StoryEditorOCM
Zadar plusJAVNI APEL GRADU ZADRU

Ne zatvarajte Knjigozemsku, podržite nezavisnu scenu!

Piše Zadarski.hr
18. ožujka 2017. - 20:50
knjiga

Prostor Knjigozemska, u ulici Rikarda Katalinića Jeretova 5 u Zadru, od 2009. godine okuplja razne udruge i inicijative koje čine dio nezavisne kulturne scene Zadra. Udruga Z,V.U.K. bila je formalni nositelj prava korištenja prostora, u međuvremenu je likvidirana i pravno više ne postoji.

Brigu o prostoru i nastavku aktivnosti od siječnja 2016. g. preuzeli su Udruga za kulturu i umjetnost Punktum, Udruga Zapis, Klub studenata/ica sociologije Antifjaka kao udruga građana, te mnogi drugi umjetnici pojedinci. Nekretnina na adresi Rikarda Katalinića Jeretova 5 se posljednjih 15 mjeseci uredno koristi, sukladno namjeni za koju je prostor dodijeljen. Pokriveni su zatečeni dugovi (režije) kako bi se nesmetano nastavio život i društveni program prostora. Također, uz pomoć i suradnju stanara zgrade saniran je propali krov jedne od prostorija zbog čega prostor određeno vrijeme nije bio u funkciji. Na inicijativu korisnika, ulaz u prostor prilagođen je osobama s invaliditetom.

Od tada se prostor Knjigozemske aktivno koristi. Uz redovne aktivnosti udruga i pojedinaca/pojedinki korisnika realizirana su mnoga predavanja, izložbe, akustični koncerti, predstave, predstavljanja knjiga, pjesničke večeri, radionice za djecu i odrasle, edukativni kvizovi, gledanje filmova, redovni sastanci i planiranje provedbe budućih aktivnosti. Intenzivan rad i program prostora Knjigozemske rezultirao je i sve većim interesom javnosti te je napokon počeo živjeti kao pravi kulturni klub koji okuplja sve dobne skupine. Kao takav, prostor odgovara kulturnim potrebama grada Zadra koje su utvrđene istraživanjem u Strategiji razvoja kulture u Zadarskoj županiji (2013).

Međutim, formalna promjena vodstva kluba Knjigozemska nije izvršena na vrijeme jer je Odluka o dodjeli gradskih prostora na korištenje udrugama od strane Grada Zadra zaprimljena tri mjeseca nakon isteka roka prijave. Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovnom prepoznala je takvu situaciju kao pravno nerješiv problem te traže da korisnici napuste prostor zajedno sa svim inventarom.

Poznavajući koliko je truda potrebno da se jedno mjesto kao što je Knjigozemska afirmira, potpisuje se podrška inicijativi okupljenoj u Knjigozemskoj te apelira na Grad Zadar i Upravni odjel za gospodarenja gradskom imovinom da sa sadašnjim korisnicima prostora sklope novi ugovor o daljnjem korištenju prostora.

17. travanj 2024 13:37