Gorana smo zatekli na spuštanju niz Ćelavac u kostimu generala Gotovine kako pokušava telefonirati. Nakon početnog iznenađenja što su ga novinari tako lako uspjeli "zaskočiti" na filmskom setu ipak je pristao na kratki razgovor.

Odmah na početku podsjetio sam ga na novinarsku suradnju iz 1998. godine, na samom početku njegove hollywoodske karijere. Ekskluzivnu priču o njegovim prvim danima u Los Angelesu i najavi snimanja filma "Magic" u kojem je nastupio s Nicole Kidman i Sandrom Bullock, zajedno s fotografijama njega i supruge mu Ivane Vrdoljak koje je snimio Jadran Lazića na Venice Beachu, objavila je tadašnja revija Arena u tiraži od preko 150.000 primjeraka.

- Uh, kada je to bilo...

Kako se osjećate na setu, znate li u kojoj ste vremenskoj zoni?

- Da, u pravu ste. Ovdje sam došao direktno iz Los Angelesa. Sletio sam u Zagreb, iz Zagreba na televiziju, s televizije na Velebit... Iza mene je neprospavana noć i problemi s jetlagom. U međuvremenu je došlo do izmjena nekih scena, još uvijek učim tekst, a ima ga dosta. I raspored snimanja se malo poremetio tako da me čeka dosta posla. No dobro je da prva scena koju snmimamo ima akcijske elemente. To razbija tremu i u snimanje unosi posebnu eneregiju potrebnu za dobru atmosferu.

Koje noćne scene snimate na Velebitu?

- Večeras radimo odličnu scenu, kada general Gotovina dolazi u posjet svojim vojnicima na položajima na Badnjak 1994. godine.

I što kaže general vojnicima?

- Pa, to ćete vidjeti u filmu, ha, ha... Nismo to trebali snimati prvi dan, ali je tako ispalo. Malo je sve bilo na knap jer je serija "Timeless" u Vancuveru snimana duže nego što smo predvidjeli.

Večeras snimate cijelu noć, gdje ste sutra?

- Večeras je cjelonoćno snimanje, a sutra je prijelazni dan. U četvrtak idemo u Ploče, a iz Ploča za Livno. Potom u Zagrebu snimamo neke interijere, onda na red dolazi dalmatinska zagora, pa Knin, zadarsko zaleđe...

Kako se osjećate u ulozi junaka Domovinskog rata? Jednom ste istaknuli da je Gotovina oslobodio vaše zavičajno selo?

- Točno. Kad čujem od naših susjeda kako govore da je Oluja bila zločinačka operacija, ja se s tim nikako ne mogu složiti. Jer za nas je to bila oslobodilačka akcija. Moj baka i djed su na početku rata bili protjerani iz Krkovića (mjesto u okolici Skradina, op.a.) i Oluja je oslobodila moje selo. Puno mojih rođaka i prijatelja se nakon Oluje vratilo u oslobođena sela. Jako sam emotivno vezan za sve to skupa i zato mi je drago da radimo ovaj projekt jer ćemo pokazati ono što mi smatramo da je apsolutna istina.

Poznajete li generala Gotovinu? Vaš punac kaže da su oni bili ratni prijatelji.

- Čuo sam se jednom telefonom s generalom Gotovinom, to je bilo prije godine dana, kada sam nekoliko dana boravio u Dalmaciji, ali se nikada nismo vidjeli ni upoznali. Nadam se da ga neću razočarati.

Kako ste se pripremali za ulogu? Je li bilo nekog posebnog "ufuravanja"?

- Ne, nije bilo nikakvog ufuravanja. To je uloga koja u meni živi godinama, od dana kada je general Gotovina odveden u Haag. Tada se i rodila ideja da se snimi film o njemu, prvenstveno kako bi svijetu pokazali da je on nedužan i da je cijela ta pravosudna procedura bio jedan čin kojim se htjelo sve učesnike rata i sve ljude s ovih prostora strpati u jedan koš. Mislim da to apsolutno nije bilo fer. Film se prvenstveno zbog toga htio napraviti, kako bi se ukazalo na pogrešnu percepciju događaja u Hrvatskoj. Kad je, na sreću, general Gotovina oslobođen, onda smo rekli "ajmo napraviti film o cijelom ratu". Tako je film o generalu Gotovini prerastao u seriju od osam nastavaka. Serija je naravno bazirana na njegovoj biografiji i ona će biti poveznica za sve epizode, ali će isto tako biti i nekih scena iz Domovinskog rata koje nisu vezane direktno uz generala Gotovinu.

Hoće li u filmu biti scena vezanih uz generalov život u Južnoj Americi i Francuskoj?

- Da, naravno. Imamo scene iz Legije stranaca, iz njegovog djetinjstva i tinejdžerskog doba, koje će igrati drugi glumici. Imamo i jednu akcijsku scenu dok je bio u Legiji stranaca te scenu iz Kolumbije gdje je radio kao savjetnika.

Do kad ćete ostati u Hrvatskoj?

- Još ne znam, snimanje će potrajti tri mjeseca. Zbog mojih obveza u Americi, naime snimanje iduće sezone "Timelessa" trebalo bi početi već u sedmom mjesecu, snimanje ćemo prvo bazirati na djelovima koje ja moram dovršiti, a nakon toga će se snimati dijelovi u kojima se general ne pojavljuje. Naime, imamo dosta mjesta u seriji u kojima general nije u prvom planu.

Zadnji put ste u Hrvatskoj snimali prije 13 godina. Kako je biti ponovno na setu s kolegama i prijateljima?

- Super, ali tek smo počeli. Zadnji put sam u Hrvatskoj snimao "Dugu mračnu noć" (2004.). Sada smo svi malo stariji, nismo više klinci, ali ništa se bitno nije promijenilo...

19. travanj 2024 01:44