StoryEditorOCM
Zadar plusPOETSKA VEČER ANGAŽIRANOG TONA

Kekezu je "Splita puna kita", a Knjigozemskoj prijeti iseljenje!

Piše IN
18. ožujka 2017. - 17:00
IMG_3474

"Splita mi je puna kita" naziv je zbirke pjesama Siniše Kekeza koja je u petak navečer u organizaciji Udruge ZaPis predstavljena u klubu Knjigozemska.

Siniša Kekez je splitski novinar i bivši urednik kulturne rubrike Slobodne Dalmacije, a svoju prvu knjigu, i to poezije, objavio je krajem prošle godine. Kekeza je zadarskoj publici i knjigoljupcima predstavio Želimir Periš čitajući zajedno s autorom neke od najupečatljivih pjesama iz zbirke koja sadrži 75 naslova podijeljena u sedam tematskih cjelina.

Kekez je završio kroatistiku u Zagrebu, no prvu godinu studija pohađao je 1986. u Zadru, kada je, kako je rekao, "Broz bio dole, a Brozovići gore". Vezu sa Zadrom nastavio je održavati kroz književne kontakte i druženja sa zadarskim ZaPis-ovcima, promovirajući njihove autore kao novinar, ali i kao pobjednik književnog kviza u organizaciji Gradske knjižnice Zadar.

Iako je svoj poetski debi doživio razmjerno kasno Kekezova poezija se odlikuje duhovitom kombinacijom mladenačkog bunta i mudrosti zrelih godina. Piše o svom rodnom gradu, društvenim pojavama, svakodnevici, ljubavi i samom sebi, na iskren i blago ironijski način, u skladu s poetikom stvarnosne proze što se najbolje ocrtava u naslovnoj, ali i drugim izabranim pjesmama kao što su "Pjesma Ivici Oliću", "Umrijet ću na pješačkom prijelazu", "Prijateljice su me održale", "Zašto si mi pokazala svoj žuti auto" ili "Varijabilni Siniša"

Kekez je u razgovoru s publikom rekao da se zbirka isprva trebala zvati po pjesmi "Mi ćemo otići psihički", ali je na nagovor nekih zagrebačkih urednika na koncu ipak izabrao nešto upečatljiviji naslov. Odgovarao je na pitanja o usporedbi književne scene Zadra i Splita, o razlozima pisanja poezije i razmjerno kasnom književnom debiju te mogućnostima afirmacije poezije u današnjim kulturnim i društvenim okolnostima. Priznao je da mu je najveći kritičar supruga i da ima ambiciju prijeći s lirike na prozu pišući kratke priče, a moguće i neki roman. 

Kraj večeri u Knjigozemskoj voditelj ZaPis-a Želimir Periš iskoristio je kako bi ukazao na situaciju u kojoj se našla ova mala književna zajednica s alternativnim kulturnim štihom. Naime, Knjigozemskoj prijeti iseljenje iz prostora kojeg za svoje programe koriste ZaPisovci, ali i druge zadarske kulture udruge. Razlozi su čisto formalne naravi, neriješeni ugovorni odnos s vlasnikom prostora, Gradom Zadrom, zaostao još iz vremena dok je prostor bio dan na korištenje udruzi ZVUK koja je prošle godine službeno likvidirana.  

20. travanj 2024 02:50