StoryEditorOCM
Zadar plusNORDIJSKI ŠARM U KAZALIŠTU LUTAKA

Šveđani Svanson i Karlson - novi junaci zadarskih mališana

Piše B.S.
27. veljače 2017. - 18:00
kazaliste_lutaka_konferencija4-270217

Dok starija publika odavno uživa u nordijskim filmovima i serijama, dašak sjevera moći će osjetiti i oni najmlađi u zadarskom Kazalištu lutaka gdje će se premijerno izvesti predstava o usamljenom sedmogodišnjem dječaku Svante Svensonu i njegovoj potrazi za prijateljstvom. Prema motivima romana poznate švedske spisateljice za djecu Astrid Lindgren, autorice Pipi duge čarape, a u režiji mlade Ruskinje Ljudmile Fedorove, u srijedu, 1. ožujka, premijerno će se izvesti 'Karlson s krova'. Priča je to o malom Šveđaninu čiji su roditelji prezauzeti poslom da bi se igrali s njim pa čak i primijetili njegovu usamljenost. U trenucima njegove najveće usamljenosti, niotkuda, počeo se pojavljivati neobičan čovječuljak Karlson koji na leđima ima propeler i može letjeti. Karslon će postati Svanteov najbolji prijatelj.

- Vjerujem da će zadarski klinci nakon predstave dobiti novog junaka. Karlson je pravi prijatelj koji ih izvlači iz tuge i dolazi kada je u životu najteže. Svi traže takvog prijatelja - kazala je mlada ruska redateljica. Rođena je i odrasla u St. Peterburgu u kojem je završila kazališne studije. Trenutno radi na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i na Akademiji koju je završila u rodnom gradu. Radila je u brojnim kazalištima u Rusiji, a u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića režirala je Bajku o caru Saltanu, Uspavanku za mišića i Devetu ovčicu, a za KLZ Zadar i nagrađivanu predstavu Zvjezdica.

- Tražili smo tekst koji bi bio blizak i djeci i odraslima, kako bi oni kasnije o tome mogli pričati među sobom. Jesmo li to i uspjeli, tek će se vidjeti. Predstava je rađena u ljubavi i vjerujem da će biti zanimljiva i jednima i drugima - rekla je Fedorova.Pravog prijatelja Karlsona igra 26- godišnji Dominik Karakašić, novi mladi glumac zadarskog Kazališta lutaka, koji kao i junak kojeg će utjeloviti u slobodno vrijeme najrađe – leti.

- Najbolje me opušta me paragliding, a jednako tako i moji prijatelji dobra glazba i film. Sretan sam što sam u životu našao svoje Karlsone - prave prijatelje – rekao je Karakašić.

U predstavi koja traje 45 minuta i namijenjena je djeci u dobi iznad pet godina igraju i Anđela Ćurković Petković, Irena Bausović, Sanja Zalović, Josip Mihatov i Juraj Aras. Za glazbeni dio zadužen je Tomislav Pehar, dok likovnost predstave i izradu lutaka potpisuje Marija Klocheva.

19. travanj 2024 11:40