StoryEditorOCM
Zadar plusPOVELJA O SURADNJI U KNEŽEVOJ PALAČI

Evropski kolekcionari u Zadar šalju 90 radova Marca Chagalla!

Piše L.Burčul
7. ožujka 2017. - 17:20
chagall4-070317

U utorak je u Zadru, u novoobnovljenoj i rekonstruiranoj Kneževoj palači, potpisana Povelja o suradnji između Narodnog muzeja Zadar i tvrtke Rebel Kolektiv, temeljem koje će u Kneževoj palači biti organizirana izložba 90 radova Marca Chagalla.

- U ovom obnovljenom hramu kulturu ponovno se potpisuju kulturne suradnje, palača postaje središte vrhunskih svjetskih umjetnina. Izložba djela Marca Chagalla u Zadru će biti otvorena puna tri mjeseca, od 15.lipnja do 15.rujna, a radit ćemo, suprotno praksi evropskih muzeja, sve dane u tjednu, i to od 9 do 22 sata ili do ponoći – kazala je ravnateljica zadarskog Narodnog muzeja Renata Peroš, dok su sa druge strane, u ime Rebel Kolektiva, Povelju o suradnji potpisali Nataša Bošnjaković i Marko Črnac.

- Sva nam Chagallova djela dolaze od evropskih privatnih kolekcionara. Za izložbu smo ih prikupili 90, i to bakropisa, drvoreza i litografija. Radovi su nastali u rasponu od ranih 20-ih, pa sve do 80-ih godina prošlog stoljeća, što zapravo obuhvaća gotovo cijeli Chagallov kreativni radni vijek. Izložba je nazvana „S onu stranu boje“ iz razumljivih razloga, Chagall je jedan od najvećih majstora kolorita 20.stoljeća – istaknula je Nataša Bošnjaković.

Organizatori retrospektive Chagallovog grafičkog opusa istaknuli su koincidenciju da je zadarska Kneževa palača, nakon duge obnove, otvorena upravo u godini obilježavanja 130-te obljetnice rođenja Marca Chagalla.

- Tim povodom, s obzirom da će upravo u to vrijeme u Kneževoj palači biti postavljena Chagallova izložba, imat ćemo poseban program na Chagallov 130-ti rođendan, 7.srpnja. Obljetnica će biti dostojno obilježena – najavljeno je u utorak u zadarskoj Kneževoj palači.

„UVIJEK U BOJAMA - TO JE CHAGALL“

„Zaljubljenost u ljubav, onu koja opsjeda njegove slike - Bellu Rosenfeld, zanesenost sveprisutnošću Božanskog, vjernost rusko-židovskim korijenima, nesretna očaranost motivima rodnog Vitebska ili pak apolitična osuđenost na egzodus pretakat će se kroz predstavljene serije ilustracija Biblije, Gogoljevih „Mrtvih duša“, Homerove „Odiseje“, prizora iz života Pariza, Longova epa „Dafnis i Hloja“, uključujući još značajan broj Chagallovih grafičkih ostvarenja. Ponirati u duboko, zabranjeno, neizrečeno i neopipljivo, mnogima mukotrpno, i to činiti poetično, sa zahvalnošću, okom djeteta, a srcem ljubavnika, prodorno i ustrajno, ali uvijek u bojama - to je Chagall“, istaknuto je u utorak u Kneževoj palači u povodu Chagallove izložbe.

26. travanj 2024 23:11