StoryEditorOCM
Zadar plusDOŽUPAN RUDOLF DVORSKI SLAVI ČETVRT STOLJEĆA GLAZBENE KARIJERE

„Moje pjesme nisu šund, to ocjenjuju struka i publika!“

Piše L. Burčul
22. ožujka 2017. - 15:55
dvorski2-200317

- Sve moje pjesme su hitovi. Uvijek sam pažljivo birao što ću pisati, kome skladati. Nikad ništa nepromišljeno. Mladen Grdović, Ivica Sikirić Ićo, Zoran Jelenković, Tomislav Bralić… Oni pjevaju moje pjesme, ja sam u sjeni, a sada sam odlučio da ću koncertom proslaviti četvrt stoljeća mog glazbenog rada i „moje“ pjevačke zvijezde bit će gosti – govori Zadranin Rudolf Dvorski.

Rudolf Dvorski je zadarski dožupan. Tek je navršio 42 godine, ali slavi četvrt stoljeća bavljenja glazbom.

- Da, bila je 1992.godina kada sam u Zadru osnovao bend „Alibi“. Već slijedeće godine nastupili smo na prvom Zadarfestu. Tada sam pjevao.

Što ste pjevali?

- „Zašto patnja, zašto bol“, ja sam autor stihova i glazbe. Od stotinjak snimljenih pjesama za razne izvođače, gotovo za sve sam radio glazbu i tekst.

Najveći broj vaših pjesama izvodi Ivica Sikirić Ićo?

- Da, i odmah prva je bila hit, „Najlipša si“. Za Iću sam napisao oko 25 pjesama, a za Grdovića 15-ak. Pisao sam vrhunske tekstove, no na žalost posljednje četiri godine, od kada sam dožupan, taj dio mog života sam poprilično zapustio – kaže Rudolf Dvorski. Iako kani i dalje biti politički aktivan (stranka Modes), kaže da se u narednom mandatu ne može dogoditi da više vremena ne posveti glazbi. U Zadru ima svoj privatni studio, kaže da je glazba njegova prva ljubav i da kao tekstopisac i skladatelj voli biti u sjeni, a izvođači su zvijezde.

- Veselim se koncertu u srijedu i ne mogu utjecati na to što drugi političari nemaju što ponuditi osim politike. Ja imam: moje pjesme ljude uveseljavaju, to puno znači – zaključuje Dvorski, apostrofirajući da je lokalpatriot i citirajući stihove koje je napisao za Zorana Jelenkovića: „Ko slijepi putnik na tvojoj duši ostao sam sâm, i da pokažeš mi put ja sve bih dao znam, davno san se zapleja ja u mriže ribara, davno san izgubija ono što san volija.“

 

„NOĆAS SAN LAGA' KA KURVA DA ME NIJE BRIGA ZA TEBE“

Što biste poručili onima koji tvrde da su vaše pjesme šund, točnije da imaju ciljani komercijalni učinak bez umjetničke vrijednosti?

- Moji kriteriji su procjene publike i struke, ostalo me ne zanima. Sad sam bio pozvan na Porin. Pok. Zdenko Runjić me izuzetno cijenio, nagrađivan sam na Melodijama Jadrana i na Splitskom festivalu. Moji stihovi su duboko intimni, evo primjeri:

„I noćas san tvoje na zidu od kiše

da ne vidi niko napisao ime

noćas san laga' ka kurva onako

da me nije briga za tebe“.

Evo još jedan primjer, od Grdovića, ova prethodna je pisana za Iću:

„Buket od najlipšeg cvića san nosija ja

ljubavi tebi za koju san jedino zna

i onda san doša prid vrata, na kolina pa

da budeš zauvik moja ja sve bi ti da...“

 

„KONCERT JE HUMANITARAN I NIJE DIO PREDIZBORNE KAMPANJE!“

Slavite četvrt stoljeća bavljenja glazbom u vrijeme predizborne kampanje. Slučajnost?

- Naravno. Obljetnicu sam zamislio intimno, sa malo ljudi, ali zadarski humanitarac Igor Blaslov je došao na ideju da se može napraviti koncert za humanitarne svrhe. Tako će u srijedu u Arsenalu nastupiti desetak izvođača sa mojim skladbama, od Tomislava Bralića i Ivice Sikirića do Zorana Jelenkovića. Žao mi je što su Mladen Grdović i Mate Bulić spriječeni.

Ako nema veze sa kampanjom, zašto se koncert zove „Druga strana Rudolfa Dvorskog?“

- Da, ljudi me posljednje četiri godine percipiraju kao političara, dožupana… Ali koncert bi se trebao zvati „prva strana“, jer za mene glazba to jest, a ne politika. Otkrit ću vam „gosta iznenađenja“: to će biti grupa „Alibi“, koju sam osnovao 1992.godine.

I vi ćete pjevati?

- Hoću.

22. travanj 2024 15:30